Bar RRD V3 mod sys bezp

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
Awatar użytkownika
luzszymon
Deska: NHP '11
Latawiec: C4/Catalyst
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post23 maja 2012, 00:21

jeśli w kolejnych barach rozwidlenie linek nośnych jest dalej to może być lepiej

Nie jest na pewno aż tak daleko
Zanosi się więc na to ,że jestem advanced i tak musi zostać :P
No chyba ,że ktoś mnie innym rozwiązaniem baru zachwyci (na co straciłem już nadzieję ;) )
A poważnie w barze V3 i V4 da się zrobić "jak fabrycznie" żeby latawiec zostawał na 1 lince

No chyba że słowa tego Pana się potwierdzą :P

dzięki za odpowiedzi

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post23 maja 2012, 09:03

Do zmiany wystarczy dłuższa linka bezpieczeństwa i stalowe kółko :idea:
A jak to wygląda /zdjęcia poglądowe/
Wersja z kółkiem :arrow: tak jest

Obrazek

A tak :arrow: jest po zmianie
Obrazek

A tu wersja z krętlikiem :arrow:

Obrazek

Zielone strzałki wskazują linkę którą należy podpiąć pod kółko widoczne wyżej. Nie chciało mi się przerabiać i podpiąłem inną linkę.
Jak dla mnie system bezpieczeństwa w latawcach RRD bar V3 i V 4 działa bez zarzutu więc sam osobiście sobie nic nie przerabiam proponuje choć raz użyć zrywki i samemu przekonać się jak to działa. I nie piszcie tu już więcej bzdur bo naprawdę oddadzą nam samolot :wink:

kamszot
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 4 razy

Post24 maja 2012, 16:22

jedi1 pisze:
dpacior pisze:
luzszymon pisze:Dziń dybry :)

Sprawa jest prosta. Używam baru RRD V3 już trochę czasu. Jestem do niego bardzo przywiązany i nie zmieniam go nawet w wypadku zmiany marki latawców (wcześniej również RRD). Testowałem inne (w tym przeznaczone do moich latawców) bary ale ten jest dla mnie zdecydowanie najwygodniejszy.

System bezpieczeństwa w RRD jest zrobiony tak ,że kite zostaje na 2 linkach. W Ozone i Zeeko (latawców tych firm używam) na lince 1. Pływam z tym już długo, oczywiście ryzykując , więc chciałbym spytać czy ktoś może modyfikował ten bar, albo ma pomysł jak to zrobić tak aby było "jak fabrycznie" w barach innych marek (mod 2 linki -> 1 linka).

Z góry dzięki za odpowiedź :thumbsup:

Specjalistą od RRD nie jestem, ale z tego co kojarzę, to w zależności od tego czy podepniesz lisha do czerwonego, czy czarnego kółka latawiec zostaje na 1 lub 2 linkach mocy....

Global bar V1 i V2 miały możliwość podpięcia do jednej linki, ale wtedy trzeba było puścić leasha tak, żeby zwisał pod barem (jak w Cabrinha 2008).

Luzszymon jeśli chcesz przerobić bar, żeby się na jedną linkę leashował to możesz spróbować taki krętlik http://www.mutinykites.com/content/mutiny-swivel-0. To samo ma Slingshot, Naish i Wainman. Oczywiście zakładam, że bar RRD który masz to jest taki w którym mini piąta nie była zamknięta w plastikowej rurce. Obejrzyj sobie nowy Carrot bar Wainmana. Wydaje mi się, że da radę w ten sposób przerobić bar RRD, ale to tylko przypuszczenia :wink: .

Z jednam "malym" wyjatkiem - w swivelach Mutiny, Slingshot, Naish uzyte sa w lozysku kulki metalowe, zas w Wainmanie porcelanowe. Wiadomo o co cho :thumbsup:

andrek
Deska: PocketAir/AirWave&Race/Bhoot
Latawiec: NOTUS Rev&Air
Postawił piwka: 16 razy
Dostał piwko: 12 razy
Kontaktowanie:

Post27 maja 2012, 12:30

luzszymon pisze:Dziń dybry :)
System bezpieczeństwa w RRD jest zrobiony tak ,że kite zostaje na 2 linkach. W Ozone i Zeeko (latawców tych firm używam) na lince 1. Pływam z tym już długo, oczywiście ryzykując

Jeżeli używasz Notusa to nie ma wielkiego stresu - generalnie system powinien działać. Wcześniejsze bary Zeeko po zliszowaniu też zostawały na 2 nośnych , dopiero od wejścia na rynek modelu Krush bar liszuje się na jedną sterówkę - kwestia braku bloczków i krótszej uzdy w Krushu.

Pozostaje sprawdzić jak daleko bar RRD odjeżdża po zliszowaniu.....

Andrek

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”