Praca z włóknem

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
Awatar użytkownika
dpacior
Latawiec: dmuchawiec, wiatr....
Postawił piwka: 22 razy
Dostał piwko: 14 razy

Post31 sty 2013, 08:10

Witam, szukam na necie, czytam, ale nie mogę znaleźć potrzebnej wiedzy. Może ktos z forumowiczow na wiedzę/doswiadczenie w pracy z włóknem węglowym/szklanym, którym chciałby się podzielic. Chciałbym się tym pobawić w piwnicy i cos wymodelować tylko nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. Przede wszystkim jakich żywic używać oraz włókien, a także czym pokryć formę by dobrze wszystko wyszło, nie wspominając o technice łączenia włokna, tak by z 2 połówek zrobić jedną część

Awatar użytkownika
Selim
Deska: LAMIPLAST
Latawiec: SLINGSHOT 11m

Post31 sty 2013, 09:14

To nie jest niestety takie proste Kolego. Na pewno nie starczy tu miejsca na taką wiedzę.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
dpacior

Post31 sty 2013, 09:24

Selim pisze:To nie jest niestety takie proste Kolego. Na pewno nie starczy tu miejsca na taką wiedzę.
Pozdrawiam

Tyle to ja wiem :) Aczkolwiek odnośnik do jakiejś dobrej strony/książki byłby mile widziany :thumb:

kajtek357
Latawiec: BEST

Post31 sty 2013, 16:19

materiały z którymi chcesz się "bawić" to przeważnie żywice poliestrowe i poliuretanowe. Miejsce tej zabawy wymaga bardzo dobrego wietrzenia czyli wentylacji .Zacznij swoją piwnicę do tego przystosowywać.Mówię to z własnego doświadczenia i nie ignoruj tego.

Awatar użytkownika
dpacior

Post31 sty 2013, 18:15

O potrzebie wentylacji zdaje sobie sprawę, i można powiedziec, ze ten element mam juz ogarniety

mmaro29
Deska: Nobile T5
Latawiec: Ozone Sport II

Post31 sty 2013, 19:26

Mnie żywica LG 385 + utwardzacz HG 385 całkiem nieźle się sprawdziła w ręcznym modelowaniu, zamawiałem tu www.surfpol.pl.

pedros_85
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post03 lut 2013, 13:14

Zywice masz poliestrowe i epoxydowe, poliester duzo tańszy i łatwiejszy w uzytkowaniu, mniej restrykcyjny jezeli chodzi o dokładnosc proporcji w porównaniu do epoxydu. epoxyd równiez trudniej ze soba łączyc poniewaz nie zeszlifowany i słabo odtłuszczony rozwarstwi sie. jako oddzielacz albo kupujesz oddzielacz dedykowany albo zamienniki wszelakie ( pasta do podłóg, wosk samochodowy na wosku karnauba w kilku warstwach ew wosk ze swieczki alr trudniej go zapolerowac), epoxyd ma leprze parametry wytzymałosciowe na udar i giecie. tkaniny szklane masz o roznych gramaturach, w sprawach deski lepiej sprawdza sie np dwie warstwy 50 niz jedna 100 , wiecej cienszych warstw wiekrza wytzrymałosc, klejac je jedna po drugiej otrzymujesz wiekrza sztywnosc. klejac dwie na raz na tej samej grubosci masz wiekrza "gibkosc" :)
generalnie polecam udac sie do najblizszej klepalni zderzaków tuningowych bo teraz juz chyba wszedzie to klepia i odkupic nieco zywicy, i oddzielacza,
tkaniny raczej z netu bo zderzaki ida z maty z reguły albo ze scinków rowlingowych,
dokłasniej o żywicach i pracy na nich poczytasz na forach modelarskich albo innyc zrodłach wskazanych przez google.
o samych deskach i ich produkcji gadaj z Archie-im bo zrobił kilka ew z innymi specami ktorzy sami spłodzili dechy.

Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Deska: Czapla Kite., Moses
Latawiec: RRD, Cabrinha, Airush
Dostał piwko: 15 razy
Kontaktowanie:

Post03 lut 2013, 15:49

Jeśli chcesz się bawić węglem to pomyśl też o worku próżniowym. Do węgla raczej wskazany.

pedros_85
Kontaktowanie:

Post04 lut 2013, 00:08

hehe fakt worek niezbedny chociaz uważam że dla poczatkujacego laminatera pakowanie wegla w samoróbcze kasztany to jucha w piach... dopiero po ktorejs z kolei desce, dopracowaniu krztałtu i technologi... chociaż wegiel nie jest jakos mega niezbedny w dekach kite bo jest go tam jak na lekarstwo po za typowo carbonowymi modelami, jednak worek i delaminaż daja minimum wagi i max wytrzymałosci. ale to juz tak jak mowiłem samoróbcze klepanie raczje przestaje sie spylać:p zwlaszcza zwazywszy na rynek uzywek:)

robo115

Post04 lut 2013, 08:47

jak ktos sie w to bawi to niech zrobi cos takiego:http: http://www.kitesurf-ventdefolie.fr/
decha dowolna z używek tylko ten "łącznik" trzeba zrobić

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post04 lut 2013, 10:40

to się nigdy nie opłaci i nie wiem czemu każdy chce przez to przechodzić. Można zrobić coś na 2-3 pierwsze ślizgi, ale potem jak się nie wchodzi w masówkę to sam sprzęt do produkcji się nie zwróci. Bez worka próżniowego decha wyjdzie coś ok 5kg minimum - bez sensu na tym pływać, chyba że ktoś chce mieć zero progresu.

robo115

Post04 lut 2013, 17:39

Mi chodziło o zrobienie tylko tego łącznika. A deche bierzesz dowolna do przecięcia
Ile taki łącznik może ważyć "home made"?

Awatar użytkownika
FilipN
Postawił piwka: 68 razy
Dostał piwko: 77 razy

Post04 lut 2013, 21:02

robo115 pisze:Mi chodziło o zrobienie tylko tego łącznika. A deche bierzesz dowolna do przecięcia
Ile taki łącznik może ważyć "home made"?

ale ten patent jest delikatnie mówiąc idiotyczny... deska zmienia swoje właściwości - sztywność, sprężystość... a do tego zyskuje pewnie z 40% wagi.
Wychodzi ciężki klocek, z marnymi właściwościami.

Awatar użytkownika
JastrząB
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post18 lut 2013, 02:25

Ja widzę temat tak: nie opłaca się robić desek tt w piwnicy, chyba że ma się zamiar wyprodukować 10+ sztuk. Dobre używki są tak tanie że na same materiały wyda się więcej. Żeby stworzyć coś sensownego trzeba tworzyć formy/stoły i bez vacum/prasy się nie obejdzie.
Inaczej widzę kwestie budowy surfboarda. Tu już może się to opłacić (choć nie każdemu, zależy jak przeliczamy własny czas, bo jest trochę zabawy). Konstrukcja deski dużo prostsza, przez co i łatwiej to zrobić. Nawet pompa próżniowa nie jest potrzebna. Przy wystarczających chęciach można stworzyć już coś sensownego poniżej ceny używki.

Jeśli chodzi o materiały ja polecam żywicę epoksydową i tkaniny szklane o niezbyt dużej gramaturze. Ja ostatnio używam 160 g/m2 i sobie chwalę. Epoksyd z tego względu, że (przeciwieństwie do poliestrowej) nie ma toksycznych oparów, nie śmierdzi, daje bardzo dużo czasu na laminowanie, łatwo się dobiera właściwe proporcje z utwardzaczem, ta której używam nie wymaga wygrzewania. Nie mam też problemów z połączeniem. Idealnie mi się sprawdza LG385 + utw. HG385. Razem z tkaninami szklanymi i węglowymi kupuję na http://www.surfpol.pl , szczerze polecam - duży asortyment i możliwość zakupu niedużych ilości mat. Gość sam robi deski więc ma pojęcie.
Instrukcje jak zbudować taką deskę są powszechnie dostępne w necie bo niemal dokładnie tak samo buduje się deski do surfingu. Kopalnia wiedzy to: http://www.swaylocks.com , szczególnie forum.

pedros_85
Kontaktowanie:

Post18 lut 2013, 15:01

Podpisuje sie " obiema ręcami ", samorobcze klepanie TT nie ma sensu. Moze po za drzwiami do lightwind ktore mozna spoko zrobic ze sklejki i laminatu na duzych finach.

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”