Budowa deski

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
Obwieś

Post23 maja 2009, 18:04

Cześć!

Chciałbym wam przedstawić sposób skonstruowania wielowarstwowej deski z atestowanej sklejki lotniczej.
Deska jest zrobiona w 100% z własnych materiałów łacznie z klapkami.
Obrazek
Uchwyty do strapów zamątowane się miedzy warstwami i zrobione są z kątowników mątażowych po lekkim retuszu.
Obrazek
Pady wykonane są z dwóch kolorów karimaty , a strapy z szerokiej taśmy wyłożonej pianką i obszytej materiałem syntetycznym.
Regulacja jest mozliwa w pewnym zakresie przy pomocy rzepów i dwóch taśm zapinanych zatrzaskami.
Obrazek
Miedzy klapkami wklejona została maska boga słonca - kon tiki. Została wyfrezowana w drewnie i pomalowana zgodnie z wzorcem znajdujacym sie na zaglu tratwy - kon-tiki. Jako uchwyt została zastosowana zwykła klamka do szawki wzbogacana muszlami z Atlantyku.
Obrazek
Finy zrobiłem z 5mm sklejki - wpuszczone w dolną warstwę deski.

Koncowy efekt widać na zdjęciach
Obrazek
Obrazek

Celowo nie pisze o grubościach zastosowanego materiału jak również o rockerze - traktuję to jako otwarty temat.

Jedyna wada dechy jest jej ciezar ale przeciez ma słuzyć do pływania (już widzę jak wyciagają mi się nogi przy skokach :D )

Pzdr.
Wiesiek

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post23 maja 2009, 22:00

najpiękniejsza ta rączka z muszelkami ;)

osiągnąłeś 10kg czy "nieco" mniej :?:

Obwieś

Post24 maja 2009, 18:01

Starałem się zejść poniżej wagi deski kewlarowej ale waga zatrzymała się na 5,5kg.sory że zawiodłem fanów.................. :D :P
wiesiek
ps.Dzisiaj deska poszła na wodę i nie utonęła .
Jak na swoją klasę jest spoko . 8)

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post24 maja 2009, 23:27

no to gratuluję - 5,5kg to nie jest tak źle.
Pomyśl nad czymś lżejszym - skoro udało Ci się zrobić dechę ze sklejki to użycie lżejszych materiałów + laminatu nie powinno sprawićCi dużo problemu a różnica gigantyczna. A potem poszukaj używanejdeski bo wyjdzie ostatecznie taniej ;)

TEż przez to przechodziłem - wiem co piszę ;)

Obwieś

Post25 maja 2009, 09:15

Deskę właściwie zrobiłem by sprawdzić czy moja miłość do kitesurfingu jest stosownie duża..............
gdy zaliczyłem pierwsze ćwiczenia na wodzie wiem , że nie ma odwrotu............
dzięki za rady .
wiesiek

Awatar użytkownika
przemekskowron
Deska: -SharkENERGY-
Latawiec: -SharkENERGY-
Postawił piwka: 3 razy
Kontaktowanie:

Post26 maja 2009, 21:51

Obwieś pisze:Deskę właściwie zrobiłem by sprawdzić czy moja miłość do kitesurfingu jest stosownie duża..............
gdy zaliczyłem pierwsze ćwiczenia na wodzie wiem , że nie ma odwrotu............
dzięki za rady .
wiesiek

spoko deseczka ci wyszła> też pływałem na sklejcie samoróbce i powiem ze nie jeden cfaniak co pływa na kite był zszokowany jak "zajebiście" chodzi na wiatr

Awatar użytkownika
TomFly
Kontaktowanie:

Post19 cze 2011, 11:42

Odkopuję temat żeby zaprezentować swój wytwór deska wood board 38x130.

Deska
Sklejka 12 mm gięta na mokro - owinięta szmatami i polewana wrzątkiem, a potem pozostawiona w pozycji wygiętej do wyschnięcia. Jak widać zachowała lekko wygięty kształt. Kształt wycinany wyżynarką a rant deski szlifowany pilnikiem i mechanicznie. Mocowania na nogi przykręcone do metalowych insertów (do kupienia w zwykłym sklepie budowlanym). Całość lakierowana 3 razy lakierem "jachtowym".

Mocowania nóg
Parciany pasek, izolacja do rur, całość obszyta tym co miałem na składzie (jakiś mocny materiał)

Finy
Pleksa 5 mm, wycinarka i szlifierka mechaniczna, otwory wiercone i nagwintowane, całość pomalowana farbą w spraju

Całkowity koszt wykonania około 50 zł i 5 dni dwie godzinki pracy po robocie

Obrazek

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post19 cze 2011, 12:52

podobają mi się Wasze prace :thumb:
nie zbliżycie się co prawda do właściwości desek seryjnych produkowanych w fabrykach
nawet wiele lat temu
ale SATYSFAKCJA z pływania na WŁASNORĘCZNIE zrobionej desce BEZCENNA

a progres?
jasne, że na fabrycznej byłby większy
ale jeśli ktoś ma do wyboru - wcale nie mieć deski (np brak funduszy) - a mieć TAKĄ
to jego progress jednak będzie większy :wink:

pzdr :thumb:

patron
Postawił piwka: 6 razy
Kontaktowanie:

Post19 cze 2011, 14:30

TomFly:
Spód deski w stylu rustykalnym :D
Gratki! ;)

gredy
Latawiec: Best
Postawił piwka: 77 razy
Dostał piwko: 31 razy

Post06 lip 2011, 22:26

Witam to i ja sie pochwale swoim wynalazkiem własnej zawziętości i braku luźnej kasy,przepraszam z sąsiadem przy piwku ją stworzyliśmy.Deska była pare razy przerabiana i ulepszana.Nawet kupiliśmy używkę tanią,ale okazało sie że na moją wagę,brak doświadczenia i warunki śródlądowe jest za mała więc zrobiliśmy,prawie drzwi od łazienki :wink:
Wymiary 145x45 waga 4100g ciężka! ale już mam dobry patent żeby przy tych wymiarach ,następnej waga nie przekroczyła 3,5kg
Cena materiałów z footstrapami użytych do zrobienia jej to około połowa tego co trzeba zapłacić za najtańsze dechy na allegro,piwo wypite podczas rozkmin,wzlotów i upadków druga połowa ;)
Następna jaką zrobimy powinna wyjść sporo ładniejsza,lżejsza no i może ciut mniejsza hehe.
Załączniki
S6304684.JPG
S6304684.JPG (202.14 KiB) Przejrzano 5418 razy
S6304687.JPG
S6304687.JPG (158.25 KiB) Przejrzano 5418 razy
S6304690.JPG
S6304690.JPG (147.3 KiB) Przejrzano 5418 razy

Awatar użytkownika
majeranek
Deska: czarna
Latawiec: czerwony
Postawił piwka: 3 razy
Kontaktowanie:

Post24 paź 2011, 17:05

Witam.

Chciałbym się dowiedzieć co nieco o budowie własnej deski, głównie pytania do tych co już kiedyś to robili ;)

Czy jest w ogóle sens budowania własnej dechy? Jak bardzo będzie taka decha odbiegać od fabrycznych?

Jako, że mam dostęp na uczelni do frezarki komputerowej wycięcie profilu będzie czystą formalnością. Wystarczy wyrysować wszystko w programie. Tu się pojawia kolejny problem, skąd wziąć wszystkie wymiary dechy, długość i szerokość wiadomo, według potrzeb, ale przydały by się odległości finów od krawędzi, footstrapów/padów?

Kolejna sprawa, z czego zrobić dechę? Obstawiam, że sklejka, ale jaka grubość? Zauważyłem, że deska, którą zrobił gredy ma "dwie warstwy" duża biała, mała czarna. Zakładam, że jest to potrzebne do tego aby deska lepiej trzymała profil?

Kwestia chyba według mnie najbardziej skomplikowana, jak zrobić inserty na pady, finy, rączkę?

Jakiego używaliście lakieru?

Pozdro ;)

gredy
Latawiec: Best
Postawił piwka: 77 razy
Dostał piwko: 31 razy

Post24 paź 2011, 20:26

[url][/url]Witam poszperaj na forum znajdziesz linki do stron z wymiarami itd poczytaj temam niżej chłopaki naprawdę fajne deski klepią
http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic.php?f=3&t=16146&start=150&hilit=budowa+deski
Sens hehe trudne pytanie,jak chcesz jedną deskę zrobić to chyba szkoda nafty, ja przynajmniej teraz bym zrobił taką względną(waga,twardość,grafika,wytrzymałość,ustawienia insertów,mocowanie ich,ilość warstw tkaniny szklanej i jej gramatura,i jeszcze parę rzeczy mających wpływ na efekt końcowy) bez przeróbek i poprawek a to już czwarta.
Poprzednie deski to sporo niepowodzeń i niepotrzebnych kosztów mnóstwo pomysłów i wypitego piwa podczas rozkmin. 8)
Gdyby nie sąsiad z którym razem je robiliśmy chyba bym sie poddał przy pierwszej,tej z czarnym blatem ,aczkolwiek i ona była już wyciągana ze śmietnika.
Przełom przyszedł jak uczyłem sie pierwszych halsów a że słabo wiało znajomy z dużym doświadczeniem pożyczył deskę (jego dosyć mała)i bez najmniejszego problemu popłyną!ku mojemu zaskoczeniu że da sie :mrgreen: podpowiedział co by poprawił ale ogólnie był pozytywnie zaskoczony.Teraz mam mu zrobić coś na kształt ostatniej deski 150/52 właśnie na słabe wiatry.Pomimo że nie miała padów testował ją i był zaskoczony że przy tej wielkości nie chlapie po ryju :lol: dobrze idzie na wiatr i wytrzymała skoki,przy wadze 0k 4kg jeszcze jej dokładnie nie ważyłem.Tak więc zastanów się czy będzie to dla ciebie opłacalne ,fakt że teraz zrobienie własnej mnie kosztuję ok 200zł i ok 10-12 godz pracy( ale to dla przyjemności)Jak sie podejmiesz to pisz tu czy na pw a postaram się ci pomóc.
Pozdrawiam
Ps przyjemność płynięcia na własnym sprzęcie Bezzzzcennne!!! :clap:
Załączniki
S6305286.JPG
S6305286.JPG (220.45 KiB) Przejrzano 5004 razy
S6305288.JPG
S6305288.JPG (229.1 KiB) Przejrzano 5004 razy
S6305289.JPG
S6305289.JPG (239.62 KiB) Przejrzano 5004 razy

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”