Udoskonalenie systemu depower w latawcach Cabrinha

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post07 paź 2009, 16:21

RAFAŁ pisze:Jak masz za dużo to znaczy żę czas na mniejszy
latawiec.

AMEN :idea: :!:

A jak ktoś ma tylko jeden ten FUJARA :!:
Bo nie ma jeszcze takiego latawca co by zadowlił przeciętnego rajdera w każdych warunkach wiatrowych.
Czyż nie lepiej kupić sobie dwa używane kajty np. 12 i 7m niż jednego nowego za ta samą cenę :?:
Wg mnie jeżdżenia na jednym latawcu w każdych warunkach dobija strasznie sprzęt.
Tak na oko żywotność 12m latawca skraca się potrójnie jeśli używany jest non-stop powyżej 25kt :idea:
Po jednym sezonie wartość takiego latawca spada na łeb na szyje.
Ludzie nie są ślepi i widzą jak potargane są linki, wytrzepana krawędź spływu, zużyty bar i pompka działająca tylko w jedną stronę :lol:

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post07 paź 2009, 16:56

BraCuru pisze:Marcin - pływaj jak Ci jest wygodnie, komfortowo i bezpiecznie.
Możesz zrobić sobie tasmę depowera na remote control, aby bylo wygodniej, bardziej komfortowo i bezpiecznie.

Tak mały offtop: Co byście powiedzieli żeby bar zastąpić padem do xboxa lub ps3 :?: ;) I safety powiedzmy pod czerwonym "B"

antoni2

Post04 lis 2009, 10:56

onzo pisze:
BraCuru pisze:Marcin - pływaj jak Ci jest wygodnie, komfortowo i bezpiecznie.
Możesz zrobić sobie tasmę depowera na remote control, aby bylo wygodniej, bardziej komfortowo i bezpiecznie.

Tak mały offtop: Co byście powiedzieli żeby bar zastąpić padem do xboxa lub ps3 :?: ;) I safety powiedzmy pod czerwonym "B"
dobry pomysł ;D

jacekdaktera
Dostał piwko: 30 razy

Post20 gru 2009, 19:59

Jest trochę czsu przed Świętami i przeczytałem dość ciekawą dyskusję

Tasma depowera w zaden sposob nie zmniejsza mocy latawca- to opinia Marca BaraCuru . Dość oryginalna.
1.Czy dżwignia pedału gazu w samochodzie służy do zmniejszania lub zwiększania mocy silnika samochodu. Myślę , że z użytkowego punktu widzenia odpowiedż jest :tak .
2. Czy zaciągając bar zmieniamy kąt ustawienia plaszczyzny nośnej latawca - skrzydła -w stosunku do kierunku wiatru co w konsekwencji prowadzi do wzrostu siły nośnej i tym samym mocy latawca. Tak.
3. Czy linka skracając linką depowera powodujemy efeky odwrotny do efektu zaciągania baru. Tak.

Nie widzę różnicy między efektami manipulacji pedałem gazu , barem, czy linką depowera . Każda z tych czynności powoduje ograniczenie/ zwiększenie mocy w zastosowanych urządzeniach.

O tym ,że nie można mieć jednego kita na wszystkie warunki wiatrowe powszechnie wiadomo . Szeroki zakres kita to oczywiście ogromna zaleta , ale wykorzystać ją można obiektywnie stosując taśmę depowera. Nikt mnie nie przekona,że fajnie jest pływać jak się jest przepałowanym. Dla różnych zawodników to optymalne wykorzystanie mocy leży gdzie indziej . Taśma depowera pozwala na znaczną poprawę techniki pływania.Jazda na przepałowanym latawcu jest jest natychmiast postrzegana . Zła sylwetka, nie trzymanie krawędzi , sztywność , gubienie wysokości ,ograniczenie asortymentu trików.
Trymowanie latawca taśmą depowera.To zabieg powszechny i systematycznie wykonywany przez zawodników, mimo to , że stosowane przez nich latawce , zwykle c-shapy mają mniejsze zakresy wiatrowe.
Okazuje się , że linki potrafią sie wydłużyć nagle przy prostym kiteloopie. Dla nich przebrany latawiec , lub wzrost siły wiatru nawet o kilka węzłów decyduje o tym , czy realizowany manewr zakończy się sukcesem.
Moja rada . Stosować z rozsądkiem.

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”