Jakub T.C. pisze:Cześć
Proszę o opinie osoby które pływały zarówno na 1-szej jaki 2-giej desce i mają bezpośrednie porównanie w kategoriach:
> komfort pływania po kartoflisku "chopie", łatwość i miekkość lądowań,
> wybicie z krawędzi,
> trwałość spodu deski podczas użytkowania na kablu po sliderach,
> zdolność pływnia ostro pod wiatr,
> jakość osadzenia insertów, ryzko ich wyrwania podczas pływania w butach na kablu,
> inne Wasze spostrzeżenia i uwagi.
nie pływałem na Livewire ..niestety myślę, że możesz nie znaleźć tu osoby , która na obu pływała dostatecznie długo, by mieć aż tak precyzyjne porównanie, tym bardziej że pytasz o kite i wakeboard
> komfort pływania po kartoflisku "chopie" komfort - GE-NIA-LNY - trudno o lepszy w jakiejkolwiek desce
.. łatwość i miekkość lądowań, to się wiąże mocno z powyższym - ze względu na swą elastyczność deska "wkleja" się w lądowanie, nosem i tailem - przyjmuje energię lądowania - nie odbija jak twarde deski

- mam gdzieś filmiki swoje, na których to BARDZO wyraźnie widać, jak znajdę , podlinkuję
warunki są dwa - odpowiednie rozstawienie wiązań (strapów/butów) - z naszych doświadczeń wynika , ze nie powinno się montować na najszerszy stance

bo może to powodować wcinanie dziobu - zwłaszcza w wersji V1 - bo w V2 zostało to zniwelowane, poprzez optymalne zwiększenie rockera ..
to zacinanie było powodem, przez który po pierwszych próbach z C L A S H v1 - na najszerszym rozstawie właśnie - rzuciłem ją w kąt
i później przez przypadek karnąłem się na desce FilipaN - który używał średniego ..i wpadłem w temat na maksa
drugi - C L A S H nie jest deską dla ciężkich riderów - granicę określiłbym na 90 maaax 95 kg

powyżej tych wag szukałbym twardszej deski

i vice versa - ważąc 60-70 kg W OGÓLE nie interesowała by nie oferta np Nobile

W OGÓLE
> wybicie z krawędzi,..bardzo dobre - jakiś spec zaraz stwierdzi, że nie może być dobre, bo jest "za miękka "
jakby nie było dobre ..to bym na niej nie pływał + cała masa dobrych riderów w PL i na świecie

myślicie , że cenimy bardziej komfort freeridowego crusingu w 10 węzłąch? i wygodę lądowań tylko?
żeby docenić lądowanie - musi być CO zlądować

..osobiście - nie kręcą mnie podskoczki na metr przy minimalnej prędkości
> trwałość spodu deski podczas użytkowania na kablu po sliderach,..przeciętna - czołg , ważący "pół tony" to na pewno nie jest
> zdolność pływnia ostro pod wiatr,..zdecydowanie wystarczająca - twarda kwadratowa kłoda z finami 60 mm będzie lepiej szła , to na pewno - ale tym tropem - rejsówka jeszcze lepiej, a od niej foil
tylko co z tego, jeśli freestyle na nich to padaka
w kategorii desek allroundowych freestylowych dla mocno ambitnych riderów - C L A S H zbalansowany jest genialnie

> jakość osadzenia insertów, ryzko ich wyrwania podczas pływania w butach na kablu,..nie spotkałem się, ale WAKE

nie jest moim ulubionym tematem , chyba że WAKE.PL
> inne Wasze spostrzeżenia i uwagi...ile ważysz??

peace