Odkręcające się strapy w nobile 555 '07

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
Awatar użytkownika
infidelity
Deska: Nobile 555
Latawiec: Best Waroo

Post09 wrz 2007, 22:00

Dzisiaj straciłam cierpliwość. Po raz 4 musiałam skończyć pływanie z powodu chronicznego braku śrubokręta i odkręconego strapa w 555. Po godzinie pływania! :(
Któryś raz z rzędu się skubany odkręcił. Zawsze ta sama śruba. Po wykręceniu wszystkich i obejrzeniu stwierdziłam co następuje:
- śruby 'zewnętrzne' które mocują strapy do deski są krótsze od 'wewnętrznych', mimo że inserty są takiej samej głębokości,
-do tego ta która się wykręca jest minimalnie krótsza od odpowiedniej z drugiego strapa,
- po pływaniu WSZYSTKIE!!! śruby są poluzowane!
Co z tym zrobić? Jak mi się jeszcze raz odkręci jak dobrze wieje to chyba zmienię zdanie o tej desce :(
GURU: to może być jakaś wada tego egzemplarza???
Pomocy, w piątek znowu ruszam nad morze ze sprzętem i mam nadzieję na pływanko...

Awatar użytkownika
ZAK
Kontaktowanie:

Post09 wrz 2007, 22:08

Kurcze a ja myślałem, że tylko w stole mojej produkcji się śrubki odkręcaja :D Pozdro z miasta bez sensu :)

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post09 wrz 2007, 22:42

Myślę, że najlepszą i najszybszą metodą będzie dokupienie odpowiedniej długości śrub nierdzewnych. Myślę, że w SZczecinie będzie co najmniej kilka sklepów z takimi śrubami.

Awatar użytkownika
bigfoot gt
Latawiec: czerwony
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post09 wrz 2007, 22:56

jest tez metoda na owinięcie gwintu śruby nitką (taką zwykłą) powinno tymczasowo pomóc:)

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post10 wrz 2007, 01:20

muszę Cię zmartwić że mam TO SAMO..

..z śrubami mocującymi KAŻDE wiązanie w KAŻDEJ desce snowboardowej
..z "shortysami" w KAŻDEJ deskorolce
..z osprzetem rowerowym
..nawet koło w samochodzie warto czasem dokrecić..

więc : tam gdzie są drgania, siły i śruby - mogą się one odkrecać..

faktycznie - skoro ta jedna co sie odkreca jest krótsza :roll: nie wiedzieć czemu - to wymieńna dłuższą
jak mówi Onzo - w każdym sklepie "żelaznym" - od Castoramy począwszy :wink:
chyba że bedziesz na Półwyspie - to Ci taką/takie free damy :wink:

jest też sposób na kropelkę-"kropelki" na końcówkę śrubki
np w snowboardzie..

pozdro

Awatar użytkownika
JaFuzz
Kontaktowanie:

Post10 wrz 2007, 07:06

Hej! jest o wiele skuteczniejszy sposób. Nie kombinujcie z nitkami, kropelkami lub innymi kombinacjami alpejskimi. Wystarczy podejść do byle jakiego sklepu oferującego śruby, łożyska lub artykuły motoryzacyjne i zaopatrzyć się w preparat zabezpieczający śruby przed odkręcaniem... ja osobiście używam Loctite 222 ale na rynku jest cała masa podobnych preparatów. Cena tego ustrojstwa nie przekracza 20pln a efekt murowany. Pamiętać trzeba aby podczas zakupu zaznaczyć sprzedającemu, że ma to być najsłabszy rodzaj kleju :mrgreen: cobyście to jeszcze kiedyś odkręcili :D preparat jest na tyle wydajny, że jedną buteleczką spokojnie Ziomku zabezpieczysz wszystkie śrubki w deskach na wake.pl

Awatar użytkownika
kukems
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 2 razy

Post10 wrz 2007, 10:05

Tez mi sie footstrap odkrecał w nobile. A to dlatego że sruby były zamienione miejscami (krótsza z dłuższą) po zamianie i solidnym dokręceniu nic się nie dzieje :)

Awatar użytkownika
paniera

Post10 wrz 2007, 10:25

Akurat u mnie dotyczy to deski innego producetna , jednak problem podobny...
Polecam izolacje termokurczliwe - do dostania bez problemu w sklepach
typu castoramy . Za pare złotych jest zapas na lata :wink:

Kawałek izolacji na gwint - podgrzanie zapalniczką i gotowe w pare sekund.
Tak wkręcona śruba jeszcze mnie nie zawiodła :wink:

pozdr

Awatar użytkownika
infidelity
Deska: Nobile 555
Latawiec: Best Waroo

Post10 wrz 2007, 12:23

Dzięki :) Dziś po pracy ruszam z dłuższą śrubką do castoramy po takie same i po coś na odkręcanie. Sprawdzę czy zadziała przy weekendzie. Oby wiało!

Awatar użytkownika
waldir
Deska: ZEEKO
Latawiec: ZEEKO Krush
Kontaktowanie:

Post10 wrz 2007, 13:41

JaFuzz pisze:Hej! jest o wiele skuteczniejszy sposób. Nie kombinujcie z nitkami, kropelkami lub innymi kombinacjami alpejskimi. Wystarczy podejść do byle jakiego sklepu oferującego śruby, łożyska lub artykuły motoryzacyjne i zaopatrzyć się w preparat zabezpieczający śruby przed odkręcaniem... ja osobiście używam Loctite 222 ale na rynku jest cała masa podobnych preparatów. Cena tego ustrojstwa nie przekracza 20pln a efekt murowany. Pamiętać trzeba aby podczas zakupu zaznaczyć sprzedającemu, że ma to być najsłabszy rodzaj kleju :mrgreen: cobyście to jeszcze kiedyś odkręcili :D preparat jest na tyle wydajny, że jedną buteleczką spokojnie Ziomku zabezpieczysz wszystkie śrubki w deskach na wake.pl
Potwierdzam, środek idealny. Mój koleś prowadzący serwis motocykli stosuje ten własnie środek do gwintów gdzie są narażone na odkręcenie. W szczecinie do dostania w firmie ORING (niedaleko selgros)

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post10 wrz 2007, 19:07

JaFuzz pisze:... preparat jest na tyle wydajny, że jedną buteleczką spokojnie Ziomku zabezpieczysz wszystkie śrubki w deskach na wake.pl

nie doceniasz WAKE.PL :wink:

a poważniej - spoko - zapamietałem nazwę, dzięki za poradę :idea:

pozdro

Awatar użytkownika
Kosek
Deska: 666
Latawiec: North Rebel
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post11 wrz 2007, 14:51

hmmm wiem jak uratowac sama srubke ale wtedy z deski nic nie zostanie :twisted: :P

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post11 wrz 2007, 14:52

infidelity pisze:Dzięki :) Dziś po pracy ruszam z dłuższą śrubką do castoramy po takie same i po coś na odkręcanie. Sprawdzę czy zadziała przy weekendzie. Oby wiało!

nigdy nie mialem takich problemów, dokrecam sruby wystaczająco MOCNO i wszystko trzyma jak nalezy. sprawdzam tylko co jakis czas i ew jak jest potrzeba to dokręcam.

nie twierdzę że te srodki są "nie teges" nie wiem tego nigdy ich nie używałem [ nie miałem takiej potrzeby], ale byłbym bardzo ostrożny [ w ich stosowaniu]

jeśli jeszcze kiedyś chcesz odkrecić te strapy [ np do podróży] :!: te srodki to nic innego jak pewien specyficzny rodzaj KLEJU , więc :roll: zalecam ROZWAGę i UMIAR w dawkowaniu :!: lub po prostu poproś jakiegoś macho lub "Pudzianowskiego" o porządne dokręcenie śruby :wink:
specjalnie pytałem znajomych używających Nobile o "ten temat" i wszyscy twierdzą ,że solidne dokręcenie załatwia sprawę na długi czas.

.. a jesli mimo wszystko To nie pomoze to spróbuj "cudownego środka" czyt. kleju :wink: tylko plisssss ; Z CZUCIEM :!:

:wave:

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post11 wrz 2007, 15:19

Cubano pisze:a masz Guru jakiś patent na moją bolączkę?

MAM :!: kupić efłana :wink:

a serio ,napisze Ci na priv , jak mozesz cyknij fotke bo nie wiem czy dobrze zrozumialem Twój opis?

Sebi
Kontaktowanie:

Post13 wrz 2007, 10:25

Koledzy!
Co do zabezpieczenia śrub przed odkręcaniem, sprawa jest prosta - polecam również klej. Ale nie "jakiśtam" tylko środek do zabezpieczenia gwintów przed odkręceniem, np Loctite nr 222. To klej tzw słaby, dla śrub do M12. Nakładamy na śrubę wąski paseczek (tak na 2-3 zwoje gwintu) Łatwo go zerwać podczas odkręcania. W przypadku gdy nie mamy dostępu narzędziem do odkręcenia śruby, albo zerwał się łeb śruby, klej można ROZPUŚCIĆ poprzez podgrzanie. Wystarczy przyłożyć lutownicę do łebka śruby i poczekać chwilę. W katalogu piszą że zagrzać należy do 250, ale z praktyki wiem że nie potrzeba aż tyle do odkręcenia. Przy 250 robi się po prostu zupełnie płynny. . Polecam stronkę produktu: http://65.213.72.112/tds5/docs/222-EN.pdf oraz http://www.loctite.pl/int_henkel/loctit ... 2&layout=2.

PS
Nie pracuję dla nich:):) Po prostu od wielu lat używam w pracy ich produktów.

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”