Najmniej radykalne z C-shapow?

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
cass

Post01 paź 2011, 15:50

Hej, plywalem w tym roku prawie pelne poltora miecha na wodzie, opanowalem skoki przez zenit z jakims prostym grabem i przydaloby sie pojechac juz dalej... hooked mam jeszcze troszke do ogarniecia, ale mysle ze w nadchodzacym sezonei moge sie juz zaczac spokojnie wypinac i cwiczyc nowe triki, tym bardziej ze bede mial przynajmniej 2 pelne miechy za granica.

Teraz pytanie, nie chce radykalnego c-shape'a ktory jest trudny do prowadzenia jak Torch czy Vegas i na co zwrocic uwage? Raczej C-shapoew hybrydy czy Delty, ktore raczej tez do podstaw unhooked sie nadaja? Do tej pory plywalem na Rebelu North'a, takze jak bedzie cos ciekawego na 5 linkach to zero problemu. Latawiec ( wlasciwie latawce ) ma sluzyc tylko na caly nastepny sezon, potem pewnie wymienie.

Myslalem nad
1) North Evo - podobno fajna delta z lekkim przejsciem na C, ale czy wystarczajaco sie bedzie nadawac zeby ogarniac unhooked?
2) Slingshot RPM - Open-C, nie mam zielonego pojecia jak radykalnym jest C shapem, czy np. jak dam go dziewczynie po kursie IKO2 to pojedzie na nim prawo/lewo? ;) :)
3) F-one Bandit V - delta c, widzialem na zywo i wygladalo to ok, niestety nie wiem duzo o nim
4) Ozone C4 - o ile w 2010 jeszcze byl typowo C, to teraz od 2011 jest podobno duzo lepiej i przy multum opcji konfiguracji nadaje sie spokojnie tez do freeride. W 2012 ozone w dodatku robi zrywke 'od siebie', wiec warto chyba zwrocic uwage?
5) Slingshot Rally ? Delta C, duza roznica od RPM'a?

Innymi firmami raczej nie jestem zainteresowany bo mi w mniejszym lub wiekszym stopniu cos w nich nie lezy, ale bylbym wdzieczny za jakakolwiek pomoc.

House
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 2 razy

Post01 paź 2011, 16:47

Z wyzej wymienionych brałbym rpm radykalnym c schapem nie jest i jak najbardziej mozna go oddac dziewczynie po iko ewentualnie c4 ale twuj wybór

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post01 paź 2011, 18:30

Siema,

Jeśli chcesz się skupić na wypinaniu weź jakieś Open C (RPM, C4), a nie deltę :idea:
Z tych wymienionych RPM jest trochę mniej C-shape'owy niż C4, ale to nie znaczy, że C4 jest jakieś specjalnie radykalne. Najlepiej jakbyś się przepłynął na nich.
RPM jest troszkę bardziej uniwersalny, ale pod freestyle wybrałbym zdecydowanie C4.
Możesz też rozważyć Cabrinhę Switchblade, jeśli chcesz czegoś "po środku" - świetny freestyle, dobry zakres, wysokie i długie skoki :thumb:

P.S.
Torch, a już tym bardziej Vegas jakimiś specjalnie radykalnymi C nie są, zwłaszcza te nowsze. High depower i coraz bardziej zaokrąglane tipy robią swoje.

Papo
Postawił piwka: 1 raz

Post01 paź 2011, 23:42

kupilem zestaw evo bo balem sie typowych c tak samo jak ty, ale jak zaczolem sie wypinac cos bylo nie tak i wtedy kupiłem fuela z 2009 roku na próbę i jak dla mnie jest to bomba, nie odpuszcza tak kopów jak delty bowy itd, ale niema sie czego bac, latawiec jak kazdy inny tylko trzeba sie troche bardzije skupic na poczatku, jak dotąd najlepsza maszyna na jakiej plywalem, bajka to malo powiedziane.

Awatar użytkownika
razor

Post02 paź 2011, 00:06

RPM jak najbardziej, lekki (ale nie za lekki jak ozony) na barze, zwrotny, duży depower, bardzo dobrze wstaje z wody, sam kupiłem RPM 8, głównie ze względu że bardzo się spodobał mojej dziewczynie, zresztą, znajomy zrobił to samo (też rpm 8 ) :)

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post03 paź 2011, 08:49

razor pisze:RPM jak najbardziej, lekki (ale nie za lekki jak ozony) na barze, zwrotny, duży depower, bardzo dobrze wstaje z wody, sam kupiłem RPM 8, głównie ze względu że bardzo się spodobał mojej dziewczynie, zresztą, znajomy zrobił to samo (też rpm 8 ) :)

A mozna elegancko pocisnac UH (patrz Yourii Zoon tegoroczny MŚ) jak i surf. Bez problemu mozna takze na nim szkolic.

Tak ze chyba juz wiesz co wybrac ;)

Jurgen
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post09 paź 2011, 21:06

cass pisze:...Do tej pory plywalem na Rebelu North'a.....

Zostań przy Rebelku. Spokojnie możesz się na nim uczyć zarówno Hooked jak i Unhooked.... Zmienisz w przyszłym sezonie jak będziesz ogarniał i potestujesz....

cass

Post09 paź 2011, 22:17

Jurgen pisze:
cass pisze:...Do tej pory plywalem na Rebelu North'a.....

Zostań przy Rebelku. Spokojnie możesz się na nim uczyć zarówno Hooked jak i Unhooked.... Zmienisz w przyszłym sezonie jak będziesz ogarniał i potestujesz....

Juz sprzedany, byl dla mnie lekko za duzy, wiec teraz jestem przy kwestii wyboru nowego latawca i dlatego pytam ;)

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post11 paź 2011, 15:18

po przepłynięciu się na kilku latawcach ostatnio zdecydowanie potwierdzam, że RPM nadaje się i do dobrego popływania i do dania dziewczynie do pływania lewo prawo (o ile nie zakręci kiteloopa przy dobrym dopowerowaniu ;) )

Delty sobie odpuść całkowicie, jeżeli szukasz czegoś bardziej radykalnego.

Jak już idziemy w radykalne rozwiązania to może Slingshot fuel a nie RPM? Też przyjemny, wcale nie taki straszny jak by się mogło wydawać, a na pewno ma charakter bardziej zbliżony do C.

Wypinanie w RPMie to żaden problem - nawet w dolnym zakresie nic nie trzeba trymować, ani regulować - kite się nie składa a ma kopnięcie aż miło. Jeszcze pytanie jaki rozmiar chcesz brać.

Na c4 nie pływałem, ale jeśli jest taki jak inne Ozone'y to jest trochę za "delikatny" jak dla mnie.

A w ogóle to wybierz 2-3 modele i się na nich przepłyń bo różnica może być ogromna. Teraz w Egipcie dzięki uprzejmości innych pływałem przynajmniej na 10 różnych latawcach i każdy jest zupełnie inny. Jak się pływa lewo prawo to nie ma różnicy, ale jak już masz pomysł, w którą stronę iść to warto sprawdzić jak latawiec lata i czy Ci podchodzi. Jeszcze na początku roku zastanawiałem się czy kupić RPMa czy Rally. Gdy popływałem na Rally na wodzie wiem, że to nie moja bajka. A wcześniej wydawał się fajny.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post12 paź 2011, 12:02

cass pisze:
Myslalem nad
1) North Evo -

3) F-one Bandit V

5) Slingshot Rally

..jeszcze tylko Flysurfer Speed i Advance Kaiman tudzież Slash CF
i mamy ścisłą czołówkę najmniej radykalnych "C" :wink:

pzdr

Jurgen
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post12 paź 2011, 12:09

W takim razie mogę z czystym sumieniem polecić LF HiFi :thumb: Pływałem i nawet szkoliłem na nim przez całe wakacje.... Długa linka depowera.... 3 opcje podpięcia leasha (double depower, 5 linka, suicide)... Dobre wstawanie z wody.... 11m LF HiFi dla mnie miodzio.... Trochę zmieniłbym w barze ale nie jest źle ;)

Awatar użytkownika
mary.dk
Deska: Aero, Airush - Compact, Slayer
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 58 razy
Dostał piwko: 88 razy

Post12 paź 2011, 20:33

A ja myslalem ze "radykalne" C-shape'y odeszly do lamusa :doh:

Pozdro...

mkmiec
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post17 paź 2011, 20:36

Wedlug mnie C-shapy maja wlasnie byc radykalne.

Oczywiscie dalej bezpieczne i w technologi 21.wieku jednak jak najbardziej RADYKALNE ;)

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post26 lis 2011, 12:20

mkmiec pisze:Wedlug mnie C-shapy maja wlasnie byc radykalne.

Oczywiscie dalej bezpieczne i w technologi 21.wieku jednak jak najbardziej RADYKALNE ;)

..no to mamy bardzo podobne zdania :wink:

od wtorku testuję nowe GP BEST'a, które mają sporo niezłych opinii już w sieci w tym od niezależnych użytkowników

dam znac :]

pzdr

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post09 gru 2011, 04:55

wracając do tematu
nie wiem CZY nowy GP BESTa jest C szejpem czy też nie
szczerze mówiąc "grzeje" mnie to
na pewno nie jest klasycznym C :hand: - jakim była np Yarga

za to ma TO - CO powiniem mieć C - wykop :mrgreen:
a do tego pozbawiony jest wad klasycznych "toporów"

Obrazek

Obrazek

Obrazek

GP określiłbym latawcem "specyficznym"
nie przypomina mi ..NICZEGO na czy od tej pory pływałem
i leży mi na tyle , że niemal nowych Yarg , które tu mam z nami w Brazylii - już nie tykam (może ktoś potrzebuje tanio kupić ? :wink: )

jak znajdę czas, a przede wszystkim ochotę - to opiszę moje odczucia na GP
..czyli pewnie nieprędko 8) :wink:

pzdr

Wróć do „Recenzje & Opinie”