takoon nova2

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
apacz321

Post12 lip 2009, 16:18

Kupiłem niedawno takoon nova2 z NTSem z 2006. Chciałbym się upewnić w jaki sposób powinien zadziałać leash po wypięciu chicken loopa. Rozumiem, że podłączam leasha do końca linki depowera. W takim razie jaki efekt powinno dać wypięcie. Po moich pierwszych próbach latawiec nie rozwinął się w linii wiatru, a położył się na wodzie tubą główną do dołu ciągnąc dalej.
Proszę o info użytkowników którzy mają/mieli do czynienia z tym sprzętem.[/img]

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post12 lip 2009, 21:30

Raczej nie ciągnie, może masz jakąś dziwną przeróbkę w barze?
Powninien się otworzyć.

apacz321

Post13 lip 2009, 10:15

Crazy Horse pisze:Raczej nie ciągnie, może masz jakąś dziwną przeróbkę w barze?
Powninien się otworzyć.

...czyli rozumiem, że nie mając zakręconego NTSa bar odjeżdża, latawiec zostaje na leashu, który jest przypiety do końcówki depowera. W rezultacie latawiec przewraca się na plecy, gdyż jest trzymany za przednie linki?

evolutionVIII
Deska: nkb
Latawiec: nkb
Kontaktowanie:

Post13 lip 2009, 10:35

z tego co pamiętam, powinien zostać na jednej lince środkowej na której jest metalowe kółko do leszcza. U mnie to kółko było powyżej NTS-u, ale sam nie wiem czy to nie był bar po przeróbkach...
pzdr

Awatar użytkownika
sander
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post13 lip 2009, 18:39

Jest kilka miejsc w które możesz podpiąć leasha w Nova2, w zależności od stopnia zaawansowania i potrzeb.
Najbezpieczniejszym miejscem podpięcia jest metalowy zaczepu na jednej ze środkowych linek, wówczas po zliszowaniu niezależnie jak jest ustawiony stoper, bar odjeżdża, latawiec zostaje na jednej lince i wykłada się w lini wiatru - jest to najlepsza opcja dla początkujących, przy pływaniu prawo-lewo bez rotacji. Jedna uwaga - przy silniejszym wietrze latawiec może po użyciu zrywki nie spać od razu na wode tylko wykręcić jeszcze jakiegoś loopa przed uderzeniem o wodę, chociaż to raczej się zdarza przy systemach bezpieczeństwa opartych na linkach sterujących, sam nie doświadczyłem tego ale też szybko przestałem się tam podpinać.
Drugie miejsce gdzie można podpiąć leash to to, o którym pisałeś - metalowe ucho na końcu linki depowera. W tej sytuacji jeżeli stoper nie jest zakręcony to po zliszowaniu linka depowera wydłuża się dwukrotnie, latawiec ląduje na wodzie tubą główną do dołu, otwiera się ale nadal troche ciągnie - ale to raczej wszystkie latawce z double depower tak mają i zawsze latawiec tak zliszowany będzie troche ciągnął? niech mnie ktoś poprawi jeżeli się mylę.
Inne podpięcia lisza to już dla zaawansowanych do tricków uh, więc nie będę opisywał.

apacz321

Post13 lip 2009, 23:09

Obrazek

Załączam jeszcze foto jak to wygląda.

apacz321

Post13 lip 2009, 23:23

sander pisze:Najbezpieczniejszym miejscem podpięcia jest metalowy zaczepu na jednej ze środkowych linek, wówczas po zliszowaniu niezależnie jak jest ustawiony stoper, bar odjeżdża, latawiec zostaje na jednej lince i wykłada się w lini wiatru - jest to najlepsza opcja dla początkujących, przy pływaniu prawo-lewo bez rotacji.

Sender - a co to za metalowy zaczep? Niestety nic takiego nie mam na żadnej ze środkowych linek.

Awatar użytkownika
sander
Kontaktowanie:

Post14 lip 2009, 18:27

apacz321 pisze:
sander pisze:Najbezpieczniejszym miejscem podpięcia jest metalowy zaczepu na jednej ze środkowych linek, wówczas po zliszowaniu niezależnie jak jest ustawiony stoper, bar odjeżdża, latawiec zostaje na jednej lince i wykłada się w lini wiatru - jest to najlepsza opcja dla początkujących, przy pływaniu prawo-lewo bez rotacji.

Sender - a co to za metalowy zaczep? Niestety nic takiego nie mam na żadnej ze środkowych linek.

Na jednej ze środkowych linek powinienś mieć ucho do mocowania leasha podobna jak masz przy lince depowera. Poniżej fotka jak to u mnie wyglądało. Nie zwracaj uwagi na tą czarną przedłużke na jednej z linek, normalnie jej tam nie ma, ja musiałem ją założyć bo trafił mi się nowy bar z jedną linką dłuższą.

Obrazek

Radziłbym jeszcze uważać na stoper, linki lubią się zaczepiać o pokrętło po nieudanych manewrach, a wówczas latawiec może zacząć kręcić niekontrolowane kiteloopy, u ciebie pokrętło nie jest oryginalne i może być jeszcze bardziej na to podatne. Ja swój stoper ściągnąłem w ogóle bo i tak go nie używałem, siły na barze w Nova2 są tak nieduże że nie ma problemu z pływaniem bez stopera. W nowych latawcach na szczęście Takoon już nie stosuje tego stopera, który był według mnie nieporozumieniem.

apacz321

Post15 lip 2009, 09:49

Dzięki za info. Szkoda, że fotka się nie ładuje :-(

Awatar użytkownika
sander
Kontaktowanie:

Post15 lip 2009, 16:55

apacz321 pisze:Dzięki za info. Szkoda, że fotka się nie ładuje :-(

U mnie się ładuje, jak chesz to podaj mi maila to ci wyśle.

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”