OZONE EDGE 2008 - poprawa windy

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
andrzejwodejszo
Deska: SU-2, MOSES
Latawiec: komórkowe Ozony / SU-2 / Moses
Postawił piwka: 77 razy
Dostał piwko: 46 razy
Kontaktowanie:

Post17 sie 2010, 09:34

Witajcie - kilka dni temu zakupiłem Edka 2008 11m. już po pierwszych skokach stwierdziłem, że winda mogłaby być duuużo lepsza ( maksymalnie odpuszczony depower i maksymalnie zaciągnięte sterówki i nadal spory potencjał do zwiększenia kąta natarcia ) Niestety brak fizycznych możliwości ( depower minimum, sterówki maximum - więcej się nie da ) dlatego na tipach stworzyłem nowe węzełki ( skracają linki o jakieś 8cm ).
To co się stało po przepięciu sterówek na niestandardowe węzełki mogę określić mianem ZAJEBIOZA :D Latawka ciągnie w kosmos jak głupia - wyciąga zdeeecydowanie lepiej niż 12 metrowy Type-9 RRD ( moja poprzednia szmatka ) teraz w sposób logiczny można używać depowera - przy słabym wietrze łatwo zerwać strugę i uwstecznić szmatkę na nowych maksymalnych ustawieniach, ale jeśli tylko bozia da te 15 węzłów - efekt jest porażający :D

Zastanawiam się czy przypadkiem EDKI 2007 nie były lepsze pod względem windy TYLKO z powodu trymowania.

Teraz 2008 ciągnie w kosmos ( przypuszczalnie ) jak 2007 . Proszę o info czy ktoś już to robił i czy odczucia miał podobne jak ja.

Przechodzę okres zachwytu moim ozonkiem i prawdopodobnie nie jestem w stanie obiektywnie wypowiedzieć się o jego możliwościach po skróceniu sterówek.

Pozdrowienia

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post26 sie 2010, 22:49

Ameryki nie odkryles pisalem o tym, dwa lata temu jak model wchodzil na rynek. Szkoda ze nie dalo sie pogrubic glownej tuby :? a sory teraz doczytalem ze piszesz o edku .Ja to robilem ze sportem :hand:

andrzejwodejszo
Kontaktowanie:

Post28 sie 2010, 10:08

rolnik pisze:Ameryki nie odkryles pisalem o tym, dwa lata temu jak model wchodzil na rynek. Szkoda ze nie dalo sie pogrubic glownej tuby :? a sory teraz doczytalem ze piszesz o edku .Ja to robilem ze sportem :hand:

niestety powyżej 25 wezlów trzeba już lądować i odpuszczać węzełki :D - za mocno ciągnie nawet przy zaciagnięciu taśmy na max.

Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post28 sie 2010, 10:19

a nie myślałeś o tym żeby przedłużyć trymer?????

Jak będziesz miał dłuższą regulację to popuszczajc trymer odsuniesz tubę od siebie i kajt będzie bardziej wybrany.
Odpadnie CI opcja z przepinaniem na supełkach.

Ew można przedłużyć linkę depowera - będzie to samo tylko ręce trzeba będzie mieć długie.

Albo zrobić trymery na linkach sterowych.

andrzejwodejszo
Kontaktowanie:

Post28 sie 2010, 10:25

zgred pisze:a nie myślałeś o tym żeby przedłużyć trymer?????

Jak będziesz miał dłuższą regulację to popuszczajc trymer odsuniesz tubę od siebie i kajt będzie bardziej wybrany.
Odpadnie CI opcja z przepinaniem na supełkach.

Ew można przedłużyć linkę depowera - będzie to samo tylko ręce trzeba będzie mieć długie.

Albo zrobić trymery na linkach sterowych.

są na linkach sterowych, ale niezbyt wygodnie działają podczas pływania.
Generalnie - stwierdziłem, że standardowe trymowanie - od 18 wezlów w górę w 100% daję radę . Skróciłem linki max o 2cm ( tyle co na dodatkowym węzełku powstało ).

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”