Foilboarding - uskrzydleni inaczej [ANKIETA]

Forum poświęcone foilboardingowi, czyli desce z hydroskrzydłem.

Jakie jest Twoje podejście do foilboardingu?

- Potrafię pływać na foilu ale nie posiadam własnego sprzętu,
2
1%
- Potrafię pływać na foilu i posiadam własny sprzęt,
5
3%
- Jeszcze nie potrafię pływać ale już posiadam sprzęt,
1
1%
- Chciałbym koniecznie się nauczyć,
38
27%
- Może przy okazji spróbuję ten wynalazek,
70
49%
- Wygląda może interesująco ale nie będę tego próbować,
7
5%
- Wogóle mnie to nie interesuje.
20
14%

Liczba głosów: 143

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post11 mar 2013, 11:03

przemass pisze:...I tu wlasnie lezy klucz do sukcesu ;)

Drugi klucz do sukcesu leży tutaj:
Obrazek

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post11 mar 2013, 13:30

W ten piątek lub poniedziałek wychodzi od Mosesa zbiorowe zamówienie na mój adres.
Jakby ktoś się jeszcze zdecydował na produkty Mosesa (komplet lub samo skrzydło) i potrzebował gadżet do końca marca to wybiła last minute.
Proszę wówczas o pilny kontakt.

Awatar użytkownika
TrueKejner
Deska: Shinn
Latawiec: Cabrinha
Postawił piwka: 157 razy
Dostał piwko: 193 razy

Post11 mar 2013, 14:15

BraCuru pisze:
przemass pisze:...I tu wlasnie lezy klucz do sukcesu ;)

Drugi klucz do sukcesu leży tutaj:
Obrazek

... a czyli w niebanalnej grafice rozumiem? :wink:

andrek
Deska: PocketAir/AirWave&Race/Bhoot
Latawiec: NOTUS Rev&Air
Postawił piwka: 16 razy
Dostał piwko: 12 razy
Kontaktowanie:

Post11 mar 2013, 20:18

Kristoff pisze:No właśnie...Czy box coś takiego wytrzyma?

obawiam się że niestety nie (mam na mysli adaptacje istniejacego boxa w desce race)wydaje mi się że siły są jednak dość spore . w Slash'u np. inserty są całkiem solidne i śruby też nienajchudsze. Według mnie ważne jest również ustawienie samego ramienia względem długości deski (bez względu czy deska tej czy innej marki)
Obrazek

Przerobić/dostosować można (chyba) każdą deskę kitewave'ową kwestia kumatego shaper'a.
Mogę jednego polecić ale na pld Fr. niestety (dolozenie insertow do foila kosztuje u niego ok.100-150 euro)

@Bracuru - Nie marudź :disgusted:

pozdrówka

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post12 mar 2013, 11:03

TrueKejner pisze:... a czyli w niebanalnej grafice rozumiem? :wink:

:lol: :lol: :lol:
BTW: zdjęcie umieściłem jako przykład pakowania tego całego szmelcu. Nie trudno sobie wyobrazić, że można spakować to do pokrowca na TT.

andrek pisze:Według mnie ważne jest również ustawienie samego ramienia względem długości deski (bez względu czy deska tej czy innej marki)

Moje skromne doświadczenia mówią, że nie jest to tak aż ważne. Pozycja stóp uzależniona jest od usytuowania masztu i wpływa to jedynie na umiejscowienie stóp na desce a nie na właściwości nautyczne skrzydła. Miałem 2 pozycje przykręcenie do wyboru. Sprawdziłem obie i jakoś nie zauważyłem wielkiej różnicy, aby skrzydło lepiej czy gorzej pracowało. Zmienialem jedynie umiejscowienie stóp na desce.
W desce race przesuniesz o 1cm jakiś fin i robi się zupełnie inne deska. Tutaj przesuwałem o 10-12cm i... :? :? :?
Tadeusz - pomocy!

Nie marudź :disgusted:

Staram się jak mogę :wink: Ty też się postaraj :idea:

Dla Adamów-Słodowych rozłożenie dziur w Moses:
Obrazek

Awatar użytkownika
janciowodnik
Deska: su-2
Latawiec: rabbit gang
Postawił piwka: 9 razy

Post12 mar 2013, 15:09

flisak pisze:Może będziesz mieć okazję wypróbować wersję z krzesełkiem :)

Obrazek

Wpadł mi taki filmik w oko, może nie z latawcem ale patent ten sam
http://www.youtube.com/watch?v=JpEn4cTUP8I
nawet hp na tym robią. Rok chyba 1999 :doh:

Awatar użytkownika
LatającyDziadekTadek
Deska: fojler
Latawiec: Cabrinha, Epic, Ozone
Dostał piwko: 18 razy

Post12 mar 2013, 21:14

[quote="BraCuru"] Tutaj przesuwałem o 10-12cm i... :? :? :?

Jak przesuwasz skrzydło to i twój środek lekkości musi się przesuwać w tym samym kierunku.
Jeśli skrzydło przesunąłeś do przodu, a środek lekkości postawisz z tyłu, możesz oczekiwać prywatnej rampy/wyrzutni.
Ja jeszcze nie zebrałem się na odwagę, by tego spróbować, :naughty: ale teoretycznie przy dobrym timingu można oczekiwać mega air. :roll:

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post13 mar 2013, 10:29

LatającyDziadekTadek pisze:Jak przesuwasz skrzydło to i twój środek lekkości musi się przesuwać w tym samym kierunku.

Niie spotkałem się jeszcze z pojęciem środka "lekkości". Domyślam się że chodzi Ci o środek ciężkości.

Jakkolwiek to zwał i jakkolwiek przestawiałem skrzydło wzdłuż osi podłużnej deski tak kolwiek stopy były ustawione dokładnie identycznie w stosunku do masztu.
To tak jakby deska przesuwała się pomiędzy mną a masztem. Nie zauważyłem żadnego wpływu na jakość jazdy i efekty uboczne.

Proszę zignorujcie moje ponaglenie w sprawie last minut.
Moses zamknął skromne ale promocyjne zamówienie dla "moich funfli". Będzie za tydzień w PL.
Jak ktoś się spoźnił a jest zdesperowany - kontakt do Moses:
kite(at)moseshydrofoil.com
Ceny juz niestety katalogowe + shipping 60-90€.

andrek
Deska: PocketAir/AirWave&Race/Bhoot
Latawiec: NOTUS Rev&Air
Postawił piwka: 16 razy
Dostał piwko: 12 razy
Kontaktowanie:

Post13 mar 2013, 11:10

BraCuru pisze:stopy były ustawione dokładnie identycznie w stosunku do masztu.
To tak jakby deska przesuwała się pomiędzy mną a masztem. Nie zauważyłem żadnego wpływu na jakość jazdy i efekty uboczne.

no w tym rzecz że (teoretycznie) jest pewne ustawienie stóp względem masztu. to też miałem na myśli :idea: a wiedząc że strap jest w mniej więcej tym samym ustawieniu maszt musi też być w "pewnym" ustawieniu na długości deski. :roll: nie wiem czy się dobrze wysławiam ;)
na jednym z filmików jakie wstawiłem z montażu Makair'y dobrze widać że dokładnie jest pokazane w którym miejscu należ przykręcić strap ! bo maszt jest zawsze w tym samym.
co innego jest przy jeździe US ale z mojego doświadczenia warto chociaż jeden strap mieć na samym początku łatwiej się "wchodzi" na deskę (tzn łatwiej ją na boku położyć i utrzymać pamiętając że foil robi przeciwwagę)

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post13 mar 2013, 14:47

andrek pisze:no w tym rzecz że (teoretycznie) jest pewne ustawienie stóp względem masztu. to też miałem na myśli :idea: a wiedząc że strap jest w mniej więcej tym samym ustawieniu maszt musi też być w "pewnym" ustawieniu na długości deski. :roll: nie wiem czy się dobrze wysławiam ;)

Zgadza się. Zapomniałem o opcji strap. Eksperymentowałem z przekładaniem masztu już po zdjęciu przedniego strapa.

co innego jest przy jeździe US ale z mojego doświadczenia warto chociaż jeden strap mieć na samym początku łatwiej się "wchodzi" na deskę (tzn łatwiej ją na boku położyć i utrzymać pamiętając że foil robi przeciwwagę)

Też mi sie tak wydaje ale jak ktoś bardzo dobrze jeździ unstrap wave to może zaczynać również naukę bez strapów. Ja szybko pozbyłem się kajdan i od razu poczułem freedom na pokładzie tej małej deski.

Awatar użytkownika
Regis
Deska: CrazyFly Raptor 135x41
Latawiec: Peter Lynn Fury v3 10
Postawił piwka: 7 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post13 mar 2013, 15:08

Francuzi ostro szykują się do sezonu race :D

Obrazek

A przy okazji: BraCuru, czy będzie szansa, żeby spróbować flyboarda gdzieś na pełnym morzu?
Jak bardzo trzeba być zaawansowanym kiterem, żeby poradzić sobie z flyboardem?

Awatar użytkownika
LatającyDziadekTadek

Post13 mar 2013, 19:13

[quote="BraCuru"] Domyślam się że chodzi Ci o środek ciężkości.

Zgadza się, i wnioski ogólne też są prawidłowe.
Trochę inaczej byłoby przy zmianie kąta pochylenia masztu, np przez włożenie podkładek pod przednie śruby. Wówczas trzeba by mocniej wcisnąć tył deski, by chciała wystartować,
ale parę cm wyżej umiejscowiony dziób deski później zahacza o wodę, co czasami ratuje przed glebą, szczególnie przy większych szybkościach
Cieszę się z rychłej dostawy. :D Trafi coś do Soma Bay?. Wylatuję 22, moglibyśmy coś porównać?

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post14 mar 2013, 11:17

Regis pisze:Francuzi ostro szykują się do sezonu race :D

Możesz podzielić się z nami szczegółami tego foila? Czy to produkt Rapace? Cena? Na ich stronie nie mogę nic znaleźć.

A przy okazji: BraCuru, czy będzie szansa, żeby spróbować flyboarda gdzieś na pełnym morzu?

Nie obiecuję publicznie - mam tylko jedno skrzydło.

Jak bardzo trzeba być zaawansowanym kiterem, żeby poradzić sobie z flyboardem?

Nie ma tutaj rocket science. Jak ktoś pływa na TT i nie traci wysokości to już może się uczyć. Dwie stopy w strapach. Jeden hals. Dupa do wody. Przełożenie deski. Hals powrotny. Dupa do wody itd... W międzyczasie kroczek po kroczku jakies przymiarki do zwrotu.
Dla poczatkujacych kajterów polecam wiatr 10-12kts i 12m bowa.
Umiejętnośc pływania w 6kts nie przychodzi po paru próbach. Latka, latka 8)
Dużo łatwiej się na tym nauczyć niż utrzymywać latawiec w powietrzu przy 4-7kts :idea:

LatającyDziadekTadek pisze:Cieszę się z rychłej dostawy. :D Trafi coś do Soma Bay?. Wylatuję 22, moglibyśmy coś porównać?

Dam znać jak dostanę przesyłkę.
Ciekawą i wręcz niewiarygodną rzecz napisał mi Willy Kerr:
for reference, I had a foil rider turn up here with carafino foil on a directional surfboard, when I tested my upwind ability in the same wind as him, I was probably 20 degrees more upwind than him on every tack, not in any way quicker but the foil from moses was way more efficient given the wind speed.
Carafino to Ferrari w wodolotach a Moses to przeciętny Mercedes :?

Awatar użytkownika
Regis
Deska: CrazyFly Raptor 135x41
Latawiec: Peter Lynn Fury v3 10
Postawił piwka: 7 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post14 mar 2013, 12:39

BraCuru: postaram się dowiedzieć jak najwięcej o tej desce :)

Awatar użytkownika
LatającyDziadekTadek

Post15 mar 2013, 00:47

BraCuru pisze:Ciekawą i wręcz niewiarygodną rzecz napisał mi Willy Kerr:
for reference, I had a foil rider turn up here with carafino foil on a directional surfboard, when I tested my upwind ability in the same wind as him, I was probably 20 degrees more upwind than him on every tack, not in any way quicker but the foil from moses was way more efficient given the wind speed.
Carafino to Ferrari w wodolotach a Moses to przeciętny Mercedes :?

Coś popultałeś chyba :?: O ile dobrze rozumiem, to Willi na swojej desce od mosesa szedł 20 stopni wyżej od carafino.
Wynika z tego, że Carafino (z całym szacunkiem dla tego pana, który chyba pierwszy zaczął pare lat temu seryjną produkcję skrzydełek w Chinach)
to citroen 2CV w porównaniu do Garbusa. O Ferari niektórzy zaczynają dopiero myśleć :D

Wróć do „Foil, Foilboarding, Hydrofoiling”