piasek w tubie

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
macgizycko
Latawiec: gastra jerkyl

Post03 sty 2014, 12:29

Witam. Mam gastre jerkyyl 10 metrową. dzis składając latawke do plecaka usłyszałem jak przemieszcza sie jakis piaseczek w tubie. nie jest jego duzo.

wyciągnąć balon i usunąć piasek czy zostawić? moze on zrobić dziurki?

a jeśli usunąć masz kolego jakaś fajną metodę? i sposób by potem odpowiednio balon włożyć na miejsce? Nigdy nie robiłem takowej operacji.

Pozdrawiam

kite24.pl
Deska: SU-2
Latawiec: Gin Cannibal
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 29 razy
Kontaktowanie:

Post03 sty 2014, 12:39

jak pompujesz to zawsze coś się dostaje piasku . A jeśli chcesz go usunąć to przez zawór spustowy wysypać . Ale mała ilość pisaku w niczym nie przeszkadza .

Awatar użytkownika
skompy
Deska: nobile 50/50
Latawiec: Cabrinha
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 20 razy

Post03 sty 2014, 21:15

u mnie w gaastra max można otworzyć tubę główną.
na końcu tuby jest materiał przyklejony na rzep.
pod nim jest tuba zawinięta .
koniec tuby nie jest zaklejony, tylko zawinięty kilka razy i wsadzony do środka.
raz pływałem i uderzyłem o wodę latawcem , zeszło powietrze,
myślałem ,że pękła tuba ,a tu odwinął się koniec :P

Famay
Latawiec: Cabrinha
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 17 razy

Post03 sty 2014, 22:26

skompy pisze:u mnie w gaastra max można otworzyć tubę główną.
na końcu tuby jest materiał przyklejony na rzep.
pod nim jest tuba zawinięta .
koniec tuby nie jest zaklejony, tylko zawinięty kilka razy i wsadzony do środka.

Ale pytanie czy piasek jest w środku w balonie czy między balonem , a materiałem ?
Jeżeli w balonie to tylko korek !

macgizycko
Latawiec: gastra jerkyl

Post04 sty 2014, 11:56

piasek jest miedzy tuba a balonem...kolega juz mi podpowiedział włozyc z jednej strony gdzie sa te rzepy..prysznic bo akurat nie mam dostepu do szlaucha i z drugiej strony powinno wypłynąć

Awatar użytkownika
mandaro
Deska: NHP Infinity
Latawiec: GP Fuel
Postawił piwka: 66 razy
Dostał piwko: 22 razy
Kontaktowanie:

Post05 sty 2014, 00:01

Wysyp przez korek co się da, a resztą się nie przejmuj.
Możesz tez zrobić wysysarkę przy pomocy wężyka wetkniętego w jeden zawór, a pompki w drugi zawór.
Tylko,że balon musi być wtedy wyjęty, żeby coś widzieć, a to niewdzięczne zajęcie potem go włożyć.

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post05 sty 2014, 08:22

:doh: kto takie patenty wymysla ..a jak sie na rafie odwinie i czemu to ma sluzyc.
Piasek jesli jest go duzo od koncow do srodka opukac zeby zlecial do zaworkow i wytrzepac przez deflate .Kite musi byc bardzo lekko nadmuchany . Reszta ktora zostanie jest bez znaczenia. Piasek miedzy tuba a balonem bym olal ewentualnie wytrzepac tipy bo glownie tam sie moze zbierac.

andy
Latawiec: Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Kontaktowanie:

Post04 lut 2014, 11:59

wracając do tematu piasku w tubie, jeśli tam jest można odpuścić wyciąganie go, szkody jakie robi są znikome, zauważcie, że w tubie w trakcie pływania macie w miarę stałe ciśnienie co skutkuje, że piasek ma znikomy wpływ na tubie, gdy jest napompowana. Gorzej jak chcecie pompować, ale wtedy zazwyczaj piasek jest na końcach i nie oddziaływuje tubę.
Gorszą kwestią jest jak mamy piasek między materiałem, a tubą no to wtedy przesrane i od razu trzeba czyścić (napory i tarcia, gdy mamy napompowaną tubę są dla niej gigantyczne) no i drugą kwestią jaka może przeszkadzać, jest pompka z piaskiem, wtedy też pompujecie pod dużym ciśnieniem piasek i granulat uderza o ścianki tuby uszkadzając ją.

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”