Jaki sprzęt dla KITESURFERKI?

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
Camela

Post07 lip 2007, 15:03

Chciałabym się zapytać, jaki sprzęt mi radzicie kupić, jeśli ważę jedyne 48kg.
Właściwie dopiero zaczynam jeździć na desce, chociaż nie chcę sprzętu "dla początkujących", czyli takiego, który po jakimś czasie będzie mnie ograniczał. Podajcie proszę chociaż wymiary. Myślałam o rozmiarze kite'a około 7m2.
Pozdr

__kater__
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post07 lip 2007, 17:53

zadaj to pytanie w dziale dla początkujących a nie dziale technicznym :)

Ja sie nie znam na "48 kilogramach" ale wydaje mi się ze taki latawiec jeśli to bow to będzie ok zakładając że nie będzie za mocno wiało bo taką masę to wszystko uniesie :) Chyba że jeszcze rośniesz i myślisz przyszłościowo ;-)

Jurgen
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post07 lip 2007, 18:29

Zdziwił bys sie :) LidaB wazy 45 i czasem 12 C-shape potrzebuje :) Ale to jak juz nic nie wieje a ja nie mam szans na popływanie :)

Ja bym chyba byl za bow 9m.

Awatar użytkownika
Lida
Postawił piwka: 1 raz
Kontaktowanie:

Post07 lip 2007, 18:36

Jurgen pisze:Zdziwił bys sie :) LidaB wazy 45 i czasem 12 C-shape potrzebuje :) Ale to jak juz nic nie wieje a ja nie mam szans na popływanie :)

Ja bym chyba byl za bow 9m.

ja pływam na North Rhino 9,3 m2, bardzo spokojny :)
ale faktycznie czasem za mało :) i sięgam bo Cabrine 12m :)

wszystko zależy od tego ile masz odwagi :)

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post10 lip 2007, 22:43

Camela pisze:Chciałabym się zapytać, jaki sprzęt mi radzicie kupić, jeśli ważę jedyne 48kg.
Właściwie dopiero zaczynam jeździć na desce, chociaż nie chcę sprzętu "dla początkujących", czyli takiego, który po jakimś czasie będzie mnie ograniczał. Podajcie proszę chociaż wymiary. Myślałam o rozmiarze kite'a około 7m2.
Pozdr

taka waga to wyzwanie dla dobierajacego sprzęt :lol:

.. a przy okazji gratuluję :thumb: :wink:

proponuję kita o jak największym zakresie czyli Bow/SLE 9 m ;przy Twojej wadze zabawa na nim bedzie się zaczynać od ok 10/11kt do ok 20kt, a sam latawiec [Bow]przyspieszy naukę i nie będzie ograniczał Twoich postepów w przyszłości.[sprawdzi się nieźle na Zatoce, ew jeziora i słabo/średniowiatrowe wyjazdy "za granicę" np Sardynia, Egipt w zimie itd...]

..chyba ,że chcesz uprawianie tego sportu oprzeć głównie o wyjazdy zagraniczne wtedy lepszym wyborem będzie Bow/SLE 7m.[ i wtedy jazda od ok 13/14kt do srogo ponad 20kt]

deska dla Ciebie to "cosik" w granicach 120/125cm dł i 35/37 szer , ja na poczatek obstawialbym raczej wartosci blizej tych "górnych" np 124/35, 125/36.[koniecznie z cienka krawędzią, w technologi "snowboard" Skywalker ,SU-2,Nobile itp..]

swoja drogą nie ma "letko" ustawić sprzet dla osóbki o tych "parametrach",choć z drugiej strony fajnie ,ponieważ male latawce i b.małe deski są często sporo tańsze niż "big sajzy"... :lol: :wink:

PS: unikaj latawców z bloczkami przy barze :doh: generuja one spore siły na barze , co szczególnie dla Ciebie może mieć znaczenie [ poza tym po co się siłować z latawcem :doh: podobno w tym sporcie chodzi o przyjemność ?:wink: ]

powodzenia :hand:

Leeloo
Dostał piwko: 10 razy
Kontaktowanie:

Post11 lip 2007, 09:34

Jurgen pisze:Zdziwił bys sie :) LidaB wazy 45 i czasem 12 C-shape potrzebuje :) .

sporo zalezy tez od umiejetnosci. im wiecej wprawy tym mniejszy latawiec potrzebny. Za przyklad podam Morlova i mnie 2 czy 3 lata temu na Rodos....ja na 14 a Morli na 12 mimo ze wazy wiecej ode mnie.

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”