Best bar 06 i nierówne linki - pomocy!

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
Awatar użytkownika
infidelity
Deska: Nobile 555
Latawiec: Best Waroo

Post03 maja 2008, 17:27

Po ostatnich problemach z utrzymaniem waroo w zenicie postanowiłam dziś sprawdzić czy z linkami wszystko jest w porządku. Po zmierzeniu ich parami okazało się, że sterujące różnią się między sobą długością o jakieś 2 cm, a nośne o 6 cm, przy czym dłuższe są lewe linki.

I co teraz? Trzeba by je było zapewne jakoś wyrównać, teraz po prostu cały czas ściąga mi w prawo i muszę mieć nad latawcem nieustającą kontrolę wzrokową :? Bar besta 2006 nie przewiduje raczej żadnej regulacji, miejsce do podpięcia linek jest tylko jedno na każdej końcówce.

Jest na to jakiś sposób?

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post04 maja 2008, 20:32

..chyba najbardziej profesjonalnie jest dać do skrócenia i przeszycia linki [ musza być wykonczone tak jak oryginalne :arrow: końce przeszyte w "koszulkach"] na 90% wykonasz to u : www.airman.pl

. drugi sposób , trochę prowizora , ale też skuteczna :wink: to wykonać przedłużki niwelujące różnice linek . najprosciej jest to zrobić na linkach bridla przy latawcu . [ przedłuzki powiny być wykonane z super mocnej nierozciągliwej linki np kewlarowej lub np Spectra [ airman też powinien to mieć :wink: ].

.. linki przednie wyregulujesz dokładajac przedłużkę do bloczka [ lub po prostu zamieniając oryginalna linkę na dłuższą], linki tylne wyregulujesz na tylnym bridlu skracając jeden z nich .

.gdyby po tej akcji tylne linki okazały sie lekko za krótkie to zrezygnuj z kilku supelków [ tych bliżej latawca, ktore i tak są nieuzywane] i po sprawie :lol:

..brzmi skomplikowanie :roll: lecz zaprawdę powiadam... w istocie takim nie jest :wink:

...jak nie lubisz bawić sie w robótki ręczne to zleć to wszystko airmanowi , niech się chłop trochę pomęczy :wink:

..pozdro i miłej pracy :!:

Adam Słodowy :wink:

Awatar użytkownika
JastrząB
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post04 maja 2008, 21:14

Zaznacz tylko o ile które linki skrócić i daj Bolowi, zrobi wszystko elegancko. Znajdziesz go w Morzyczynie, w Family Windsurfing.

Pozdro

Awatar użytkownika
infidelity

Post04 maja 2008, 22:05

Do Morzyczyna jakoś mi bliżej i szybciej niż u airmana. Jak złapię jakieś wolne popołudnie to jeszcze raz wszystko pomierzę i będę działać. Dzięki chłopaki!

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post04 maja 2008, 23:06

infidelity pisze: Po zmierzeniu ich parami okazało się, że sterujące różnią się między sobą długością o jakieś 2 cm, a nośne o 6 cm, przy czym dłuższe są lewe linki.

o rzesz :shock:
2 cm na sterujących to jeszcze "przejdzie"
ale 6 na nośnych to "masakra" :shock:
kite słucha się bardzo "inaczej"

ciekawe jest to że akurat lewe są dłuższe:roll: :idea:
na którym halsie skaczesz głównie?
lub skakał ktoś kto miał (o ile?) go przed Tobą?

pozdro

Awatar użytkownika
infidelity

Post05 maja 2008, 00:00

Jeszcze nie skaczę, po lipcowo-sierpniowym kursie w wake niezbyt dużo udało mi się popływać i dopiero jestem na etapie względnego utrzymywania wysokości. :)

Tym bardziej jest to dziwne, bo cały sprzęt kupiłam nowy i na wodzie spędziłam z nim może z 15-20 dni. :?

Po pierwszej sesji w tym sezonie okazało się że nie mogę utrzymać latawca w zenicie na tyle żeby spokojnie założyć deskę na nogi bo ciągle mi uciekał na prawo.

Awatar użytkownika
infidelity

Post08 maja 2008, 10:33

Pojechałam z zaznaczoną linką i mi się od pana dostało ;) Gdyby ktoś jechał do Morzyczyna w tym samym celu, to radzę wziąć cały bar, na miejscu koleś sprawdzi i zaznaczy co o ile skrócić sam. Generalnie bardzo szybko i sympatycznie :)

__kater__
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post29 maja 2008, 20:52

GURU 10.5 pisze:
.gdyby po tej akcji tylne linki okazały sie lekko za krótkie to zrezygnuj z kilku supelków [ tych bliżej latawca, ktore i tak są nieuzywane] i po sprawie :lol:

guru bo ja nic juz nie kumam (zakładam ze 06 i 07 nie ma znaczenia)

mówisz żeby rozplątać jeden lub dwa supełki na które zahacza się linki sterujące? Ja myślałem, że to pierwszych kilka supełków na dole jest nieużywanych, wręcz "do odcięcia" a nie te górne. Jak mi to powiedziałeś kiedyś to linki supełkuje tylko do pierwszych trzech supełków od góry, tych wiszących nie używam....

PS. mi się wydłużyły linki sterujące a raczej jedna - o 3cm, skróciłem ją podwiązując supełek pod barem.

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post03 cze 2008, 14:56

.. na pewno nie polecam mocowania na ostatni i przedostatni supełek [licząć od końca linki], równocześnie pierwsze dwa węzełki [ te licząć od latawca] także są nieużywane [ w tym ustawieniu latawiec jest "przebrany"]. dotyczy to ustawień fabrycznych baru 2007 ! !!!!!!!!!!!!

jeśli ktoś coś kombinował z barem , to wszystkie te zasady są o d..pę potłuc :wink: [ np ja miałem skróconą linką depowera , dostosowaną do dł moich rąk i przyzwyczajeń] , wiec trymowanie miałem indywidualne :wink: . czasami zdazało się w WAROO ,że nie wyciągały się linki , a "jedynie " grubszy odcinek sznurka idący od koncówek baru [ niebieski i czerwony,częściej czerwony] do linek sterujących :roll:

__kater__
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post03 cze 2008, 17:16

dzięki za rzeczową odpowiedz :)

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”