Schodzące powietrze w Torchu 2008

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
barzyk123
Kontaktowanie:

Post14 maja 2009, 13:07

mam problem taki jak w temacie, schodzi mi powietrze powoli z torcha, a, że tu jest ten system octpust, to nie wiem za bardzo od czego zacząć sprawdzać?

Może znacie jakieś słabe punkty tego kajta, może jakiś zaworek czy coś tam poszło? W tym systemie szukać miejsca w którym schodzi powietrze, to jest jak szukanie igły w stoku siana :/

barzyk123
Kontaktowanie:

Post14 maja 2009, 16:13

Schodziło powietrze, przez zaworek do pompowania i w 2 tubach poprzecznych w zaworkach. Nie rozumiem dlaczego naish nie zrobił żadnych zabezpieczających kulek. Mam pytanie, gdzie mogę nabyć czy dostać takie gumowe jak by uszczelki, które są nakładane na zaworki.

maski
Latawiec: sligshot FUEL, RPM
Kontaktowanie:

Post14 maja 2009, 18:52

barzyk123 pisze:Schodziło powietrze, przez zaworek do pompowania i w 2 tubach poprzecznych w zaworkach. Nie rozumiem dlaczego naish nie zrobił żadnych zabezpieczających kulek. Mam pytanie, gdzie mogę nabyć czy dostać takie gumowe jak by uszczelki, które są nakładane na zaworki.

jak to gdzie ??? w kite24.pl :) jak kazdy inny detal do latawcow naish'a

cyberdog1899

Post14 maja 2009, 23:37

http://www.naish.tv/ Masz tam filmik na temat. Zaworki wystarczy owinąć teflonową tasiemką, z anglielska 'PTFE tape'. W sklepach hydraulicznych, czy innych w stylu 'zrób to sam' dostaniesz. Większość przecieków jest dość prosta do naprawy w 'one pump' octopus. Nie ma co panikować.

barzyk123
Kontaktowanie:

Post15 maja 2009, 18:50

schodziło mi powietrze, przez zaworki do pompowania, ale jeszcze gdzieś ucieka. To od czego się zabrać w poszukiwaniu ujścia powietrza?

Pzdrrr

cyberdog1899

Post15 maja 2009, 22:37

Napompuj kite i zostaw. Jak zejdzie powietrze z tuby gł i jednej poprzecznej - przeciek jest w tej poprzecznej. Jak tylko z gł to wiadomo. Jest duże prawdopodobieństwo, że ciekną miejsca w których tuba gł łączy się z poprzecznymi - wtedy musisz odłączyć (poprzez kieszonkę tuby poprzecznej) i nawinąć teflonową tasiemkę (ok 4-5 warstw) na połączenie. Zanim wszystko porozłączasz, napompowanego kite'a najlepiej spryskać wodą z dodatkiem płynu do naczyń (chyba, że masz fachowy 'leak spray', ale to niekonieczne) w podejrzanych miejscach i szukać bąbelków. Powodzenia bo to piękne latawce :!:

barzyk123
Kontaktowanie:

Post16 maja 2009, 00:02

cyberdog1899 pisze:Napompuj kite i zostaw. Jak zejdzie powietrze z tuby gł i jednej poprzecznej - przeciek jest w tej poprzecznej. Jak tylko z gł to wiadomo. Jest duże prawdopodobieństwo, że ciekną miejsca w których tuba gł łączy się z poprzecznymi - wtedy musisz odłączyć (poprzez kieszonkę tuby poprzecznej) i nawinąć teflonową tasiemkę (ok 4-5 warstw) na połączenie. Zanim wszystko porozłączasz, napompowanego kite'a najlepiej spryskać wodą z dodatkiem płynu do naczyń (chyba, że masz fachowy 'leak spray', ale to niekonieczne) w podejrzanych miejscach i szukać bąbelków. Powodzenia bo to piękne latawce :!:

Wielkie dzięki :) w tygodniu zaczne to ogarniać, jak już będe wolny od szkoły.

Pozdro

Awatar użytkownika
kukems
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 2 razy

Post19 maja 2009, 09:09

Jest temat przewałkowany poszukaj nt. octopusa. Na kiteforum.com też jest sporo napisane. Btw mało tego powietrza Ci ucieka, narazie bym to olał na twoim miejscu ;) Moje poszukiwania skończyły się dopiero w serwisie naisha ;)

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post19 maja 2009, 11:51

kukems pisze: Btw mało tego powietrza Ci ucieka, narazie bym to olał na twoim miejscu ;)

..ponoć pomaga w progresie :wink:
jak juz obcykasz sobie trik na zeszmatławionym kajcie
to na nabitym bedzie Ci wchodzi jak złoto.. :lol:

Kukems - Twoja rada nie jest najlepsza, nawet dla bezpieczeństwa :idea:

barzyk123
Kontaktowanie:

Post27 maja 2009, 20:27

Ziomek. pisze:
kukems pisze: Btw mało tego powietrza Ci ucieka, narazie bym to olał na twoim miejscu ;)

..ponoć pomaga w progresie :wink:
jak juz obcykasz sobie trik na zeszmatławionym kajcie
to na nabitym bedzie Ci wchodzi jak złoto.. :lol:

Kukems - Twoja rada nie jest najlepsza, nawet dla bezpieczeństwa :idea:

No właśnie to nie jest bezpieczne, bo kite robi się nie przywidywalny.. A to powietrze mi teraz dużo bardziej ucieka.

Nabiłem kite na maxa, spuściłem powietrze z głównej a tu niespodzianka. Wszystkie tuby poprzeczne miękkie po 20 min, oprócz jednej. To co teraz najlepiej zrobić?

barzyk123
Kontaktowanie:

Post27 maja 2009, 22:22

Trochę zabawy w hydraulika i powietrze w tubach poprzecznych trzyma :)

dzięki wielkie cyberdog1899 .

Pzdr

Awatar użytkownika
zawodowiec
Postawił piwka: 7 razy
Dostał piwko: 4 razy
Kontaktowanie:

Post17 lip 2009, 00:43

Ja dziś rozebralem całego torcha z octopusa i sie troszke przeraziłem... Ale złozenie całego systemu nie jak takie straszne jak sie wydaje 2 osoby browar i w godzine wszystko ogarniete

Pozdro :)

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”