Asymetryczne finy - pytanie

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
Awatar użytkownika
color1
Deska: nkb
Latawiec: nkb
Dostał piwko: 19 razy

Post16 maja 2011, 15:45

Odłamał mi się kawałek fina w desce Northa - finy mam rodzaju Freeride i tak się zastanawiam, czy zrobienie asymetrycznych finów tzn. odpiłowania kawałka drugiego przeciwległego fina przy tej samej krawędzi deski i odpowiednie oszlifowanie obu na kształt rodzaju Freestyle, nie wpłynie jakoś negatywnie na bezpieczeństwo czy wygodę pływania ?
I jeszcze pytanie, czy po ewentualnej przeróbce umieścić je po stronie pięt czy po stronie palców (czasami pływam na switchu) ?

Wygląda to tak:
Obrazek

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post16 maja 2011, 16:10

..przełóż tego fina pod palce i NIC NIE RÓB - PŁYWAJ :idea:
..nie rozmyślaj zbyt wiele o przepływach laminarnych strugi tylko ciesz się pływaniem :wink:

pzdr

Awatar użytkownika
color1
Deska: nkb
Latawiec: nkb
Dostał piwko: 19 razy

Post16 maja 2011, 16:12

toż przełożyłem pod palce, ale... drażni :)

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post16 maja 2011, 16:21

color1 pisze: czy zrobienie asymetrycznych finów tzn. odpiłowania kawałka drugiego przeciwległego fina przy tej samej krawędzi deski i odpowiednie oszlifowanie obu na kształt rodzaju Freestyle, nie wpłynie jakoś negatywnie na bezpieczeństwo czy wygodę pływania ?
I jeszcze pytanie, czy po ewentualnej przeróbce umieścić je po stronie pięt czy po stronie palców (czasami pływam na switchu) ?
]

Możesz spokojnie sobie to oszlifować na wzór FS- fin będzie miał minimalnie mniejszą powierzchnię boczną! bez wielkiego znaczenia
Umieściłbym go po stronie palców- wg mnie z resztą nie wyczujesz tu kompletnie różnicy. [ nie użynałbym drugiego, oryginalnego fina :roll: , poczekałbym jak sam się ułamie :wink: ] chyba , że nie znosisz układów asymetrycznych[ jak detektyw Monk :wink: ], to ok rozumiem , ciachaj, nie zastanawiaj się :hand:

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”