Widze ze robota Ci sie pali w rekach

Radze Ci sie tak bardzo nie spieszyc z robieniem kite'a bo Ci z tego wyjdzie kupa tak jak mi. Zeby znac ksztalt musisz miec plany. Duzo planow jest na
http://www.zeroprestige.org - do wyboru, do koloru. I tu juz sie zaczynaja komplikacje. Bowiem musisz wydrukowac sobie ok 250 kartek na 16m2 a potem je posklejac rowno co do milimetra. To sa co najmniej cale trzy dni roboty, mowie serio. Tak sie sklada, ze ja mam juz zlozone plany do 16 m2 i jak chcesz moge Ci ich uzyczyc. Mysle ze lepiej wydac 10 zeta na przesylke niz tracic trzy dni na sklejanie kartek. ale wybor nalezy do Ciebie. Mozesz tez sprobowac znalezc plany A0 - wtedy idziesz do punktu drukarskiego i Ci to drukuja w postaci kilkunastu karek rozmiaru szafy - ale to tez kosztuje i trzeba tez je skleic.
Kolejna sprawa to wybor materialu. Ja wybralem folie, ale Ty lepiej wybierz ortalion. Kupisz go w zwyklym sklepie z materialami (tak, tam gdzie stare babcie kupuja sobie materialy na sukienki). Za 20 m2 ortalionu zaplacisz 300 zl (to wlasciwie glowny wydatek)
Nastepna sprawa to odpowiednie odrysowanie i wyciecie. Nie mozna zostawiac za duzego marginesu, bo sie bedzie piasek dostawal.
Potem szycie. Rowniez trzeba szyc odpowiednim wzorem, szmate najlepiej takim /\/\/, a tube, to zalezy. Ale chodzi o to, zeby to byl jak najbardziej "skondensowany wzro, tzn. najlepiej taki: /|/|/| a nie taki szeroki \_/, tez po to zeby sie piasek nie dostal
Ostatnia rzecz to same kondony. I tu liczy sie material. Ja testowalem polietylen (caly miesiac stracilem na pieprzone testy), ale po zgrzewaniu robia sie w nim male dziurki w miejscu zgrzewu, moj sposob mozesz poznac czytajac wyzej ten temat, sa zdjecia a nawet film. Dlatego kupilem b. fajny material (folie do oplatania baloknow) od razu "zgrzany"(dwustronny), ktory moge nadmuchac na maksa, stanac, poskakac i nic sie nie stanie. Problem tylko, ze wazy 500 g, ale to chyba nie az tak duzo skoro przec. kite wazy 2-3 kilo. Poza tym po nadmuchani kondon ten ma srednice 10 cm, co jest troche malo, zeby utrzymac ksztalt, mam nadzieje, ze cisnienie zrekompensuje ten szkopul.
Czyli jak widzisz, nie warto sie porywac z motyka na slonce, dopoki sie czegos nie dowie. Lepiej poswiec 5 min czytajac co napisalem, niz mialbys stracic miesiac na probach i bledach tak jak ja.
Jezeli chcesz dokladne wskazowki, odezwij sie na gadu.
Dlaczego Ci tak chce pomoc ? Bo uzyskalem wiele wskazowek od forumowiczow i chce sie jakos odwdzieczyc.
Pozdrawiam.