Bar RRD V3 mod sys bezp

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
Awatar użytkownika
luzszymon
Deska: NHP '11
Latawiec: C4/Catalyst
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post22 maja 2012, 00:53

Dziń dybry :)

Sprawa jest prosta. Używam baru RRD V3 już trochę czasu. Jestem do niego bardzo przywiązany i nie zmieniam go nawet w wypadku zmiany marki latawców (wcześniej również RRD). Testowałem inne (w tym przeznaczone do moich latawców) bary ale ten jest dla mnie zdecydowanie najwygodniejszy.

System bezpieczeństwa w RRD jest zrobiony tak ,że kite zostaje na 2 linkach. W Ozone i Zeeko (latawców tych firm używam) na lince 1. Pływam z tym już długo, oczywiście ryzykując , więc chciałbym spytać czy ktoś może modyfikował ten bar, albo ma pomysł jak to zrobić tak aby było "jak fabrycznie" w barach innych marek (mod 2 linki -> 1 linka).

Z góry dzięki za odpowiedź :thumbsup:

Awatar użytkownika
dpacior
Latawiec: dmuchawiec, wiatr....
Postawił piwka: 22 razy
Dostał piwko: 14 razy

Post22 maja 2012, 06:19

luzszymon pisze:Dziń dybry :)

Sprawa jest prosta. Używam baru RRD V3 już trochę czasu. Jestem do niego bardzo przywiązany i nie zmieniam go nawet w wypadku zmiany marki latawców (wcześniej również RRD). Testowałem inne (w tym przeznaczone do moich latawców) bary ale ten jest dla mnie zdecydowanie najwygodniejszy.

System bezpieczeństwa w RRD jest zrobiony tak ,że kite zostaje na 2 linkach. W Ozone i Zeeko (latawców tych firm używam) na lince 1. Pływam z tym już długo, oczywiście ryzykując , więc chciałbym spytać czy ktoś może modyfikował ten bar, albo ma pomysł jak to zrobić tak aby było "jak fabrycznie" w barach innych marek (mod 2 linki -> 1 linka).

Specjalistą od RRD nie jestem, ale z tego co kojarzę, to w zależności od tego czy podepniesz lisha do czerwonego, czy czarnego kółka latawiec zostaje na 1 lub 2 linkach mocy....

andrzejwodejszo
Deska: SU-2, MOSES
Latawiec: komórkowe Ozony / SU-2 / Moses
Postawił piwka: 77 razy
Dostał piwko: 46 razy
Kontaktowanie:

Post22 maja 2012, 09:40

możesz podpiąć lisza do jednego/ dwóch kółek ograniczających linki mocy - jeśli podepniesz do jednego to szmata zostanie na jednym, a jesli do dwóch to na dwóch linkach :) - przynajamniej w moim type-9 tak było :)

Najlepiej jest jednak podpiąć się do chickena :D:D:D ... szkoda, że w RRD po liszowaniu odlatuje cały latawiec, a chicken zostaje przy trapezie :D

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post22 maja 2012, 09:47

dpacior pisze:
luzszymon pisze:Dziń dybry :)

Specjalistą od RRD nie jestem, ale z tego co kojarzę, to w zależności od tego czy podepniesz lisha do czerwonego, czy czarnego kółka latawiec zostaje na 1 lub 2 linkach mocy....

Global bar V1 i V2 miały możliwość podpięcia do jednej linki, ale wtedy trzeba było puścić leasha tak, żeby zwisał pod barem (jak w Cabrinha 2008).

Luzszymon jeśli chcesz przerobić bar, żeby się na jedną linkę leashował to możesz spróbować taki krętlik http://www.mutinykites.com/content/mutiny-swivel-0. To samo ma Slingshot, Naish i Wainman. Oczywiście zakładam, że bar RRD który masz to jest taki w którym mini piąta nie była zamknięta w plastikowej rurce. Obejrzyj sobie nowy Carrot bar Wainmana. Wydaje mi się, że da radę w ten sposób przerobić bar RRD, ale to tylko przypuszczenia :wink: .

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post22 maja 2012, 10:07

andrzejwodejszo pisze: ... szkoda, że w RRD po liszowaniu odlatuje cały latawiec, a chicken zostaje przy trapezie :D

..czyli że jak nie używasz donkey dicka to możesz po leashowaniu zamawiać w sklepie nowego chicken loopa ?

pzdr

andrzejwodejszo
Kontaktowanie:

Post22 maja 2012, 12:02

Ziomek. pisze:
andrzejwodejszo pisze: ... szkoda, że w RRD po liszowaniu odlatuje cały latawiec, a chicken zostaje przy trapezie :D

..czyli że jak nie używasz donkey dicka to możesz po leashowaniu zamawiać w sklepie nowego chicken loopa ?

pzdr

nowy latawiec :D bo chicken zostaje.

Awatar użytkownika
FilipN
Postawił piwka: 68 razy
Dostał piwko: 77 razy

Post22 maja 2012, 12:05

andrzejwodejszo pisze:
Ziomek. pisze:

pzdr

nowy latawiec :D bo chicken zostaje.

a gdzie ten chicken zostaje jak nie używasz donkey'a?? jest przyklejany czy jak??? ;)

andrzejwodejszo
Kontaktowanie:

Post22 maja 2012, 12:18

a gdzie ten chicken zostaje jak nie używasz donkey'a?? jest przyklejany czy jak??? ;)[/quote]

na liszu drogi kolego :D

zresztą chicken nie wypada z trapezu po lishowaniu :) bo liszując się w RRD odczepiasz się od linki depowera, a chicken zostaje w trapezie na stałe.

Jurgen
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post22 maja 2012, 12:27

andrzejwodejszo pisze:na liszu drogi kolego :D

Jak pływasz na suicide....

andrzejwodejszo pisze:zresztą chicken nie wypada z trapezu po lishowaniu :) bo liszując się w RRD odczepiasz się od linki depowera, a chicken zostaje w trapezie na stałe.

Też jestem ciekaw jak chicken bez donkey zostaje na haku :) Widać RRD to latawce hooked only :wink:

Awatar użytkownika
k_gabra
Deska: Neuron '11
Latawiec: Crossbow '09
Postawił piwka: 2 razy
Kontaktowanie:

Post22 maja 2012, 12:54

zaraz zrozumie o co chodzi :)

andrzejwodejszo
Kontaktowanie:

Post22 maja 2012, 13:12

ejj fak off :P debila ze mnie robicie :D wychodzę z założenia, że jeśli już ktoś pływa UH to raczej nie wpina się leashem w linki mocy tylko w samobója :)

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post22 maja 2012, 15:32

Wszystko się zgadza a do tego jak ukradną na furę to będą musieli oddać samolot :clap:

A poważnie w barze V3 i V4 da się zrobić "jak fabrycznie" żeby latawiec zostawał na 1 lince :!:
A jak dokładnie tak samo jak w starszych barach potrzebne 2,5m linki lub ok 80 cm przedłużki i metalowe kółko.
Przerobiłem tak kilka barów dla znajomych :thumb:
Kto nie skumał a zainteresowany niech spojrzy jak było w barach V2.

czosnek
Deska: nobile
Latawiec: rrd
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 17 razy

Post22 maja 2012, 15:36

Ziomek. pisze:

pzdr

w v2 tak przynajmniej na pewno jest : )
świetnie pomyślane

Awatar użytkownika
luzszymon
Deska: NHP '11
Latawiec: C4/Catalyst
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post22 maja 2012, 18:40

dpacior pisze:Specjalistą od RRD nie jestem, ale z tego co kojarzę, to w zależności od tego czy podepniesz lisha do czerwonego, czy czarnego kółka latawiec zostaje na 1 lub 2 linkach mocy....

Tak było tych starych. Tzn ja mam już ten z gumowym oplotem przy barze.

andrzejwodejszo pisze:możesz podpiąć lisza do jednego/ dwóch kółek ograniczających linki mocy - jeśli podepniesz do jednego to szmata zostanie na jednym, a jesli do dwóch to na dwóch linkach - przynajamniej w moim type-9 tak było

tak było w starym barze

jedi1 pisze:Global bar V1 i V2 miały możliwość podpięcia do jednej linki, ale wtedy trzeba było puścić leasha tak, żeby zwisał pod barem (jak w Cabrinha 2008).

Luzszymon jeśli chcesz przerobić bar, żeby się na jedną linkę leashował to możesz spróbować taki krętlik http://www.mutinykites.com/content/mutiny-swivel-0. To samo ma Slingshot, Naish i Wainman. Oczywiście zakładam, że bar RRD który masz to jest taki w którym mini piąta nie była zamknięta w plastikowej rurce. Obejrzyj sobie nowy Carrot bar Wainmana. Wydaje mi się, że da radę w ten sposób przerobić bar RRD, ale to tylko przypuszczenia :wink: .

Ja mam dokładnie ten gdzie piąta idzie w gumowym oplocie przez bar. Mi ten system zajebiście ale to zajebiście odpowiada :)
Dzięki za link, to może się udać :D

Pinio pisze:A poważnie w barze V3 i V4 da się zrobić "jak fabrycznie" żeby latawiec zostawał na 1 lince :!:
A jak dokładnie tak samo jak w starszych barach potrzebne 2,5m linki lub ok 80 cm przedłużki i metalowe kółko.
Przerobiłem tak kilka barów dla znajomych :thumb:
Kto nie skumał a zainteresowany niech spojrzy jak było w barach V2.

Nie mam V2 pod ręką, może ktoś cyknąć fotkę? W V1 były 2 metalowe, blokujące się wzajemnie kółka. O taki patent rozumiem chodzi? Skąd te kółka Panie wziąć :D ?
Pinio, a przedłużka po co? Jestem w pracy więc nie mam tego patentu przed oczami ale z tego co pamiętam linki mocy schodzą się w 1 miejsce. Nie można dokładnie w tym miejscu przepiąć linek mocy na owe obrączki?

Dzięki za odpowiedzi.
Aaa, no i tym co węszą lipę w tym barze powiem, że rzeczywiście 2008 a nawet 2010 to była lipa. Na szczęście mamy 2012 :) Ten bar działaniem przypomina IronHeart. Na suicide wpinam na linke bezp i jednocześnie za chicken loop. W ten sposób w razie draki leashuje się normalnie, natomiast przy standardowym unhooked mam suicide :)

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post22 maja 2012, 21:21

luzszymon pisze:Ja mam dokładnie ten gdzie piąta idzie w gumowym oplocie przez bar. Mi ten system zajebiście ale to zajebiście odpowiada :)
Dzięki za link, to może się udać :D

Tylko, jeśli leashowanie na jedną linkę chcesz mieć w oplocie to licz się z tym, że to może nie zadziałać. Taki oplot musiałby być dość szeroki, żeby linka nośna się w nim zmieściła (chyba nie ma baru, w którym linka bezpieczeństwa jest w oplocie i system bezpieczeństwa działa na jedną linkę). W Global Bar V1 sporo osób zmieniało leashowanie na jedną linkę nośną, ale ten system nie działał prawidłowo (chyba, że podłączyło się tak jak w instrukcji, gdzie "5-ta" linka nie przechodziła przez "oczko" w barze), ponieważ pierścień do którego przypięty był leash blokował się w barze i działał jak stoper. Przez to jedna linka napięta była ciut mocniej, ale druga linka nośna dalej pozostawała w lekkim napięciu, więc latawiec po takim leashowaniu najczęściej zostanie leżąc na wodzie na tubie głównej w lekko przekrzywionej pozycji i będzie dalej ciągnął (tak zachowywał się HT2 z Global Bar V1, jeśli w kolejnych barach rozwidlenie linek nośnych jest dalej to może być lepiej). Prawidłowe leashowanie na jedną linkę nośną wygląda jak na początku tego filmu:

phpBB [video]

Zwróć uwagę jak daleko odjeżdża bar.

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”