North Rebel 09

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
evolutionVIII
Deska: nkb
Latawiec: nkb
Kontaktowanie:

Post03 paź 2008, 11:35

Dostaliśmy właśnie nowe Rebel na 09. W miarę opływania będziemy wrzucać tu nasze subiektywne opinie :D .
pozdrawiam

Awatar użytkownika
bitter
Kontaktowanie:

Post26 paź 2008, 19:39

No się nawrzucaliście ;-)

fristek
Kontaktowanie:

Post02 lis 2008, 20:45

Evolution i co z tym Rebelem?

evolutionVIII
Kontaktowanie:

Post16 lis 2008, 20:26

Witam!
W końcu wypadałoby napisać parę słów na temat tego latawca. Opinia będzie krótka, bardzo subiektywna :D , a przede wszystkim napisana przez człowieka który jest typowym amatorem, ciągle się uczy, a pływa mizernie :( . Jak coś mi się jeszcze przypomni to wrzucę w tym wątku.
Z początkiem pażdziernika, dzięki importerowi Northa na Polskę dostaliśmy 7,9,12 metrów Rebele 09 do testów. Latawce ćwiczyłem na Mazurach, natomiast kolega M :twisted: męczył je w Ras Sudr przez 2 tygodnie.
Po kolei:
Nie będę się rozpisywał na temat walorów samego plecaka i zachwycał się jego wyglądem, bo chyba nie o to chodzi.
Po kolei:
Bar - w zasadzie minimalne różnice pomiędzy barem 08 i 09, jakieś tam lepsze linki itp, itd. Interesującą moim zmianą w barze 09 jest możliwość nie zakładania micro hook'a, który z tego co wiem niektórych riderów strasznie wkurzał. Oczywiście jest stoper z płynną regulacją, bar leży w łapach wygodnie, regulacja trymera na knadze działa płynnie, co ciekawe można sobie regulować długość linki depowera w zależności od upodobań, a raczej od długości rąk.
Latawiec- po wyjęciu z plecaka wydawał się jakiś strasznie mały, ale po pierwszym nadymaniu juz go tak złożyć nie potrafię (to tylko chińskie rączki umieją). Rebel posiada one pumpa więc dmucha się go szybko, potem należy tylko zablokować plastikowe zaworki na gumkach do tub poprzecznych i gotowe. Plusem jest zamontowanie zaworu spustowego na końcu tuby głównej, co ułatwia zwijanie kajta w pojedynkę od jednego końca do drugiego oraz plastikowe nakładki na zaworach zapobiegające wypychaniu przez materiał. Minusem brak stopera w zaworze do pompowania, więć trzeba zwinnie korek pakować, żeby za dużo powietrza nie uciekło :) . Latawiec uszyty solidnie, wszędzie gdzie to potrzebne posiada wzmocnienia i myślę, że nie będzie się pruł po paru sesjach na wodzie jak moje poprzednie .....
Design i kolorystyka - co komu się podoba - dla mnie pasuje.
Jeżeli chodzi o samą konstrukcję to latawiec "delta-bow" taki pomieszany kształt. Rebel nie ma ani jednego bloczka, żadnej uprzęży itp. gadżetów które czasami doprowadzały mnie do szaleństwa w poprzednich latawcach. Po prostu jak w starym c-shapie 4 króciutkie końcówki do podczepienia linek baru i na środku y-line do piątej linki. Miałem pewne wątpliwości, czy oby latawiec bez uprzęży będzie miał dobry depower a największe obawy budziła we mnie... piata linka. Czy to będzie działać, czy się nie przewinie i czy nie będzie się plątać...
No to na wodę.......
I tu ogromne zaskoczenie, latawiec w rozmiarze 12m fantastycznie skręca, tak jak moje poprzednie 9m ( nie powiem jakiej firmy bo mnie zlinczują :D ). Oczywiście 9m Rebel jest jeszcze szybszy, ale małe rozmiary raczej nigdy nie mają problemu z szybkością. Latawiec jak dla mnie ma bardzo dobry dolny zakres ( kolega M śmie twierdzić nawet, że 12m generuje tyle mocy co jego poprzednie 15m).
Wcześniejsze obawy co do słabego depowera minęły po paru halsach, latawiec odpuszcza jak klasyczny bow i co mi się najbardziej w nim podoba to to, że po glebie gdy puszczę bar i oglądam roślinność denną jeziora, po wynurzeniu się nie szukam go panicznie na niebie, bo on po prostu stoi w tym samym miejscu w którym puściłem bar lub bardzo powoli opada. Nigdy mi się nie zdażyło, żeby zaczął pikować lub walił tubą o wodę ! Może to oczywiście przypadek, ale takie są moje subiektywne spostrzeżenia :D .
Co mi się nie podoba - 12m ma dość duże siły na barze, można je na szczęście zmniejszyć przestawiając supełki przy barze na linkach skrętu.
Rebel jest naprawdę mega stabilny w warunkach porywistego wiatru, a takie właśnie warunki mamy u nas na okrągło.
System bezpieczeństwa - nic dodać nic ująć, obejrzyjcie sami:
http://www.northkites.com/public/conten ... e_actual=1
Nawet jeżeli są lepsze latawce to ja wybieram Rebela bo jest naprawdę bezpieczny. Na poprzednich latawcach typu bow, zawsze miałem potężnego stresa związanego z liszowaniem się. Tu jest naprawdę fajnie, latawiec po wypięciu zostaje na 5-ej lince, jak się pozbieramy to bar do siebie bo NIC SIĘ NIE PLĄCZE i dalej ogień !
Rebel ostrzy poprawnie, nie ma tu chyba jakiegoś szału, ale też nie odstaje od innych konstrukcji.
Skoki i hangtime - :D , kolega M powiedział, że ciągnie jak jego poprzedni. Mnie ciągnie mocniej i dłużej trzyma :twisted:
Za parę dni wrzucę zdjęcia i jeszcze coś napiszę. Zmęczony jestem po dzisiejszym pływanku.
pozdrawiam

evolutionVIII
Kontaktowanie:

Post16 lis 2008, 20:34

Zapomniałm jeszcze dodać linku do filmu :
http://www.northkites.com/public/conten ... e_actual=1

I jeszcze jedna ciekawostka- latawiec ma tylko 4 poprzeczne tuby , wygląda jak by mu czegoś brakowało bo na środku tak pustka :D :D .

stecu
Kontaktowanie:

Post16 lis 2008, 22:46

a tak wygląda REBEL 09
Obrazek
Obrazek

evolutionVIII
Kontaktowanie:

Post17 lis 2008, 09:13

Pierwsze zdjęcie po splątaniu się z Torchem, dlatego linki pokręcone :D

fristek
Kontaktowanie:

Post20 lis 2008, 03:04

moze niektorych rozbawie, ale co mi tam, od tego przeciez jest forum. Chcialem sie upewnic czy bar od Rebela 09 moge uzywac z Rebelem 08. Jestem prawie w 100 procentach przekonany, ze tak. Chcialbym sie tylko upewnic, dzieki i pozdrawiam

evolutionVIII
Kontaktowanie:

Post20 lis 2008, 09:36

fristek pisze:moze niektorych rozbawie, ale co mi tam, od tego przeciez jest forum. Chcialem sie upewnic czy bar od Rebela 09 moge uzywac z Rebelem 08. Jestem prawie w 100 procentach przekonany, ze tak. Chcialbym sie tylko upewnic, dzieki i pozdrawiam

Możesz bez problemu :D , śmigamy na barach 08 i 09
pzdr

Lucas Machowski
Deska: 5'5''
Latawiec: 6 m Swell
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post24 lis 2008, 10:12

dodam tylko ze 09 rebel ma nizszy ar niz 08

latawiec jest znacznie szerszy niz poprzedni model

budową zblizony jest do rhino 08 ,a rhino to mega super hangtime

dla mnie nowy rebel 09 to super maszyna do latania z hangtime zaczerpnietym z ''rhino 08 ''
Obrazek
zródlo : http://vimeo.com/2330248
:wink:
Ostatnio zmieniony 24 lis 2008, 16:06 przez Lucas Machowski, łącznie zmieniany 2 razy.

evolutionVIII
Kontaktowanie:

Post24 lis 2008, 10:22

RebelLuk pisze:dodam tylko ze 09 rebel ma nizszy ar niz 08

latawiec jest znacznie szerszy niz poprzedni model

budową zblizony jest do rhino 08 ,a rhino to mega super hangtime

dla mnie nowy rebel 09 to super maszyna do latania z hangtime zaczerpnietym z ''rhino 08 ''

:wink:

Zgadzam sie z kolega, dodam jeszcze stabilność, stabilnoś i jeszcze raz stabilność w porywistym wietrze.... :D

Cygański król
Deska: Nobile
Latawiec: Naish Torche 09

Post24 lis 2008, 16:53

Hmm czy to aby takie nowości? Z tego co pamiętam, ostatniego northa miałem w 2006 roku, w barze 06 jak i w każdym poprzednim dało się wykręcić Micro hooka. Zawór spóstowy na końcu tuby też był, chociaż to mi akurat nie pasuje bo gdy się zwija latawiec z zaworem po środku to się otwiera zawór i szybko przechodzi do tipa, efekt jest ten sam, a jak się zapomni zamknąć zaworek to nie trzba latać na drugi koniec latawca :D Linkę depowera w moim 2006 rególować można było również:) chyba w tym roku właśnie wszedł ten patent.

A jak rozwiązali zrywkę? czy nadal jest tak żę jak się zerwie nie tą ręką to tnie łapy jak 08? czy coś z tym zrobili?

Pozdro

rybak

Post24 lis 2008, 20:17

Cygański król pisze: czy nadal jest tak żę jak się zerwie nie tą ręką to tnie łapy jak 08

Pozdro

Ty to chyba masz 2 lewe rece bo nikomu z moich znajomych i tych co znam nic takiego sie nie przytrafilo

a znam duzo ludzi co lataja na northach

pozdr cygan

evolutionVIII
Kontaktowanie:

Post24 lis 2008, 22:01

rybak pisze:
Cygański król pisze: czy nadal jest tak żę jak się zerwie nie tą ręką to tnie łapy jak 08

Pozdro

Ty to chyba masz 2 lewe rece bo nikomu z moich znajomych i tych co znam nic takiego sie nie przytrafilo

pozdr cygan

Mi nic nie tnie, jak jesteś leworęczny to przełóż iron heart na drugą stronę.
pzdr

Cygański król
Deska: Nobile
Latawiec: Naish Torche 09

Post25 lis 2008, 11:20

evolutionVIII pisze:
rybak pisze:

Pozdro

pozdr cygan

Mi nic nie tnie, jak jesteś leworęczny to przełóż iron heart na drugą stronę.
pzdr

Nie pzytrafiło mi się również gdyż używam NAISHA :lol: tymbardziej żę nie używam zrywki bo mam zapięte na suicide. Pytaąm bo widziałęm pare osób z rozciętą ręką w ten sposób. Co do przekładania na drugą stronę ... wychodze z założenia że używamy QR wtedy kiedy jest to faktycznie konieczne a nie jak przyjdzie szkwał i zaczynamy nabierać prędkości... a wtedy może nie być czasu na myślenie po której co jest stronie, zwłaszcza że skacząc UH może się nam całość obrócić.

Po prostu nie jestem zwolennikiem systemu który w jakikolwiek sposób może zrobić nam krzywdę. Dlatego między innymi do latawcy 2008 a niedługo 2009 używam ciągle baru 07 bo moim zdaniem "smart loop" to porażka

Wróć do „Recenzje & Opinie”