Trymowanie Naish Torch 8m 2008r.

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
szunio27
Deska: Wainman Blunt, SU-2 Prorider
Latawiec: Cabrinha, North
Postawił piwka: 4 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post04 wrz 2013, 18:48

Witam,
Mam problem z moim niedawno zakupionym Torchem. Przy podłączeniu baru (north trust BAR 2010 5 linkowy) sterówki były za długie po skróceniu o ok 15cm latawiec zaczął reagować na ruchy barem ale był bardzo wolny jak na taki rozmiar i musiałem używać sporo siły by reagował ( strasznie miękki na barze) linki w barze były ok ponieważ bar na co dzień jest używany z innym latawcem. 5 linkę na który słupełek najlepiej zakładać? Na dniach porównam z barem naisha (dołączonym do latawca ale mocno zajechanym) długości linek. Wiatr w jakim pływałem 15-25 ktn - przy najmocniejszych szkwałach ciągnął całkiem ok ale przy 15ktn bardzo łatwo przepadał.
Proszę o wskazówki jak go strymować :)

ps. przy tipach był ustawionty na większe siły na barze - spróbuje jeszcze przepiąć bliżej tyłu latawca i zobaczę co wtedy
Pozdrawiam :)

szunio27
Deska: Wainman Blunt, SU-2 Prorider
Latawiec: Cabrinha, North
Postawił piwka: 4 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post04 wrz 2013, 22:16

sprawdziłem bar naisha i tam sterówki są o około 15cm krótsze od linek mocy. Jak będzie wiatr sprawdzę jak to lata na tym barze :)

Majkelos
Dostał piwko: 6 razy

Post24 wrz 2013, 14:25

Torch podobno nie działa zbyt dobrze z barem northa (http://www.kiteforum.com/viewtopic.php? ... 0&p=772772).

Awatar użytkownika
rolmigo
Deska: f-one
Latawiec: torch/rebel
Dostał piwko: 12 razy

Post25 wrz 2013, 09:29

Majkelos pisze:Torch podobno nie działa zbyt dobrze z barem northa

ja używam baru naisha do rebela i problem polega w długości sterówek (musiałem je maksymalnie wydłużyć na barze) no i wydłużyłem o około 15cm 5-linkę. bar ten używam do torcza 14m 2009 16m 2008 i rebela 16m 2010. wszystko lata jak trzeba tylko musiałem wytestować ustawienia.
miałem też problem na oryginalnym barze naisha 2009 z podłączeniem torcza 16m 2008 były za długie sterówki o około 50cm (wstawione pod pływakami miałem przedłużki) torch 14m 2009 latał na tym barze idealnie a do 16m muszę te przedłużki odczepiać. nie wiem dlaczego tak został zrobione ale patent wygląda na oryginalny a latawce po zmianach ustawień baru latają idealnie więc nie wnikam.
latawce kupowałem używane ale jeden bar miałem nowiutki i podobnie trzeba było kombinować z ustawieniem sterówek. dla torcza 16m musiałem zrobić niżej dodatkowe supełki (musiałem nawet wyciąć kawałek osłonki na lince)

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”