Camela pisze:Chciałabym się zapytać, jaki sprzęt mi radzicie kupić, jeśli ważę jedyne 48kg.
Właściwie dopiero zaczynam jeździć na desce, chociaż nie chcę sprzętu "dla początkujących", czyli takiego, który po jakimś czasie będzie mnie ograniczał. Podajcie proszę chociaż wymiary. Myślałam o rozmiarze kite'a około 7m2.
Pozdr
taka waga to wyzwanie dla dobierajacego sprzęt
.. a przy okazji gratuluję
proponuję kita o jak największym zakresie czyli Bow/SLE 9 m ;przy Twojej wadze zabawa na nim bedzie się zaczynać od ok 10/11kt do ok 20kt, a sam latawiec [Bow]przyspieszy naukę i nie będzie ograniczał Twoich postepów w przyszłości.[sprawdzi się nieźle na Zatoce, ew jeziora i słabo/średniowiatrowe wyjazdy "za granicę" np Sardynia, Egipt w zimie itd...]
..chyba ,że chcesz uprawianie tego sportu oprzeć głównie o wyjazdy zagraniczne wtedy lepszym wyborem będzie Bow/SLE 7m.[ i wtedy jazda od ok 13/14kt do srogo ponad 20kt]
deska dla Ciebie to "cosik" w granicach 120/125cm dł i 35/37 szer , ja na poczatek obstawialbym raczej wartosci blizej tych "górnych" np 124/35, 125/36.[koniecznie z cienka krawędzią, w technologi "snowboard" Skywalker ,SU-2,Nobile itp..]
swoja drogą nie ma "letko" ustawić sprzet dla osóbki o tych "parametrach",choć z drugiej strony fajnie ,ponieważ male latawce i b.małe deski są często sporo tańsze niż "big sajzy"...
PS: unikaj latawców z bloczkami przy barze

generuja one spore siły na barze , co szczególnie dla Ciebie może mieć znaczenie [ poza tym po co się siłować z latawcem

podobno w tym sporcie chodzi o przyjemność ?:wink: ]
powodzenia