North Cam Battens

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
sławuś
Kontaktowanie:

Post04 maja 2007, 19:36

primo04 pisze:Wszystko to prawda ale trzeba też uważać co by nie wpasować zamienników które przy mocniejszym spotkaniu z wodom nie przebiły latawki.
Znajomy miał ten sam problem, a bez camów latawka lata choć to już nie jest to! Bez " usztywnień " potrafi być kłopotliwa i odstawiać różne cyrki!
Popytam trochę i może uda mi się coś skołować !
Jak coś znajde to dam ci cynk na priva!

ALOHA DO ZOBACZENIA NA WODZIE! :notworthy:

A to jest taka opcja żę przebije?! MI się wydawao że poszwy na te rurki są tak zrobione żęby nie przebiło;] Zawsze pozatym można zeszlifować końce.

Awatar użytkownika
Kosek
Deska: 666
Latawiec: North Rebel
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post04 maja 2007, 21:24

sławuś pisze:A to jest taka opcja żę przebije?! MI się wydawao że poszwy na te rurki są tak zrobione żęby nie przebiło;] Zawsze pozatym można zeszlifować końce.

nie zeszlifowac koncowki a obkleic tasma izolacyjna...

Awatar użytkownika
primo04
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post07 maja 2007, 23:55

Nie do końca chodzi mi o ostre końcówki a raczej o sztywność samych camow. Szczerze mówiąc to nie bardzo pamiętam jakie są w Vegasie ale sam pływam na rebelu i nie wydaje mi się że są takie same.
Teraz wkładają takie patyki jak do waty cukrowej ;-) , a w Vegasie były bodajże listwy!
W razie Niemca to napisze ci na priva czy udało mi się zorganizować orginały!
Allllllloha!!!

Awatar użytkownika
Kosek
Deska: 666
Latawiec: North Rebel
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post22 maja 2007, 22:53

i co wymysliliscie jakis zamiennik???

ostatnio widzialem Cam Battens do Rebela i innych latawcow northa 2007 i sa calkiem inne.... ktos wie co to za material ????

Awatar użytkownika
Maslav
Kontaktowanie:

Post27 maja 2007, 22:51

Kosek pisze:i co wymysliliscie jakis zamiennik???

kiteforum.com pisze:Re: Cam Battens

Yeah, I've broken a bunch of these in my Rebels as well. At first I thought it was how I was folding it, but then I started checking and nope it was when the kite hit the water. My kite hit the water a lot when I was a beginner, then it didn't for a few seasons, and now it is hitting the water again as a go for more and more advanced tricks.

My shop was really supportive and gave me a bunch of replacement battens no-cost, but there's only so long that will work. So I took things into my own hands.

The North Rebel and Rhino battens are Nylon 6/6, near as I can tell. Nylon is nice and stiff but it has low impact strength - it shatters. Especially when stressed (bent around the LE) and struck (hitting the water).

I think a better material would be ABS - similar stiffness as the Nylon but much higher impact strength. So I got some 3/16" ABS plastic welding rod from McMaster-Carr: item 7889A97 at www.mcmaster.com. (~US$17)

This comes in a continuous coil. I cut it to length with side-cutting pliers, round the ends with a file, and presto: all the cam battens I want.

They aren't indestructable - I've broken these as well, but I have as many as I want, whenever I want, and they're nearly free, so who cares if they break?

Lucas Machowski
Deska: 5'5''
Latawiec: 6 m Swell
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post01 cze 2007, 17:04

posiadam w sprzedarzy cam battens do kitow...bardzo flexible

mozna ósemke na nich zawiazac i nie strzela cena za sztuke 13 zł
pozdra

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”