Krętlik w Cabrinha Crossbow IDS.

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
Awatar użytkownika
sdareks
Kontaktowanie:

Post22 lis 2008, 14:30

Dziwi mnie, ze majac tulejke zalozona bar ci odjezdza.
Ja zacisnalem chyba na 3 albo 4 zabek i na pewno samo puszczenie baru nie powoduje odjechania stopera. Wrecz przeciwnie, musze uzyc sporo sily, zeby przesunac stopper barem.
Mlynek wiec dziala.

stiv amoralny
Deska: 50fifty/Su-2/Spleene
Latawiec: Cabrinha/SShot/Airush
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 32 razy
Kontaktowanie:

Post23 mar 2009, 08:53

miałem okazję wypróbowac przez ostatni tydzien moje nowe CB i SB z IDS i powiem szczerze ze nie do końca mi pasuje "slizgająca" się tulejka na lince, próbowałem zapinać pierscionek i na maxa i lekko- efekty takie ze przy zacisnietym na maksa i tak bar mi stopniowo odjeżdzał przy szarpnięciach. Chyba bardziej mi 2008 pasował i teraz pytanie ;
1. czy jest jakies niebezpieczenstwo osłabienia(ewent. przerwania sie wtym miejscu linki)jesli przewierce tulejkę i ją skrece sróbka
2. Na jakiej wysokosci najlepiej skręcic tulejke; je tak wstepnie przymierzałem sie dosc blisko chikena, w zasadzie w maksymalnym prawie naciągnięciu do siebie linek d'power
3. czy są moze dostępne tulejki bardziej ciasne- bo gdyby to stawiało większy opór- mogłaby byc przydatna ta regulacja

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post23 mar 2009, 09:07

stiv amoralny pisze:1. czy jest jakies niebezpieczenstwo osłabienia
2. Na jakiej wysokosci najlepiej skręcic tulejke;
3. czy są moze dostępne tulejki bardziej ciasne

1. Jesli myslisz o przewierceniu na wylot to zapomnij :!:
Mozesz zrobic otwor z gwintem w samej tulejce i skrecic małą śrubką poprzez docisniecie do linki głównej.
Najlepszym rozwiazaniem jest zakup tulejki z 2008 - mysle, ze Koniu pomoze...

2. Zobacz jak były ustawione tulejki w poprzednich modelach XBowa.
Mocowanie ponizej tamtych wysokosci jest raczej niewskazane bo zmniejsza zakres latawca, depower.
Dodatkowo moze to prowadzic do uszkodzenia latawca, kiedy niezdepowerowany uderza o wode po puszczeniu baru.
Ustawienia krotsze tylko dla wtajemniczonych :idea:
Ja zwykle ustawialem 5-10cm powyzej oryginalnej pozycji.
Teraz wogole z tego nie korzystam i jest git.

3. Kup sobie tulejke 2008 lub 2007.

stiv amoralny
Deska: 50fifty/Su-2/Spleene
Latawiec: Cabrinha/SShot/Airush
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 32 razy
Kontaktowanie:

Post23 mar 2009, 14:20

Crazy Horse pisze:...Zapinasz mocno, to ciężko jest zbić, bo się przesuwa do góry, tak?
No to zapinaj lekko;)

Ja tam się cieszę z możliwości regulacji podczas pływania, zwłaszcza pod kątem słabego wiatru, kiedy można zaciągnąć całość w dół i ręce się mnije męczą.

A tak z przymrużeniem oka, to linki zawsze można odkręcić:
1 na plaży kręcac się wokol wlasnej osi pod barem
2 unhooked z kajtem w zenicie krecisz chickenem
3 kręcac obroty w druga stronę
4 kiteloopami w dopowiednią stronę, np. przy zwrocie

Czekam na uwagi...

bracuru troche mnie "oswiecił" natomiast podzielam twoje zdanie ze przy słabym wietrze przydaje się zaciągnąc cały stoper bliżej chicken'a , jakoś tam go przytrzymuje wtedy dodatkowo palcami, ale do pełnego komfortu brakuje mi zeby przesuwał sie on ciaśniej. Pływanie na samych łapach ,szczególnie z duzym zdecydowanie kitem meczace, no ale bracuru pewnie łape ma I liga :wink:
A w sprawie twoich instrukcji dotycz. krętlika , to dla początkujących zalecam tylko nr 1(ewentualnie) , bo mogą miec większe zmartwienia niż krętlik :lol: :lol: :lol:

poza tym crossbow 11 IDS baaardzo pozytywne wrazenie na mnie zrobił, juz go bardzo lubię i sie zastanawiam czy jeszcze 9 nie kupic

Awatar użytkownika
gabryś.
Kontaktowanie:

Post28 mar 2009, 16:31

podłącze sie do tematu, mam dziwny problem z cabrysią CB IDS 13m2, tzn problem z podniesieniem jej do zenitu z godziny powiedzmy 9 i analogicznie 3 przy wietrze ok 12 knotow. a wydawalo by sie ze przy takim wietrze powinna leciec do gory bez problemu, czy mozna cos tam probowac trymowac, czy tak juz z nia jest?

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post28 mar 2009, 17:24

Jesli podczepisza zewn linki na supelek najblizej kajta, tak, zeby mocniej ciagna to byc moze wtedy jest przebrany za bardzo :?

Spróbuj w tych samych warunkach zaczepic na środkowy albo na najdalszy od kajta, albo ściagnij troch depower i zobacz czy będzie lepiej... :?:

Generalnie w takim wietrze nie powinno byc problemów żadnych :?
Pamiętaj, że t jest duży kajt, nastepca wczesniejszej contry 14m, zatem daj mu chwilę na reakcję.

Myślę, że na brak mocy to nie możesz narzekac przy 12knts :wink:

Awatar użytkownika
gabryś.
Kontaktowanie:

Post28 mar 2009, 21:03

Crazy Horse pisze:Jesli podczepisza zewn linki na supelek najblizej kajta, tak, zeby mocniej ciagna to byc moze wtedy jest przebrany za bardzo :?

Spróbuj w tych samych warunkach zaczepic na środkowy albo na najdalszy od kajta, albo ściagnij troch depower i zobacz czy będzie lepiej... :?:

Generalnie w takim wietrze nie powinno byc problemów żadnych :?
Pamiętaj, że t jest duży kajt, nastepca wczesniejszej contry 14m, zatem daj mu chwilę na reakcję.

Myślę, że na brak mocy to nie możesz narzekac przy 12knts :wink:

hmm na brak mocy nie narzekam ale musze sie meczyc jesli za nisko kite sprowadze, a to mi sie nie podoba przy tej wielkosci szmatki. sprawdze depowera bo mam zwsze na 3ci supelek liczac od tuby, wiec to nie to. ale teraz juz za pozno na takie testy :) ew bede jutro pisal ze nic nie dalo. mahalo!

maniek1975
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 9 razy

Post07 maja 2010, 23:59

A co do krętlika polecam f-one.. Pewnie po modyfikacjach sprawdziłby się w gabryśce :thumbsup:

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post09 maja 2010, 00:48

maniek1975 pisze:A co do krętlika polecam f-one.. Pewnie po modyfikacjach sprawdziłby się w gabryśce :thumbsup:

A mozna liczyc na jakis link do tego cudenka?

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post09 maja 2010, 00:55

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie: