Opiszcie latawke Best Waroo

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Awatar użytkownika
los bizonos
Kontaktowanie:

Post20 mar 2009, 10:03

Messi pisze:Mam krótkie pytanie do znawców tematu.

Posiadam dwa latawce Waroo - 9m z 2007 oraz 13m z 2008. Pływam na nich od około roku, na tym samy barze o szerokości 45 cm.
Z wcześniejszych wątków kilka osób radziło by do tych dwóch rozmiarów lepiej używać baru 55 cm. Powiem szczerze, że czasami w BRA nie chciało mi się nawet pompować 13m ze względu na szybkość reakcji, wolałem poczekać kilka godzin i pośmigać na 9m.

Czy jest sens dokupić bar 55cm do mojej 13m? Czy będę odczuwał dużą różnicę po przesiadce na większy rozmiar baru?

Dzięki za odpowiedź.

Różnica jest bardzo duża, sam zrobiłem kiedyś tak jak ty ale jak popływałem z barem 55 to odrazu zminiłem zdanie, różnica jest kolosalna a to niby tylko 10cm.

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post20 mar 2009, 10:16

Messi pisze:Mam krótkie pytanie do znawców tematu.

Posiadam dwa latawce Waroo - 9m z 2007 oraz 13m z 2008. Pływam na nich od około roku, na tym samy barze o szerokości 45 cm.
Z wcześniejszych wątków kilka osób radziło by do tych dwóch rozmiarów lepiej używać baru 55 cm. Powiem szczerze, że czasami w BRA nie chciało mi się nawet pompować 13m ze względu na szybkość reakcji, wolałem poczekać kilka godzin i pośmigać na 9m.

Czy jest sens dokupić bar 55cm do mojej 13m? Czy będę odczuwał dużą różnicę po przesiadce na większy rozmiar baru?

Dzięki za odpowiedź.

Oczywiście! los bizonos ma rację - poproś kogoś o pozyczenie długiego baru i przepłyń się na swojej 13. Różnica będzie widoczna od pierwszego halsu.

dreadless
Deska: SS Vision, Xenon Prisma 6'0
Latawiec: RPM 2014
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 2 razy

Post20 mar 2009, 10:45

Zgadzam się z przedmówcami w 100%
13 na krótkim barze jest o ok. połowę wolniejsza 8)

Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post20 mar 2009, 11:09

Kiedyś ktoś (z tego co pamiętam Darek lub Przemek) wypowiadał się już w tym temacie:

mając zestaw 9 i 13 + jeden bar ZDECYDOWANIE lepiej mieć 55cm niż 45cm.

Messi

Post20 mar 2009, 11:34

Wszystkim dziękuję za odpowiedzi:)

Lecę na zakupy.

Awatar użytkownika
Szuwar
Kontaktowanie:

Post20 mar 2009, 12:42

los bizonos pisze:Różnica jest bardzo duża, sam zrobiłem kiedyś tak jak ty ale jak popływałem z barem 55 to odrazu zminiłem zdanie, różnica jest kolosalna a to niby tylko 10cm.

Sorry za ot ale nie mogłem wytraymac :lol:

kazda kobieta powie ze 10 cm robi duża róznice :lol:

Awatar użytkownika
bartesso
Postawił piwka: 1 raz
Kontaktowanie:

Post26 mar 2009, 11:26

przemass pisze:
- SUPER bar

Minusy:
- KOSZMARNY bar z tragicznym systemem depower. Może ja odstaję od innych użytkowników tak ochoczo zachwalających ten latawiec - ale w momencie kiedy jestem overpower i nie mogę ściągnąć depower z latawcem w zenicie, co dopiero podczas pływania - sorry Panowie i Panie, coś tu nie gra :?
:wink:

to jak to w koncu z tym barem?

przemass
Kontaktowanie:

Post26 mar 2009, 19:32

przemass pisze:No właśnie o to mi chodziło, że nic takiego nie dostałeś - chyba że pomogła Ci statystyka spotów w Anglii.

Offtopując trochę, napiszę tylko, że gdybyś pojechał do US, statystyka byłaby inna, i raczej nie byłbyś uważany za dziewczynę jak tutaj się sugeruje. A rynek tam jest spooooro razy(!) większy, więc kolegom patrzącym na statystyki radzę się przyjrzeć całości...nie wycinkowi.

Jeśli jesteś początkującym, Waroo będzie dla Ciebie bardzo dobrym latawcem, wprawdzie dużo z tego już było na forum, ale:

plusy
- bardzo przyjemny, przewidywalny i dobrze zachowujący się w powietrzu kite
- SUPER bar
- świetny latawiec do poziomu średniozaawansowanego
- bardzo dobry stosunek jakości do ceny
minusy
- jak dotąd z tego co wyczytalem u innych użytkowników - bo mnie to osobiście nie przeszkadza:

- wstawanie z wody ( nie miałem problemów ) - nie przeszkadza mi, że w słabym wietrze muszę sobie podbiec - tak samo podbiegam do SS, do Ozona nawet się zdarzyło jak już naprawdę mało wiało.

- "winda" - z tym również raczej nie.
Jak na razie żaden z użytkowników nie pokusił się o przetestowanie latawca Waroo na 3(!) różnych możliwych ustawieniach linek sterujących - od ustawienia szkoleniowego po wakestyle...no cóż, skoro testy wyglądają często tak, że się dostaje od kumpla latawiec na 10 min przy 12 knts :wink:

Jeśli już natomiast porównujemy Rev'a do Waroo to zacznę od plusów tradycyjnie:
- lepszy dolny zakres - to fakt - tyle.
- równie dobre prowadzenie i zachowanie latawca w powietrzu - nie takie samo, ale równie dobre.

Minusy:
- KOSZMARNY bar z tragicznym systemem depower. Może ja odstaję od innych użytkowników tak ochoczo zachwalających ten latawiec - ale w momencie kiedy jestem overpower i nie mogę ściągnąć depower z latawcem w zenicie, co dopiero podczas pływania - sorry Panowie i Panie, coś tu nie gra :?

- gorsze ostrzenie - wada poważna - mniej ostrzysz - mniej skaczesz = mniej się uczysz.
- system one pump - który oprócz tego że jak każdy op sprawia standardowe kłopoty z wężami, zaciskami, wentylami tub, to jeszcze wpływa na 3 główny minus czyli
- wytrzymałość latawca - która mówiąc krótko i nie wgłębiając się w szczegóły jest gorsza niż Waroo i do "legendarnych" nie należy.

Mam nadzieję że uznasz mój post za przydatny, a nie zgadzających sie zapraszam do dyskusji :wink:

Proszę, jeśli już czytasz moje posty, czytaj je w całości, albo jeśli nie w całości, to postaraj się zrozumieć ogólny przekaz.

Pierwsza część postu dot. BARU WAROO

Druga dotyczy baru Reva względem baru Waroo. Pozwoliłem sobie tą część pogrubić i pokolorować żeby była bardziej wyraźna.

Waroo ma świetny bar. Takie jest moje zdanie -profilowany grip , trymer depower, OSH na każdej lince ( sterujące i nośne ), działający stoper i krętlik. Do tego Chickenloop i donkeydick "w sam raz". Plus bardzo dobry system double depower - do treningu unhooked.

W poprzednim modelu zdarzały się przetarcia linki depowera ( niektóre bary ), wymieniane bez problemu na gwarancji, w tym raczej tego nie ma bo po 3 miesiącach intensywnego testowania widać tylko ślady normalnego użytkowania.

pozdrawiam

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post26 mar 2009, 22:33

przemass pisze:
W poprzednim modelu zdarzały się przetarcia linki depowera ( niektóre bary ), wymieniane bez problemu na gwarancji, w tym raczej tego nie ma bo po 3 miesiącach intensywnego testowania widać tylko ślady normalnego użytkowania.

pozdrawiam

potwierdzam - u nas w dokladnie DWÓCH sztukach w sezonie 2008 sie zdarzylo :idea:
wiec to promil..

pzdr

Awatar użytkownika
bartesso
Kontaktowanie:

Post01 kwie 2009, 16:53

nie moge nigdzie znaleźć instrukcji do waroo 09, ma ktos namiary na jakąś stronkę?

przemass
Kontaktowanie:

Post01 kwie 2009, 17:08

Wszystko na stronce ;)

http://www.bestkiteboarding.com/Manuals

pozdro

Awatar użytkownika
bartesso
Kontaktowanie:

Post01 kwie 2009, 17:41

dzieki

Awatar użytkownika
bartesso
Kontaktowanie:

Post01 kwie 2009, 21:22

nigdzie nie moge znalezc info do której linki albo jak przypiąć lisza zeby było najbezpieczniej jak przyjdzie mi kiedys liszowac na wodzie

przemass
Kontaktowanie:

Post02 kwie 2009, 20:36

Temat był wałkowany wielokrotnie;) Masz parę opcji:

- warunki overpover - zapinasz na osh ( na szmacianą!!! rączkę) na lince sterującej - plus to 100% liszowanie po zerwaniu zrywki,, minusy to poplątany bar po liszowaniu i lisz moze przeszkadzać w trakcie pływania.

- Pływanie standardowe - zapinasz lisza na metalowe kółko przy chickenloopie - tzw double depower - po zliszowaniu bar zbija stoper i zostaje w pozycji na max odpuszczonej. Masz czas na decyzję czy jest OK czy też zrywasz sie z lisza czy łapiesz ręką za osh wspomniane wyzej i liszujesz sie standardowo. Polecam tą opcję!:)

- opcja 3 - podpinasz na osh na lince nośnej - liszowanie na lince nośnej, również 100% przy odkręconych linkach. Minusem jest znów lisz w niezbyt wygodnej pozycji oraz to że musisz uważać zeby linki nośne nie skręciły się za bardzo podczas pływania.

Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Deska: Czapla Kite., Moses
Latawiec: RRD, Cabrinha, Airush
Dostał piwko: 15 razy
Kontaktowanie:

Post02 kwie 2009, 21:11

A jak ktoś ma 09 to można sobie dorobić 5 linke bo są dodatkowe pętelki do tego na tubie głównej.

Wróć do „Recenzje & Opinie”