LAtawiec treningowy a bar

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
__kater__
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post27 cze 2006, 09:50

Witam kupiłem taniego triborda 1,9Pw w decathlonie (179zł taki sam jak ten na allegro za 220zł) z zamiarem uzycia go jako latawca treningowego i chciałbym zrobić sobie do niego prosty bar. Napiszcie proszę jaką powinien mieć długość.

Czy ktoś sprawdzał jak te latawki śmigają w praktyce?

Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Kontaktowanie:

Post27 cze 2006, 13:27

nie wiem czy czytałeś
kliknij tutaj

A co do długości to zależy tylko i wyłącznie od konstrukcji kajtka.

__kater__

Post27 cze 2006, 16:42

no wiem widzałem

moj ma tylko 2 linki i jego zrobienie bedzie polegało na wykonaniu (dospawanie) zaczepów na linki i kształtowników do nawijania, wszystko mam w głowie tylko nie wiem czy ma mieć np 30 czy 60cm :)

fabryka dostarcza z nim zwykłe rączki nie połączone ze sobą.

link do aukcji kita identycznego jak mój http://allegro.pl/item111451484_dobry_l ... _1_9_.html

jeśli do udzielenia odpowiedzi potrzebna jest jakaś miara to prosze powiedziec która :)

A jak nie to sobie zrobie regulowany rozstaw :) tyle ze to juz proste nie bedzie ;/

Awatar użytkownika
majster8405
Kontaktowanie:

Post27 cze 2006, 21:26

Szanowny kolego Katar! latawiec ten jako treningówka jest dobry,i radzę ci aby na tym poprzestać,powtóre: latawka ta nie posiada linek hamulcowych,a bar do niego byłby śmiesznie mały,oceniam że 25cm długości całkowitej już by działał i gdzieś 7cm skoku.Następna sprawa to masa linek.Mam takie lataki o pow 1.4 -1.6-1.85 -1.9-2.6m, ale projektowałem je jako 4-ro linkowe,z tym że 1.4 i 1.6 latają w systemie 2-wu linowym z lekko zaciągniętymi hamulcami/mają kopa niebywałego?/.1.85 lata tylko na uchwytach, a dopiero 2.6m lata już na wszystkim,czyli z barem też/dysponuję barem o długości 59cm i mam go od 2.6 do 7-mio metrowego skrzydła/. Jeśli masz jakieś doświadczenie z latawcami tzn. szyłeś lub regulowałeś, dodaj rząd hamulca i wyreguluj go-doda mocy!Nie miałem w ręku tego latawca, lecz zdjęcie i myślę że nie jest wart zachodu aby go przerabiać.Może ktoś ma inne zdanie?

Awatar użytkownika
sarin
Kontaktowanie:

Post27 cze 2006, 22:26

Witam

Chyba szkoda było wydawac te 170zł lepiej- wicej porzytku miał bys z nasiaka niz z tego materaca tak mi sie wydaje w prawdzie nie miałem cacka w reku ale cos mi mowi ze to zadna rewelka

ps mam tez latawiec 2m2 i najlepiej chodzi na manetkach chodz na barze tez sobie polatał Latawka ma duze wydłuzenie konstrukcja szyta przez DIABLO latawiec przy silnym wietrze jest piekielnie szybki i wytwaza jak na swoja powiezchnie spory ciag zreszta zdjecie obok nicku to uchwycony momet chamowania własnie na tym latawcu przy wietrze około 7-9 m/s jak widac lekko unosi w góre:D

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post28 cze 2006, 08:49

Myślę, że jak już koniecznie chcesz mieć bar to zrób tak aby wygodnie było go trzymać. Na moje oko około 40 cm. Zrobisz więskzy - bądzie trudno w ogóle nad nim panować bo będzie tak szybko latać. Zrobisz mniejszy i będzie latał wolniej ale nie będzie można zrobićradyklaniejszych skrętów jak w latawcu akrobatycznym. No i głupio się trzyma bar, którego długośc powoduje że masz jednąrękę obok drugiej :idea: ;)

Awatar użytkownika
Mariusz33
Kontaktowanie:

Post28 cze 2006, 08:49

Witaj,

latawiec idealnie nadaje sie dla nauki dla dziecka, dobrze sięsprawuje przy umiarkowanym wiaterku. Podłączanie go "baru" a właściwie do kijka bo trudno to nazwac barem nic tu nie wnosi, ale skoro bardzo chcesz to co za problem kupic kij od szczotki i próbować zaczynaj od 0,5 m i skracaj go na miejscu podczas puszczania :lol: i sam stwierdzisz jaka długośc Ci najbardziej pasuje.

PZDR

__kater__

Post28 cze 2006, 09:41

Mariusz33 pisze:Witaj,

... ale skoro bardzo chcesz to co za problem kupic kij od szczotki i próbować zaczynaj od 0,5 m i skracaj go na miejscu podczas puszczania :lol: i sam stwierdzisz jaka długośc Ci najbardziej pasuje.

PZDR

I tak własnie zrobie :)

PS odnosze wrazenie ze sie smiejecie z mojego latawca :) On jest kupiony własnie tylko do zabawy, nie ma nic ciągnąć :)

Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Kontaktowanie:

Post28 cze 2006, 11:21

__kater__ pisze:PS odnosze wrazenie ze sie smiejecie z mojego latawca :) On jest kupiony własnie tylko do zabawy, nie ma nic ciągnąć :)

No takie latawce to raczej tylko do zabawy/nauki sterowania się kupuje. Nikt się nie śmieje. Ja zrobiłem 45cm bar do latawca 70cm/45cm i kręci niemiłosiernie szybko ale dzieciom to nie przeszkadza.

A kiedyś był filmik jak koleś pływał przy zajefajnym wiaterku na latawczyku 2m2, bodjarze topic "pływanko na znaczku pocztowym" czy cóś w tym stylu. Albo 45knots film (chyba tak to było)

Awatar użytkownika
majster8405
Kontaktowanie:

Post28 cze 2006, 11:31

Katar! ja się z ciebie nie śmieję, ale w tej wypowiedzi sam sobie na tytanie odpowiedziałeś-więc po co bar?

__kater__

Post29 cze 2006, 15:24

oj w sensie pozytywnym pisałem ;) nie chodziło mi o nabijanie sie :)

Awatar użytkownika
shefix
Kontaktowanie:

Post26 wrz 2006, 21:41

ja popieram propozycie nasiaka
zrobisz go sobie sam za jakies 70-80 zeta przy powierzchni ok 2m
zagadaj do majstrem to ci wszystko powie co i jak (mi powiedział)
sam uszyłem sobie 5,5m i miałem z nią broblemy ale po godzinie gadania z majstrem i 15 minutach regulacji mam super latawke a triborda daj cieciakowi czy młodszemu bratu
pozdro for majster and for all

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”