MIXER TEST

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post23 gru 2007, 21:53

Zastanawiałem się, w którym dziale to przylepić i padło na ten

Taka zachęta - może ktoś wie może ktos robił mixer test flysurferowy.

Można by tu wrzucić co i jak.

Na stronce FS'a jest filmik z mixer testem do pulsa i P3

Na tej stronce jest cośtam popisane

Nie ukrywam, że chciałbym bardzo ujrzeć tu dokładny opis jak zrobić to w speedzie1 - tam podobno trzbe amierzyć linki przechodzące przez bloczki i cośtam jeszcze.

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post23 gru 2007, 23:10

http://www.flysurfer.com/Downloads/172/

Manual do speeda 1. Powinno być wszystko napisane.

Awatar użytkownika
madboy

Post01 sty 2008, 13:19

moze dziwne pyt zadam ale:

jak najbardziej zrozumiale sa dla mnie te wskazowki ujete w opisie mixer testu.....
jednak czy robie sie to na prawych i lewych linkach czy tylko na jednych?

Awatar użytkownika
Red
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post01 sty 2008, 14:37

ONZO robiłem ostatnio mixer test i miałem z jednej strony taki yk że żaden supełek nie był w jednej linii, a wydaje mi się że zewnętzne powinny być zawsze. No i moje pytanie to do którego supełka mam wyrównać resztę do pierwszego czyli na linkacz nośnych czy ostatniego?

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post01 sty 2008, 19:41

madboy pisze:moze dziwne pyt zadam ale:

jak najbardziej zrozumiale sa dla mnie te wskazowki ujete w opisie mixer testu.....
jednak czy robie sie to na prawych i lewych linkach czy tylko na jednych?

Robi się na obu stronach niezależnie.

red pisze:ONZO robiłem ostatnio mixer test i miałem z jednej strony taki yk że żaden supełek nie był w jednej linii, a wydaje mi się że zewnętzne powinny być zawsze. No i moje pytanie to do którego supełka mam wyrównać resztę do pierwszego czyli na linkacz nośnych czy ostatniego?

Zakładam, że piszesz o p3.
Równo muszą być linka A i Z (D) czyli pierwszy i ostatni rząd linek przy czaszy. Do nich równa się linki rzędy B i C (przy czym jak można przeczytać np na foilzone.com ustawienie B względem C ma znaczenie i wpływa na zachowanie latawca). Pamiętaj, że wyrównanie linek następuje od strony czaszy, a nie od strony baru . Najlepiej więc ustawić A i Z (D) równo, zwolnić linkę od ustawienia hard/soft steering, a następnie naciagając linki od strony czaszy, sprawdzić ustawienie B i C.[/b]

Awatar użytkownika
Red
Kontaktowanie:

Post01 sty 2008, 20:55

onzo pisze:

Równo muszą być linka A i Z (D) czyli pierwszy i ostatni rząd linek przy czaszy. wyrównanie linek następuje od strony czaszy, a nie od strony baru [/b]. Najlepiej więc ustawić A i Z (D) równo, zwolnić linkę od ustawienia hard/soft steering, a następnie naciagając linki od strony czaszy, sprawdzić ustawienie B i C.[/b]

Wszystko się zgadza zrobiłem tak jak piszesz tylko że po złapaniu za te metalowe łączenia linek i naciągnięciu od strony czaszy supły na linkach A i Z nie były w jednej linii a powinny bo to przecież do nich równamy dwie pozostałe. Zrobiłem tak(bo inaczej się nie dało) że wyrównałem A,B, i C a supełek na Z jest centymetr niżej bo tego się nie da regulować przesunięciem supła na bloczku

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post01 sty 2008, 22:16

Złap za te metalowe łączniki, naciągnij od czaszy, a następnie przesuń tak żeby A i Z były równo a dopiero potem dopasuj B i C. A i Z nie muszą być równo i z reguły nie są, ale jak ustawi się supełki koło siebie to reszta musi się odnosić do tej "linii".

Awatar użytkownika
Red
Kontaktowanie:

Post08 sty 2008, 20:04

Onzo w tym manualu do którego podałeś link nie ma ani słowa o mixer tescie, a jestem zainteresowany czy robi się go tak samo jak w psycho 3

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post08 sty 2008, 20:38

Zasada jest ogólnie taka sama - chyba rzeczywiście w instrukcji do speeda1 nie napisali wszystkiego (nie ściągałem). Robi się właściwie tak samo - tzn zasada jest ta sama, ale jeżeli szukasz jakichś dokładniejszych "nowości" to musisz poszukać na foilzone.com
Nie używam speeda 1 więc nie mam go "obcykanego" ;)

a_r_t_i
Postawił piwka: 2 razy

Post20 sty 2008, 21:03

Red pisze:Onzo w tym manualu do którego podałeś link nie ma ani słowa o mixer tescie, a jestem zainteresowany czy robi się go tak samo jak w psycho 3

Bo w manualu do Speeda 1 nie ma nic o Mixerze, ponieważ dla tego latawca się go nie wykonuje.

Bieżąca eksploatacja Speeda 1 polega na...hmmm....tylko zwracania uwagi na linkę Depowera i linek przy rolkach...

Jeżeli przy S1 trzeba zrobić coś jeszcze to napiszcie :!: :?:

Pozdrawiam,
Artur

Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Kontaktowanie:

Post21 sty 2008, 07:24

arti poczytaj te linki co podałem i zobacz czy się nie wykonuje :)

a_r_t_i
Postawił piwka: 2 razy

Post21 sty 2008, 14:16

Rozumiem że mam sprawdzić linkę przebiegającą przez bloczek - powinna mieć 150 cm (ostatecznie może mieć 146 cm), a jeżeli jest krótsza to należy ją wymienić..

No i zalecają zmierzyć linkę "C-main" od rolki do końca tej linki (dla Speeda 13 powinna mieć 113 cm).

Potwierdź albo zaprzecz Zgredzie....albo potwierdź i dodaj coś od siebie :twisted:

Pozdrawiam,
Artur

Awatar użytkownika
Red
Kontaktowanie:

Post30 sie 2008, 19:23

Odświżę trochę temat. Ostatnio zdarzyło mi się kilka razy że podczas normalnego pływania na halsie podwijają mi sie oba tipy i tylko zaciągnięcie na maxa baru powoduje ich wyprostowanie, ale po odpuszczeniu jest z powrotem to samo.
Wiem że coś w filmiku było o tym jak ustawić linkę w mixerze żeby tipy sie nie podwijały, ale że z moim angielskim cienko, a koleś który jest lektorem łamie angielski z niemieckim to już w ogóle nie rozumiem.
Jeżeli ktoś miał taki przypadek i sobie z nim poradził to dajcie znać.

airman
Deska: FLYBOARDS
Latawiec: FLYSURFER
Dostał piwko: 7 razy
Kontaktowanie:

Post04 wrz 2008, 13:40

Czesc RED,
Proponuje abyś przesunął węzełek "B" o 1cm a "C" o 2 cm w stronę baru- to na pewno pomoże. Układ węzełków będzie następujący:
A --------Z
--- B
------ C
PS Możliwe ze w któryś weekend zawitamy do Was na wspólne pływanie i testy nowego sprzętu :D

Awatar użytkownika
Red
Kontaktowanie:

Post05 wrz 2008, 14:25

Poskracałem obydwie linki o 2 cm i teraz jest git.
A co do testów P4 jestem chętny bo właśnie myślę o zmianie sprzetu.
Jak by co to daj znać na forum.

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”