Powstaje skim :)

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
Awatar użytkownika
di3go
Kontaktowanie:

Post20 wrz 2008, 22:23

a ja mam takie pytanko. Jak wyciołeś kształt? Ze tak rowno i wogole..

Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Deska: Czapla Kite., Moses
Latawiec: RRD, Cabrinha, Airush
Dostał piwko: 15 razy
Kontaktowanie:

Post20 wrz 2008, 23:16

Słyszałeś kiedyś o szablonie :D ?

Awatar użytkownika
di3go
Kontaktowanie:

Post20 wrz 2008, 23:19

jakby to powiedziec? tak.

Ale zeby miec szablon trza go zrobic. Nie mam takiego dobrego oka zeby z kartonu ładnie wyciąć z odpowiednimi wymiarami i kształtami...

Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Deska: Czapla Kite., Moses
Latawiec: RRD, Cabrinha, Airush
Dostał piwko: 15 razy
Kontaktowanie:

Post20 wrz 2008, 23:56

Ja zrobiłem tak:
Na kartonie narysowałem prostokąt o wymiarach takich jakie miał mieć skim
Potem podzieliłem na pół dłuższy i krótszy bok i wyznaczyłem linie. Następnie od środka deski w kierunku dziobu wyznaczyłem krzywą za pomocą jakiejś listewki odpowiednio ją wyginając i rysując kształt na kartonie.Potem karton zagoiłem po wyznaczonych liniach wyciąłem zaznaczoną krzywą i szablon gotowy.

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post22 wrz 2008, 10:25

Szablon przecież nie musi być idealnie równo wycięty bo w sklejce będziesz ciąłwyżynarką, wiec w zależności od sprawności ręki wytniesz bardziej lub mniej po łuku. Ja uważam, że najlepiej kształt stworzyć w jakimś programie typu corel, albo nawet paint - ważne żeby mieć równą krzywą. Następnie drukujesz przeskalowane do 1:1 na kilku kartkach A4 które sklejasz.
Jak chcesz pominąć komputer to wyznaczasz sobie w sklejce kilka punktów określających szerokość dechy w różnych miejscach, wbijasz tam gwoździki i między nimi prowadzisz listewkę, wzdłuż której rysujesz linię.
Podobnie możesz zrobić z szablonem z kartonu, tylko wtedy albo podłuż coś pod karton żeby wbić gwóźdź, albo użyj czegoś delikatniejszego i cieńszej listwy plastikowej, żeby stworzyć łuk.

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post22 wrz 2008, 14:34

Szablon musi przede wszystkim obejmować połowę skima po linii wzdłużnej.
Czyli robisz sobie tak jakby jedną połówkę skima- nawet odręcznie jesteś w stanie to zrobić :)
Sklejkę dzielisz na pół po długości rysując linię ołówkiem, po czym wzdłuż linii przyklejasz szablon i obrysowujesz go. Przekładasz szablon na drugą strone linii i obrysowujesz i masz symetryczny obrys przyszłego skima :D

Heeej!!!

Awatar użytkownika
derhase
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post26 paź 2008, 08:06

elo jak masz problem z grafa moge pomoc zajmuje sie tym zawodowo :)

Z tego co ja sie orientuje to jak kolega wyzej napisal zazwyczaj jak sa jakies zaokraglenia sciecia to tak czy siak zaczynamy z kwadratu lapiemy sobie punkty mozesz go podzielic na pol jak zostalo napisane wyzej badz po calosci odrazu poleciec wczesniej przygotuj sobie kartki jakiegos wiekszego formatu sa takie duze bloki do malowania (chyba ze masz jeszcze wiekszy format to juz wogole bomba) sklejasz tasmo bez barwna i lapiesz wysokosc szerokosc co jakis czas. Wyciac skima ciezko ? a ja ostatnio musialem zlapac wymiary fiata pandy na grafe :) i robil w identyczny sposob jak wyzej wymienilem lapiesz czesto punkty i dzielisz kwadrat na obszary

Ps. mozesz da sobie margines bezpieczenstwa to pozniej jak ci sie cos zle przytnie to jest ocalony bo mozesz naniesc poprawke proponuje po 5 cm z kadez strony

JO:L

Co do skima to mam zamiar go zrobic ze sklejki ale czy on nie bedzie wazyl w fazie finalnej 10 kg :( ???? 8) 8) [/url]

Awatar użytkownika
derhase
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post27 paź 2008, 18:15

Dostalem w weekend zapytanie jak naniesc grafike na deske tak zeby wygladalo to fachowo a wiec odpowiedz jest prosta

LAMINATEM to taka jakby folia np ostatnia tym sposobem byly oklejane lodki nad zalewem zemborzyckim w Lublinie

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”