klej do podklejenia zaworów

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
TIKKO_aloha
Deska: custom 140
Latawiec: Switchblade/nomad
Postawił piwka: 3 razy
Kontaktowanie:

Post08 wrz 2012, 00:48

niestety trzeba i tube i zawor
sposobem to wziac, zeby jak najmniej sie marszczylo
pozdro

Awatar użytkownika
NEMO
Deska: C.L.A.S.H. 138
Latawiec: Dice 10m, RS 14m
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 6 razy

Post12 lip 2013, 14:12

No i który klej najlepszy do podklejania zaworów?
Przetestował ktoś kilka opcji i ma jakiegoś zwycięzce?

Awatar użytkownika
Grzegorz KiteLife
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 32 razy
Kontaktowanie:

Post13 lip 2013, 01:13

http://www.stormsure.com/

Używam Stormsure. Dziś zalałem tym nieudany naprawczy zgrzew na balonie od twojego waroo i odklejony zawór spustowy :thumbsup:

http://www.ebay.co.uk/itm/STORMSURE-SCUBA-DIVERS-REPAIR-GLUE-BLACK-OR-CLEAR-15g-fix-Surf-neoprene-suits-/350784807793?pt=UK_Crafts_Cardmaking_Scrapbooking_Glue_Tape_EH&var=&hash=item51ac676371

W ofercie maja również łatki samoprzylepne które są świetną alternatywą dla KiteFixa

phpBB [video]
Ostatnio zmieniony 13 lip 2013, 13:29 przez Grzegorz KiteLife, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
harnaś
Deska: Aboards Z-series
Latawiec: Nobile 555 RRD Addiction
Postawił piwka: 23 razy
Dostał piwko: 9 razy

Post13 lip 2013, 08:19

zimą na mrozie strzelił mi zaworek inflate ,zastosowałem ten klej http://motobajery.pl/klej-do-plastiku-m ... p-809.html i powiem tak trzyma zajebiście ,pęknięcie było na 3/4 obwodu zaworka , skoro sprawdził się na mrozie to tym bardziej w ciepłym otoczeniu powinno być oki

recha

Post24 lip 2013, 19:09

QBAJ pisze:Witam. Temat dość stary ale u mnie coraz bardziej aktualny. A więc tak: Latawce North i Blade roczniki odpowiednio 2007 i 2008. W ciepłych krajach zawory padają jak muchy. Generalnie Technicoll okay, ale czasem puszcza. Najpierw czyszczenie odtłuszczanie acetonem, potem gruby pasek kleju na dolnej części zaworka i siup na balon. Następnie żmudny proces wyciskania bombelków rozpuszczalnika. I tu jest problem Technicoll jest klejem rozpuszczalnikowym i wyższej temp. (pow. Np. 30 st. C) paruje i wysycha zbyt szybko i dużej ilości bombelków nie można usunąć, co osłabia spoinę. I pytanie: Czy w metodzie coś nie tak czy też może są już lepsze kleje np. polimerowe czy cuś. Dodam, że Technicoll da się odlejać w gorącej wodzie co jest dużym plusem w przypadku poprawek lub powtórnych uszkodzeń. Szkoda bo latawki w stanie idealnym a taki prozaiczny problem powoduje sporo straconych sesji. Pozdrawiam.

Wg mnie ważniejsze jest żeby klej lekko wysechł przed klejeniem (powinien zrobić się matowy - najlepiej na niego dmuchać) niż żeby przykładać na mokro i wyciskać bąble; wtedy nie przytrzyma.
harnaś pisze:zimą na mrozie strzelił mi zaworek inflate ,zastosowałem ten klej http://motobajery.pl/klej-do-plastiku-m ... p-809.html i powiem tak trzyma zajebiście ,pęknięcie było na 3/4 obwodu zaworka , skoro sprawdził się na mrozie to tym bardziej w ciepłym otoczeniu powinno być oki

To dokładnie ten sam klej o którym pisałem wcześniej. Każdy do miękkiego PVC wg mnie da radę.
Grunt to posmarować dwie powierzchnie, odczekać aż podeschnie i przyłożyć.

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post25 lip 2013, 11:45

z tym lepszym trzymaniem w ciepłym to bym nie przesadzał. Nie od dziś wiadomo, że kite zostawiony w pace w upalny dzień potrafi nagle stracić szczelność we wszystkich tubach właśnie ze względu na odklejenie się zaworków.

Awatar użytkownika
Mikolpa
Deska: SU-2 Prorider 140, Trans 153
Latawiec: Rebel 10,12,14, Addiction 18
Postawił piwka: 126 razy
Dostał piwko: 142 razy

Post18 sie 2013, 10:03

Na słońcu odkleiły mi się dwa zaworki w starej cabrinha.
Byłem trochę załamany :( znowu kit mam wysyłać do naprawy :(
Poczytałem, kupiłem TECHNICOLL do miekkiego PVC w Castoramie za 9zł. Oba zaworki w tubach bocznych sklejone już dawno temu. Na słońcu nic się nie dzieje, na razie trzyma :thumbsup: Smarowałem dwie powierzchnie, czekałem chwilę aż odparuje rozpuszczalnik, dużo krócej niż było w ulotce bo potem wysychał i była lipa), mocno przyciskałem i zostawiałem do rana aż dobrze wyschnie.

Awatar użytkownika
NEMO
Deska: C.L.A.S.H. 138
Latawiec: Dice 10m, RS 14m
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 6 razy

Post18 sie 2013, 22:06

Kupiłem klej Bison do miękkiego PCV.
Podkleiłem prawie wszystkie zawory w tubach bo jak się okazało po sprawdzeniu prawie wszystkie lekko odchodziły,
a zawór spustowy odszedł zupełnie.
Trzyma mistrzowsko. Wszystko super szczelne. Jestem bardzo zadowolony. polecam
Obrazek
http://sklep.tip-top.net.pl/kleje-silik ... astic.html

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”