W odpowiedzi na liczne zapytania! Czy da sie na tym pływać? OCZYWIŚCIE
Krutki opis:
Witam.
Ta deska to już trzecie wydanie, które zrobiłem i najbardziej udane. Cały czas pływam na swych wynalazkach i nie myślę o zmianie na seryjną. Z tego, co zauważyłem na każdej konstrukcji można pływać bez większych przeszkód, ale! Jak dla mnie problemem było optymalne rozmieszczenie strapów względem osi deski, stąd wzięło sie te przesunięci, dzięki któremu jestem w stanie złapać krawędź nawet, przy silnym wietrze i dużych falach? Jeszcze nie zdążyłem przykręcić finów, pływam cały czas bez nich i jest Ok. tak jak pisałem pływam na mniejszej 1300x400 i niedługo będę robił tę większą słabo wiatrową.
Koszty, jakie poniosłem
W stolarni sklejka pod wymiar 1300x400 10mm – 37zł docięta w 5 minut
W tej samej stolarni nakrętka kolcowa 13szt – 2.60zł
Intermarsze lakier do drewna – zewnętrzny 9, 99zł
Pady, strapy, rączka – miałem z poprzedniej deski
Praca nad deską to już czysta przyjemność
1. Drukujesz na A3 interesujący cię fragment w skali 1:1 czyli zarys deski, wystarczy 1 ćwiartka wycinasz go tworząc szablon i odrysowujesz pisakiem na desce.
2. Wyrzynarką wycinamy kształt a szlifierką taśmową taką ręczną (potocznie słoń) szlifuje tipy niby mają być miększe i bardziej elastyczne niż środek deski, oraz zaokrąglamy krawędzie szlifierką.
3. Otwory pod strapy, rączkę i lisz. Wiercimy wiertłem odpowiadającym średnicą nakrętki (trzeba podłożyć drewienko pod spód i przycisnąć deskę do podłoża by podczas wiercenia nie wyszczerbić za mocno otworu). Jak się doliczyłeś to jest jedna nakrętka więcej. Z niej zrobiłem narzędzie do podcinania otworów od spodniej strony deski. Otwory podcinam po to by zagłębiła się cała nakrętka w desce i nie wystawała ponad jej płaszczyznę. Nakrętkę nakręcam na śrubę bez łba tak aby muc umieścić ją w uchwycie wiertarskim. Kolce delikatnie rozginamy na zewnątrz i robie podcięcie każdego otworu na głębokość 2mm , tworzy się pierścień który usuwam norzem.
4. Gięcie, owinąć ręcznikiem lub ścierą sklejkę, polać parę razy wrzątkiem w odstępach czasu i giąć.
5. Montaż i lakierowanie. Na wyschniętą deskę nabijamy nakrętki kolcowe, szlifujemy ‘’słoniem’’ papier 120 lakierowanie, szlifowanie, lakierowanie. Przykręcamy strapy itp… i czekamy na wiatr.