Skąd wentyle?? - Czyli jak zrobic kite...

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
strazak
Latawiec: Rhino 12, Yarga 9, Naish 17
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 3 razy

Post01 lis 2005, 18:00

jaki to materiał?

Awatar użytkownika
Emede
Kontaktowanie:

Post01 lis 2005, 20:38

Tuba i kondon - polietylen, szmata - jakas cienka folia zszywana i wzmacniana tasma, jedynie tipy szmaty z dakronu wzmacniane kilkoma warstwami. Ogolnie kite jest mocny na wiatr, na jaki 16 m2 jest normalnie przystosowany, przypuszczam, ze do 4-5 BF by mu sie nic nie stalo.

Awatar użytkownika
ZAK
Kontaktowanie:

Post01 lis 2005, 22:12

Kiciarz pisze:Tuba i kondon - polietylen, szmata - jakas cienka folia zszywana i wzmacniana tasma, jedynie tipy szmaty z dakronu wzmacniane kilkoma warstwami. Ogolnie kite jest mocny na wiatr, na jaki 16 m2 jest normalnie przystosowany, przypuszczam, ze do 4-5 BF by mu sie nic nie stalo.

Nie no musze go zobaczyć!!!!!!!!!!! Jk mi powiesz jeszcze że to lata to miszcz jesteś!!

Awatar użytkownika
Emede
Kontaktowanie:

Post02 lis 2005, 17:33

Oczywiscie, ze lata, jak koedze przypialem linki do paska, to przy mocniejszym podmuchu (wlasciwie, to byl bardzo slaby wiatr, nie bylo takich fal jak w lecie) kolega przejechal sie na dupie przez 15 metrow, a jeszcze troche i by sie pasek urwal. Wrazenie niesamowite. Moze go jeszcze ukoncze w tym roku, bo znajduje coraz lepsze pomysly na balon.

Jezeli chcecie wiecej zdjec, to piszcie.

Awatar użytkownika
Neykon
Deska: z OBI
Latawiec: ze Składnicy Harcerskiej
Dostał piwko: 1 raz

Post02 lis 2005, 18:41

Kiciarz pisze:Oczywiscie, ze lata...

:notworthy: :clap:

szkoda ze nie ma tub poprzecznych, profil bylby na pewno sztywniejszy a i rwanie materialu moglo byc mniejsze...

Szfy wyrywaja sie z materialu :?:

ps. dawaj fotki :)

Awatar użytkownika
Emede
Kontaktowanie:

Post02 lis 2005, 20:28

Wlasnie dzis znalazlem hiper-material na kondony. Czyli to oznacza ze jeszcze go dokoncze...

AHA, powiedzcie mi tylko... JAKĄ ŚREDNICĘ, lub obwod (tak pi x drzwi) MAJĄ WASZE KONDONY po srodku w tubie glownej. Material co mam pozwala na co najwyzej 10 cm srednicy, co wystarczy, aby nadac sztywnosc, ale nie wiem, czy wystarczy, aby wygenerowac odpowiednią siłę aerodynamiczną. Jedno jest pewne...zmniejszy opory, zwiekszy szybkosc tudziez... agresywność kite'a :twisted:

artkite
Kontaktowanie:

Post03 lis 2005, 09:41

Wrzuć kilka zdjęć na forum lub na priva arturlipinski@wp.pl

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Emede
Kontaktowanie:

Post03 lis 2005, 19:27

To są zdjęcia z prob aerodynamicznych (po prostu nie wiedzialem czy jest sens go do konca robic, wiec sprawdzilem wpierw, czy material trzyma), ale zdjecia lepsze niz tamte na 1 stronie.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
majster8405
Kontaktowanie:

Post20 lut 2006, 10:58

Kiciarz jesteś upartym skurczbykiem jak ja,i to dobrze! Takich jak my jest mało?Szycie nasek to nie sztuka.Wszystko szyłem ale do zestawu brakuje mi jeszcze właśnie pompowańca i "szczelną komórkę" Z tym drugim to pikuś ale z" pompką" także, ale problem jest z balonami?Jak się biorę do roboty to chcę to zrobić za pierwsym razem i zaczynam od najtrudniejszej kwestii.Mianowicie pierwsze to rodzaj tworzywa?Kiedyś gościowi naprawiałem CABRINE ale to był defekt materiału a tylko przelotnie dotknąłem balonów który przypominał mi tworzywo cienkie,miękkie nie załamujące się/jak w etui na kołdry lub damskie kosmetyki kupowane w sklepach/.W Castoramach można spotkać także ceratę na metry o podobnych właściwościach ale czy to jest TO,tego nie wiem?Zastanawiałem się także nad metodą wykożystania "ceratek" dla niemowlaków-jest to cieniutki materiał pogumowany,całkowicie szczelny-szkopuł taki że należy mieć super klej lub dwuskładnikowy lateks.Bawiłem się nim ale jego konsystencja do użytku jest bardzo krótka.Więc jak się nie obrucisz d... z tyłu.Wpadł mi inny pomysł a mianowicie:nieraz w sklepach można kupiś folię w postaci rękawa,różnej szerokości od kilku do kilkunastu cm, ja sam taki rękaw miałem z pobliskich Zakładów Tworzyw Sztucznych z których dmuchali worki i woreczi foliowe.Niestety już mi nic nie zostało na prubę a chciałem wypróbować moją pomysłe a mianowicie:w wykonaną tubę wsadzić taki rękaw ze zgrzanym końcem a następnie wlewać gorącą wodę/prawdopodobnie wrzątek/tworzywo pod wpływem ciepła będzie się rozszerzać a ciężar wodywypełniał szczelnie tubę przyjmując kształt tuby.Zawory myślałem wykonać z korków od szampana i wykorzystać kólkę.Puki to mi nie wyjdzie lub przypadkiem samo nie wpadnie w rękę odpuszczam sobie.No i problem z głównym balonem. Jeśli chodzi o ten drugi "szczelny to kajtek ten ma nazwę SPEED, mam jego rysunki i od razu kalkulator pozwalający na zmianę powierzchni do potrzeb.Latawiec ten charakteryzuje się ładną linią i idealnie gładką powierzchnia i musi być zniego niezłe "ziółko"gdyż ma wysoki współczynnik A/R 6.40.Tylko czekam aż dostanę taśmę dwustronnie przylepną/ z nglii/ gdyż jest on klejony i dopiero szyty.Nie wiem czy coś ci to da co napisałem ale każda metoda na głoda jest dobrą.Podziwiam i jestem pod wrażeniem.

Awatar użytkownika
majster8405
Kontaktowanie:

Post20 lut 2006, 11:51

Wracąjąc do tematu gdyż czytałem wyżej i powiem ci że nie możesz sobie tak bezkarnie zmieniać średnicę tuby głównej bo ona spełnia bardzo ważną rolę :jest noskiem profilu i zarazem elementem usztywniającym całą konstrukcję i musisz dostosować się do planów.Jeśli masz jeszcze tego kajta a chcesz nim poeksperymentować listwę usztywniającą w okolicach zaczepów linek zabezpiecz taśmą i przez całą długość kajta wszyj taśmę może być nawet bawełniana/tzn najlepiej na wysokości od krańca linek do drugiego krańca, czyli dwie taśmy/, przez to uzyskasz większą wytrzymałość i rozłożenie napręzenia.Uzupełniając poprzedni post zastanawiałem się nad zgrzewaniem folii.Być może alternarywą będzie wykonanie czegoś w rodzaju radełka/walca z drobnym i ołytkim moletem z zaokrąglonymi brzegami oraz gzałką na której miałbym możliwość podgrzać radełkodo temp 190 st. Do tej operacji potrzebny by był Silform do pryskania radełka zapobiegając klejeniu. Co ty na to,warte zachodu?

Rysiopysio
Kontaktowanie:

Post15 kwie 2006, 15:19

Czesc nie poddawaj sie , znam kolesi, ktorym sie to udalo i teraz je nawet produkuja , niestety w anglii.
Sam od nich kupilem , a ich poczatki byly takie , ze siedzac na plazy i narzekajac na ceny , postanowili sami to zrobic , dzisiaj robia profesjonalne sprzety i sam na nich plywam , inni kajciarze ogladajac to byli pelni uznania. Wiec dobierz materialy , lepiej i usztywnij uszy bo masz za miekkie (widac na zdjeciACH) I kup sobie ksiazeczke o tym sporcie , a pomiedzy wierszami dowiesz sie co nieco o sprzecie.

Pozdrawiam
Ryszard

PS sam przebudowalem swoj bar ze zwyklego Recona na NEW Generation I i jestem z niego zadowolony. WWW.cabrinha.com

Awatar użytkownika
Emede
Kontaktowanie:

Post15 kwie 2006, 17:05

Ryszard pisze:Czesc nie poddawaj sie , znam kolesi, ktorym sie to udalo i teraz je nawet produkuja , niestety w anglii.

Jezeli o mnie chodzi to caly czas cos robie w tym kierunku :P
Ten kite na zdjeciach juz dawno skonczylem, polatal troszke, niestety z marnym skutkiem. Niestety do szczelnych tub nalezy miec odpowiedni material, ktorego ja nigdzie nie znalazlem. Obecnie robie malego komorowca, kiedys go tam skoncze :lol:

Awatar użytkownika
shefix
Kontaktowanie:

Post19 wrz 2006, 16:50

wejdz sobie na strone steliosa jest grekiem ale strona jest po angielsku masz tam pełni opisów i zdjec jak samemu zrobic kitea deche itd duzo przydatnych rad polecam tu masz link http://www.geocities.com/reystos/index2.html pozdro for all

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”