pęknięty balon

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
Fordon
Deska: Best Armada, Naish Haze XL
Latawiec: Ozone Catalyst
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 42 razy

Post03 wrz 2013, 01:06

Czy zrobisz to sam, czy oddasz do zaklejenia/zgrzania - nie robi to wielkiej roznicy, bo naprawde latwo dokonac tej naprawy, nic trudnego, naprawde, jestem pewny, ze sobie poradzisz.

Awatar użytkownika
Grzegorz KiteLife
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 32 razy
Kontaktowanie:

Post19 paź 2013, 19:25

Po kilku sesjach po raz kolejny czyli po raz trzeci pękł mi ten sam balon przy końcowym zgrzewie. Rozkminił ktoś jaki jest powód pękania balonów na końcach?

Fordon
Deska: Best Armada, Naish Haze XL
Latawiec: Ozone Catalyst
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 42 razy

Post19 paź 2013, 19:41

Jezeli pekl w miejscu naprawy, to mogla naprawa byc nieskuteczna lub niedokladnie przeprowadzona np. za malo kleju lub miejsce pekniecia niedokladnie pokryte latami. Byc moze w jakis sposob balon zostal uszkodzony lub naruszony podczas naprawy. A byc moze po prostu akurat ten balon ma jakis feler. Ja naprawilem balon przy koncu, blisko zgrzewu i dziala po dzien dzisiejszy bez zarzutow, naprawialem znajomym i tez wszystko jest OK. A byc moze cos sie jakims cudem dostalo pod material i uszkadza balon, moze cos wystaje z materialu, przyjrzyj sie wszyskiemu dokladnie. Poza tym balon staje sie slabszy w miejscu naprawy, wiec to miejsce w pierwszej kolejnosci jest narazone na uszkodzenia. Kolejna sprawa, to ze balon jest najslabszy przy wszelkiego rodzaju zgrzewach, laczeniach, itp. choc bez powodu bable/gorki/"wulkany" potrafia sie pokazac nawet na srodku powierzchni balona. Jezeli nie straciles cierpliwosci to naprawiaj samemu dalej, a jezeli juz ja straciles lub stwierdzisz, ze dalsze chalupnicze naprawy nie maja sensu to pozostaje wizyta u fachowca. Tak czy inaczej wyrazy wspolczucia z powodu wadliwego/psujacego sie sprzetu.

Famay
Latawiec: Cabrinha
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 17 razy

Post19 paź 2013, 19:56

Grzegorz KiteLife pisze:Po kilku sesjach po raz kolejny czyli po raz trzeci pękł mi ten sam balon przy końcowym zgrzewie. Rozkminił ktoś jaki jest powód pękania balonów na końcach?

Jeżeli możesz to wstaw zdjęcie uszkodzenia

Awatar użytkownika
walo1
Deska: SU-2+YETI
Latawiec: CF Moowii/Best Roca/EVO
Postawił piwka: 4 razy
Dostał piwko: 2 razy

Post19 paź 2013, 22:00

Może komus się ta informacja przyda.
Ja miałem też tak jak na zjęciu z strony 1 uszkodzoną tubę poprzeczną, kupiłem klej do miękkiego PVC firmy Technicqll i zkleiłem zgodnie z opisem (no tam jest napisane posmarować i odczekac 5min, ja czekałem 2min). Z tego wzgledu że mam trochę stary latawiec a nie miałem oryginalnej foli do naprawy tub, wziąłem folię którą jest zafoliowany 6 pak. Trzyma do dnia dzisiejszego :lol:

Awatar użytkownika
Grzegorz KiteLife
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 32 razy
Kontaktowanie:

Post19 paź 2013, 23:14

Famay pisze:
Grzegorz KiteLife pisze:Po kilku sesjach po raz kolejny czyli po raz trzeci pękł mi ten sam balon przy końcowym zgrzewie. Rozkminił ktoś jaki jest powód pękania balonów na końcach?

Jeżeli możesz to wstaw zdjęcie uszkodzenia

Zdjecie jest na pierwszej stronie, choc nie moje ale ten sam problem...

Famay
Latawiec: Cabrinha
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 17 razy

Post19 paź 2013, 23:40

Najczęściej dzieje się tak od złego ułożenia tuby w tipie ;)

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”