Skąd wentyle?? - Czyli jak zrobic kite...

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
Awatar użytkownika
Emede
Kontaktowanie:

Post03 paź 2005, 21:17

Kolejna kwestia z serii glupich pytan :lol: :
Robie wlasny kite i mam juz wlasciwie wszystko oprocz wentylow i pompki. :P Czy da sie kupic takie wentyle w jakims sklepie?? Ile wentylow sie stosuje - tylko jeden, czy do kazdego balona osobno ?? i tak z ciekawosci - jak dlugo sie pompuje przeciętnego kite'a ??
Ostatnio zmieniony 31 paź 2005, 21:26 przez Emede, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Neykon
Deska: z OBI
Latawiec: ze Składnicy Harcerskiej
Dostał piwko: 1 raz

Post03 paź 2005, 21:24

Kiciarz pisze:Czy da sie kupic takie wentyle w jakims sklepie??

Wszytsko sie da kupic, wszystko zalezy od stopnia determinacji :)

Kiciarz pisze:Ile wentylow sie stosuje - tylko jeden, czy do kazdego balona osobno ??

OnePumpa watpie bys zrobil, tak wiec do kazdej tuby jeden wentyl...

Kiciarz pisze: i tak z ciekawosci - jak dlugo sie pompuje przeciętnego kite'a ??

az peknie :twisted:

a tak na serio, jak to robisz kita :?::?: kumam ze ktos chce sobie odszyc szmate od wzoru ale wtedy nie zadaje ww. pytan bo ma wzor, wiec wynika ze szyjesz bez wzorca a to moze byc ciekawe :D, napisz cos wiecej...

Awatar użytkownika
Blekota
Latawiec: ss
Kontaktowanie:

Post03 paź 2005, 22:17

jak uszyjesz tego kajciocha to daj cynę kiedy będziesz z nim w Rewie ;-)

Awatar użytkownika
Emede
Kontaktowanie:

Post04 paź 2005, 09:04

Oczywiscie, ze odszywam od wzorca, nie jestem jakis mastermind, zeby plany miec w glowie. Zreszta co ma piernik do wiatraka?
Robie 16m2, wlasciwie zrobilem, teraz wykonuje tuby i balony. Calkowita amatorka, ale nawet wychodzi. Plan z zeroprestige.org - 250 kartek drukowania, wycinania, klejenia. No, ale raczej bez wentylow niewiele zdzialam, a uzycie samochodowych z pewnoscia ni jest dobrym pomyslem. OO, chyba ze bym zarąbał jakis kompresor ze stacji benzynowej :twisted: To jest mysl !

artkite
Kontaktowanie:

Post04 paź 2005, 09:19

Spróbuj zdobyć wentyle w punktach naprawy zabawek dmuchanych. Tam mają różne cuda. Na pewno mają te małe do zabawek, ale mogą mieć większe do dużych materacy.

Mogą Tobie tez pomóc je wgrzać w tuby.

Może uda Ci się zrobić One Pump system. Nie jest to trudne jeżeli weźmiesz pomysł ze Slingshotów - wentyle łączące są na zewnątrz.

Jak skończysz ten latawiec to zamieść kilka fotek. To na pewno będzie ciekawe wydarzenie.

Pozdrawiam

Artkite

Awatar użytkownika
Neykon
Deska: z OBI
Latawiec: ze Składnicy Harcerskiej

Post04 paź 2005, 09:44

Kiciarz pisze:Oczywiscie, ze odszywam od wzorca, nie jestem jakis mastermind, zeby plany miec w glowie. Zreszta co ma piernik do wiatraka?

np. to ze we wzorcu powinny być zaznaczone miejsca na otwory pod wentyl :!: Wtedy będziesz wiedział ile wentyli potrzebujesz.

A tak z ciekawości czy w tej "instrukcji" jest podany Model latawca np. Rino :?: jeśli tak to taniej/szybciej będzie zdobyć gotowe balony...

artkite pisze:Może uda Ci się zrobić One Pump system. Nie jest to trudne ...

:wink:

artkite
Kontaktowanie:

Post04 paź 2005, 10:53

Ney, nie wyrywaj z kontekstu połowy zdania. Cytując całe dajesz zupełnie inny obraz.

One Pump ze Slingshotów jest dużo łatwiejszy do wykonania niż Octopus Naisha, gdzie połączenia pomiędzy balonami są w środku, niewidoczne.

Kiciarz będzie wiedział na pewno jak to zrobić. Trzymam kciuki.

Awatar użytkownika
ZAK
Kontaktowanie:

Post04 paź 2005, 11:34

A myslałem że ze mnie to kombinator :shock: Brawo za odwage podjęcia się zrobienia"czegoś" takiego jak latawiec. :clap: :clap: :clap:

Awatar użytkownika
Emede
Kontaktowanie:

Post04 paź 2005, 14:48

Model latawca?? To moze byc nazwa pliku - "tip 15(12)". jak to wpiszecie w google z rozszerzeniem .pdf, to znajdziecie moj plan.

Tak wpadlem na :idea: , zeby zakupic kilka jakichs tanich zabawek dmuchanych i z nich wziac wentyle, ale czy beda one odpowiednio duze ?? Wogle, jak wygladaja wentyle od kite'a, ktos ma fote?

Albo moge zrobic jeden wentyl do calego kite'a, a kondony połączyc jakims systemem rurek, to tez jest mysl.

artkite
Kontaktowanie:

Post04 paź 2005, 15:01

Niestety najprostszy sposób to taki jak robi Slingshot. Obejrzyj gotową konstrukcję tej firmy i będziesz wiedział jak to zrobić.
To jeżeli chodzi o one pump.

A jezeli nie chcesz się bawić w jakieś udziwnienia, to najlepiej będzie zrobić klasyczną konstrukcję - jeden balon, jeden wentyl i tyle.

Im prostsza konstrukcje, tym trwalsza. I łatwiej naprawiać w przyszłości.

Awatar użytkownika
Emede
Kontaktowanie:

Post05 paź 2005, 19:35

Yeah, znalazlem wentyle. Ludzie, nie kupujcie wentylow w Realu, bo... ich tam nie znajdziecie :P Lepiej od razu udac sie do "Rojal Markietu". Kupilem naramienniki do plywania. Po 4 wentyle w zestawie :D Wykosztowalem sie niesamowicei przy tym... Cale 5,18 za 8 wentylow. No i do tego pompka za 2 dychy.

Jestem przy nadziei, ze za niespelna tydzien narodzi sie moje piewsze dziecko, czyli 16m2 :twisted:

Dziekuje Wam wszystkim za rady i wskazowki. Gdyby nie Forum, to nie ruszylbym z miejsca z produkcją kite'a.

patron
Postawił piwka: 6 razy
Kontaktowanie:

Post05 paź 2005, 19:38

Musisz się nam pochwalić rezultatem, bo pewnie nie tylko ja jestem ciekaw wyniku :D

pozdrawiam,
Patryk

Awatar użytkownika
kristofer

Post17 paź 2005, 13:16

pod tym linkiem mozna zobaczyć bardzo ładnego customa http://zeroprestige.org/archives/kites/28/28gnd.html
Chyba sam przez zime uszyje kite.

Szmerek
Deska: Balance
Latawiec: Ozone
Kontaktowanie:

Post19 paź 2005, 02:02

Kiciarz pisze:Tak wpadlem na :idea: , zeby zakupic kilka jakichs tanich zabawek dmuchanych i z nich wziac wentyle, ale czy beda one odpowiednio duze ?? Wogle, jak wygladaja wentyle od kite'a, ktos ma fote?

Jak wyglądają wentyle? Nie ważne jak wyglądają. Na pewno podobnie do tych co masz. Kwestia czy duże czy małe... Jak małe to będziesz dłużej pompował :) . Ważne jest abyś zabezpieczył je przed samoczynnym otwieraniem się. W seryjnych produkcjach jest to zabezpieczone rzepem. Najprostrze rozwiązanie. W customie, który tworzysz proponuję zastować to samo rozwiązanie.
Daj znać jak będziesz go stawiał... Cała Polska czeka na to... :twisted:

Awatar użytkownika
Emede
Kontaktowanie:

Post30 paź 2005, 14:36

<...>
OK, poddaje sie, nie dalem rady, porwalem sie z motyka na slonce. Niby dalbym rade dokonczyc moj 16 m2, ale ciagle sie cos psuje. Glownie kondn, ktory ciagle sie dziurawi. No coz, musze sie przyznac do porazki. Testowalem go niedokonczonego kilka razy w b. slabym wietrze i jestem zadziwony ze wystarczyly lekkie podmuchy, aby sie uniosl. W mocniejszym wietrze sie nawet przejechalem na dupie po plazy, moj kolega, nawet jeszcze bardziej, ale co z tego, skoro rozwlaila sie tuba i wylazl z niej kondon. Materialy, ktorych uzywam, sa do kitu. O ile sama szmata z folii sie nie rozdziera (w kazdym badz razie nie za mocno) o tyle tuba sie rozdziera na szwach (nie ma to jak tuba robiona z polietylenu, z ktorego sie robi kondony) przy mocniejszym nadmuchaniu kondona. I choc poprzeczne mam zrobione, to nawet nie chcialo mi sie ich wszywac, bo w tym wypadku to bez sensu. Suma sumarum moge powiedziec, ze nawet fajnie sie bawilem przy robieniu kite'a i testowaniu go, ale szkoda ze nic nie wyszlo. Natomiast na przyszle wakacje na pewno bede mial kita, dlatego sie zastanawiam, czy robic komorowca :twisted: czy po prostu kupic jakis uzywany kite... No ale w koncu moge miec kilka kite'ow.
Ponizej zamieszczam fotki moich testow.

Chyba jednak zrobie tego komorowca...trzymajcie za mnie kciuki !!
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jezeli ktos ma samobojcze zapedy robic kajt, niech najpierw skontaktuje sie ze mna :P[/img]

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”