cabrinha xbow 3 w ustawieniu 1:1

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
Awatar użytkownika
kajto
Deska: Cabrinha Imperial 2008
Latawiec: Cabrinha Xbow 3 9m
Kontaktowanie:

Post05 sie 2009, 10:05

Ten temat gdzies już widziałem ale nie mogę znalezc. Pamiętam tylko że doszliscie do tego ze to nie działa. Ja na swoim 9m zacząłem pływać tylko w takim ustawieniu. Aby nie było problemów, żeby latawiec normalnie latał i szybko reagował i żeby depower dobrze działał wystarczy linki sterujące podczepiać za ostatni supełek a nośne skrócić podczepiając za supełek zawiązany w połowie parcianej linki na której jest pierwotny supełek.
Latawiec lata znacznie lepiej, zero obciążeń na barze i może to tylko mi się wydaje ale hangtime wydaje się być lepszy.
Wypróbujcie bo warto.

PaKi

Post05 sie 2009, 11:05

A jak zrobiles modyfikacje baru aby sterujace nie chodzily na bloczku?

pedros_85
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post05 sie 2009, 12:40

zapewnie tak jak jest to w instrukcji, odpinasz od "wąsów" przy mocowaniu linek mocy i zapinasz na supełkach linek sterowych tych z 80 cm od baru.
pozdro

Awatar użytkownika
kajto
Kontaktowanie:

Post05 sie 2009, 18:36

dokładnie tak, bar z 2008 jest przystosowany do obu ustawien 1:1 i 2:1

Awatar użytkownika
kajto
Kontaktowanie:

Post05 sie 2009, 18:38

dokładnie tak, bar z 2008 jest przystosowany do obu ustawien 1:1 i 2:1

Awatar użytkownika
sebro
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post31 paź 2010, 14:11

Pływam na Crossbow3 w ustawieniu 1:1.
Rozmiary 9 i 12.
Wystarczy samo przepięcie baru z 2:1 na 1:1 tak jak to powyżej opisał pedros_85.
Poniżej moje OSOBISTE ODCZUCIA.
Oczywiście od razu bardzo znacząco maleją siły na barze i to uważam za główną zaletę tego rozwiązania.
Latawiec wolniej skręca ale bardziej bezpośrednio reaguje na ruchy sterujące barem - dla mnie lepiej, zaczęło mi wychodzić więcej rzeczy.
Zakres dolny - bez zmian, niby szybkością przy 2:1 można wygenerować więcej mocy, ale mam wrażenie, że komfort 1:1 przekłada się na lepsze efekty.
Zakres górny - mniejszy, nie ma cudów, ale jak dla mnie niewiele mniejszy - przy 1:1 latawiec nie ma takiego efektu "on/off" więc łatwiej mi go kontrolować krawędzią. Zakres można oczywiście przesunąć w górę zmieniając stosunek długości linek nośnych i kierunkowych, ew. przesuwając punkt zaczepienia kierunkowych przed bloczkiem przy zmianie z 2:1 na 1:1.
Co do zachowania latawca po puszczeniu baru przy zbitym stoperze - oczywiście nie będzie tak zdepowerowany jak przy 2:1,
jednak, pewnie poza sytuacją totalnego przeżaglowania, opada na krawędź okna i czeka. Nie mam złudzeń co do 100% depowera i w razie czego staram się zupełnie wypinać, ale to już inny temat.
Wysokość skoków - mam wrażenie, że odrobinę mniejsza; może wynika z wolniejszego skręcania.
Długość lotu - dłuższa; chyba wynika z tego, że przy opadaniu lekkie odpuszczenie baru w 1:1 nie powoduje aż takiego zmniejszenia mocy jak przy 2:1.

Generalnie po zmianie zupełnie inny sprzęt - komfort i lepsza kontrola nad latawcem.
Polecam !!!
W razie pytań jestem do dyspozycji.

P.S. Kajto i Pinio - dzięki za przydatne informacje na PW :thumb:

Pozdrawiam
Sebro

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post31 paź 2010, 19:22

To jednak można xb 1:1 i działa :D
:arrow: a kiedyś mnie za to tu zjechali :wink: