Ja sie skłaniam w kierunku "chachy"

kofly pisze:ja tez mam swoje 80 i wiecej niż 130 bym nie kupił, nawet na totalny początek! mam su-2 130 z 2007 i jest super. (moze zmienie na 2008) ale na bank nie na wielką stopę:) 130 max!
kofly pisze:ja tez mam swoje 80 i wiecej niż 130 bym nie kupił, nawet na totalny początek! mam su-2 130 z 2007 i jest super. (moze zmienie na 2008) ale na bank nie na wielką stopę:) 130 max!
Smokie pisze:To teraz może ktoś się wypowie jak deska ma się przy kiteloopach. Ile wytrzyma?
Jeśli chodzi o wytrzymałość, to raczej konstrukcja deski a nie rodzaj włókien decyduje o tym.
Chetnie zobaczę i wtedy będę cos wiecej wiedział. Chciałbym uporządkować sobie podstawowe informacje na temat tego jak takie czy inne widoczne cechy deski wpływaja na pływanie.
W ramach tego porządkowania:
co innego sztywność deski a co innego wytrzymałość
carbon jest sztywniejszy od szkła ale szkło jest wytrzymalsze.
Przykladem jest krawęź w SU2: materiał krawędzi nie ma wpływu na sztywność deski jest elestyczny i nie pracuje, krawędź ma za zadanie połączyć górę i dół deski w trwały sposób i pewnie to jest jej najważniejsza rola.
Producenci desek maja swoje tajemnice zdobyte kosztem wieku wykonanych i przetestowanych konstrukcji. nie musza dzielic się swoja wiedzą.
Napisałem, że szkło jest mocniejsze od carbonu, czekam na gromy
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości