North vegas, ozone c4 czy cabrinha chaos 2013

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
nazca120
Deska: Slingshot Vision
Latawiec: North Vegas, Airush Wave
Postawił piwka: 1 raz

Post22 kwie 2015, 20:36

Szukam latawca do freestyle w rozmiarze 12-13m. Zacząłem pływać unhooked i ogarnąłem wypięte backrolle. Szukam latawca który pozwoli mi łatwo progresować na wakestyle. Który z tematu polecacie? A może coś innego?

zbyszek11
Deska: SU-2
Latawiec: Nobile T-5 Koino./F-One
Postawił piwka: 37 razy
Dostał piwko: 6 razy

Post22 kwie 2015, 20:57

:thumbsup: Sory umieściłem ofertę , a ty szukasz opinii więc nie pomogę w tym temacie.

ss7pro@gmail.com
Dostał piwko: 8 razy

Post22 kwie 2015, 21:49

Zalezy jak szybko chcesz ten progress robic :P Jak bardzo szybko to bierz Airush Razor, Cabrinha Chaos jak wolniej to North Vegas 2015 albo po prostu open C jak ozone C4, Slingshot RPM czy North Dice !

Pzdr.

Kubs0n
Deska: Xenon Laluz
Latawiec: North Vegas
Postawił piwka: 22 razy
Dostał piwko: 40 razy
Kontaktowanie:

Post22 kwie 2015, 22:09

nazca120 pisze:Szukam latawca do freestyle w rozmiarze 12-13m. Zacząłem pływać unhooked i ogarnąłem wypięte backrolle. Szukam latawca który pozwoli mi łatwo progresować na wakestyle. Który z tematu polecacie? A może coś innego?

Vegas albo Razor . Przepłyń się na nich w tym samym rozmiarze najlepiej przy tym samym warunie i porównaj. :thumb:

nazca120
Deska: Slingshot Vision
Latawiec: North Vegas, Airush Wave

Post22 kwie 2015, 22:17

Wybieram pomiędzy vegasem a chaosem. Czym różnią się te latawce?

bolocork
Deska: clash/50
Latawiec: Ts

Post23 kwie 2015, 20:19

ss7pro@gmail.com pisze:Zalezy jak szybko chcesz ten progress robic :P Jak bardzo szybko to bierz Airush Razor, Cabrinha Chaos jak wolniej to North Vegas 2015 albo po prostu open C jak ozone C4, Slingshot RPM czy North Dice !

Pzdr.

Powiedzialbym ze jest odwrotnie
Chcac zrobic szybki progres zastanowilbym sie raczej nad open c (C4, ts,rpm) biorac pod uwage fakt ze zaczales sie niedawno wyczepiac

ss7pro@gmail.com

Post23 kwie 2015, 22:27

bolocork pisze:
ss7pro@gmail.com pisze:Zalezy jak szybko chcesz ten progress robic :P Jak bardzo szybko to bierz Airush Razor, Cabrinha Chaos jak wolniej to North Vegas 2015 albo po prostu open C jak ozone C4, Slingshot RPM czy North Dice !

Pzdr.

Powiedzialbym ze jest odwrotnie
Chcac zrobic szybki progres zastanowilbym sie raczej nad open c (C4, ts,rpm) biorac pod uwage fakt ze zaczales sie niedawno wyczepiac

Ja mam inne odczucia. Plywalem wczesniej na openC (Varial X 2014) i po przejsciu na prawdziwe C poczulem ulge :-) Prawdziwe C jest duzo stabilniejszym latawcem i lepiej pracuje na barze od openC (dobrze czuc gdzie jest latawiec).

Dodam duzo lepsza gore w prawdziwym C, co przy nauce UH jest bardzo pomocne.

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post24 kwie 2015, 08:05

ss7pro@gmail.com pisze:
Ja mam inne odczucia. Plywalem wczesniej na openC (Varial X 2014) i po przejsciu na prawdziwe C poczulem ulge :-) Prawdziwe C jest duzo stabilniejszym latawcem i lepiej pracuje na barze od openC (dobrze czuc gdzie jest latawiec).

Wszystko to jest zależne od konkretnego modelu latawca. Nie wiem jak Varial X, ale porównywałem np. górę Dice i nie ustępuje on moim Fuelom w tym względzie. Co do czucia latawca to np. C4 jest według mnie też bardzo bezpośredni na barze, bo nie ma bloczków. W Dice czy RPM to już faktycznie trochę czuć, że się steruje inaczej. A jeśli Varial X nie był stabilny, to może z nim jest coś nie tak, a nie z typem latawców?

C mają na pewno tą zaletę, że luz na linkach po wybiciu jest lepszy, ale mają też swoje wady o których nie raz już tu było.

Nazca a pytanie czym się różnią latawce jest zawsze ciężkie, bo to są indywidualne odczucia. Nie wiem jak Chaos, bo na nim nie pływałem, ale Vegas jest bardzo przyjemnym latawcem i wyjątkowo komfortowym jak na C.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post24 kwie 2015, 10:31

ss7pro@gmail.com pisze:Zalezy jak szybko chcesz ten progress robic :P .

Stiv - znasz choćby JEDNĄ osobę, która odpowie, że chce wolno? :wink:

jedi1 pisze:
ss7pro@gmail.com pisze:
Ja mam inne odczucia. Plywalem wczesniej na openC (Varial X 2014) i po przejsciu na prawdziwe C poczulem ulge :-) Prawdziwe C jest duzo stabilniejszym latawcem ...

. A jeśli Varial X nie był stabilny, to może z nim jest coś nie tak, a nie z typem latawców?

..jakiś tydzień? temu przyglądałem się na spocie najnowszemu Varialowi X w akcji i byłem w szoku :shock:
mieliśmy poprzednie roczniki tego modelu w szkole i niektórym Instruktorom się bardzo podobał (mnie nieporównywalnie bardziej podoba się TS :hand: )
ten 2015 zachowywał się jak GALARETA :shock: meduzował, nie wiem CO z nim było nie tak :hand: jak był napompowany itd
ale nie wyglądało to dobrze..
coś musiało być nie tak, bo to niemożliwe by tak dobra firma taką wtopę popełniła ..wiatr tego dnia był silny i nierówny :idea:
wizualnie , dizjnersko bardzo mi się podobał :thumb:

peace

Awatar użytkownika
Rhall
Deska: SU-2, Cabrinha
Latawiec: Flaj, Caba, North
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 9 razy

Post24 kwie 2015, 10:54

Nie miałem okazji latać na wszystkich latawcach, ale po przesiadce na Vegasa nabrałem odwagi i pewności do robienia różnych ewolucji UH.
Latając na slingu RPM miałem jej już nieco mniej.
Vegasik jak dla mnie nadaje się na entry freestyle, czy samo oswojenie z "C". Prowadzi się potulnie i wybacza błędy.

ss7pro@gmail.com

Post24 kwie 2015, 12:57

jedi1 pisze:
ss7pro@gmail.com pisze:

Wszystko to jest zależne od konkretnego modelu latawca. Nie wiem jak Varial X, ale porównywałem np. górę Dice i nie ustępuje on moim Fuelom w tym względzie. Co do czucia latawca to np. C4 jest według mnie też bardzo bezpośredni na barze, bo nie ma bloczków. W Dice czy RPM to już faktycznie trochę czuć, że się steruje inaczej. A jeśli Varial X nie był stabilny, to może z nim jest coś nie tak, a nie z typem latawców?

C mają na pewno tą zaletę, że luz na linkach po wybiciu jest lepszy, ale mają też swoje wady o których nie raz już tu było.

Nazca a pytanie czym się różnią latawce jest zawsze ciężkie, bo to są indywidualne odczucia. Nie wiem jak Chaos, bo na nim nie pływałem, ale Vegas jest bardzo przyjemnym latawcem i wyjątkowo komfortowym jak na C.

IMHO jedna wyada C, jest dol i dlatego w quiverze trzeba miec po prostu wiecej latawek :P Co do samego Varial X 2014 to zachowywala sie bardzo podobnie jak RPM 2014 :P Na gornym zakresie takiej 11m po wypieciu ciezko bylo na nich utrzymac krawedz, podczas gdy na dobrym C nie ma z tym problemu :P

Do tego dobre C duzo wolniej idzie z wiatrem po skoku dzieki czemu przy nauce blind czy wrapped mamy duzo wiecej czasu na rekacje :P To samo jest z loopami ktore na C wchodza od reki podczas gdy na openC przy mocniejszym wietrze trzeba miec juz dosyc dobra technike.

Pzdr.

ss7pro@gmail.com

Post24 kwie 2015, 12:59

Ziomek. pisze:
..jakiś tydzień? temu przyglądałem się na spocie najnowszemu Varialowi X w akcji i byłem w szoku :shock:
mieliśmy poprzednie roczniki tego modelu w szkole i niektórym Instruktorom się bardzo podobał (mnie nieporównywalnie bardziej podoba się TS :hand: )
ten 2015 zachowywał się jak GALARETA :shock: meduzował, nie wiem CO z nim było nie tak :hand: jak był napompowany itd
ale nie wyglądało to dobrze..
coś musiało być nie tak, bo to niemożliwe by tak dobra firma taką wtopę popełniła ..wiatr tego dnia był silny i nierówny :idea:
wizualnie , dizjnersko bardzo mi się podobał :thumb:

peace

Niestety VX 2015 to juz nie to samo co VX 2014, chociaz VX 2014 kiepsko (nawet bardzo kiepsko) wstawal z wody i nie mial piatej linki zeby sobie z tym poradzic :P Dlatego lepiej wejsc w C o ile kogos stac na quiver z wieksza iloscia latawcow zeby miec podobny zakres (zwlaszcza ten dolny).

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post24 kwie 2015, 14:24

ss7pro@gmail.com pisze:IMHO jedna wyada C, jest dol i dlatego w quiverze trzeba miec po prostu wiecej latawek :P Co do samego Varial X 2014 to zachowywala sie bardzo podobnie jak RPM 2014 :P Na gornym zakresie takiej 11m po wypieciu ciezko bylo na nich utrzymac krawedz, podczas gdy na dobrym C nie ma z tym problemu :P
Pzdr.

Wiesz to wynika z depowera w latawcu, C nie dostają takiego kopa po zaciągnięciu baru, ale przez to nie wytracają zbytnio mocy po odpuszczeniu.

Do tego dobre C duzo wolniej idzie z wiatrem po skoku dzieki czemu przy nauce blind czy wrapped mamy duzo wiecej czasu na rekacje :P.

No to jest to, co pisałem, że lepiej luzują linki po wybiciu. Do samego freestyle unhooked C są lepsze i tutaj raczej żadnych wątpliwości nie ma. Jak się kiedyś zamieniłem latawcami z pewnym zawodnikiem (C4 na Fuel) to po sesji powiedział mi, że musi zmienić sponsora, właśnie przez to o czym piszesz. Na moim poziomie mi się wtedy z kolei na C4 pływało bardzo dobrze, a ćwiczyłem właśnie pierwsze lądowania do blinda.

IMHO jedna wyada C, jest dol i dlatego w quiverze trzeba miec po prostu wiecej latawek

No, ale jak piszesz, że wadą hybryd jest góra, to tak samo możesz kupić mniejsze latawce :wink:

Tak czy siak na jednym i drugim da się robić postępy i dalej uważam, że sporo zależy tutaj od preferencji. Ostatnio sobie porównywałem bezpośrednio dwie 11tki Razor i GTS3 i pomimo, że tego drugiego bym nie wybrał to miał swoje zalety jak np. to że pływanie na nim nie było tak męczące jak na Razorze, lepiej szedł na wiatr, więc w czasie pływania mniej czasu i energii stracisz na halsowanie się, pop było łatwiej uzyskać już przy mniejszej prędkości, łagodniejsze i dłuższe skoki w zenicie.

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post25 kwie 2015, 08:39

Rhall pisze:Nie miałem okazji latać na wszystkich latawcach, ale po przesiadce na Vegasa nabrałem odwagi i pewności do robienia różnych ewolucji UH.
Latając na slingu RPM miałem jej już nieco mniej.
Vegasik jak dla mnie nadaje się na entry freestyle, czy samo oswojenie z "C". Prowadzi się potulnie i wybacza błędy.

nie wiem na jakim jesteś poziomie, ale sprawdź Razora , najlepiej w 11m2 to nabierzesz jeszcze większej pewności :thumb:

na RPMie ja nie umiem pływać :hand: do freestyle jest stanowczo ZBYT szybki, nie ma dolnego zakresu i elegancko backstaluje unhooked ..ja podziękuję :hand:

ss7pro@gmail.com pisze:

IMHO jedna wyada C, jest dol i dlatego w quiverze trzeba miec po prostu wiecej latawek :P .

..generalnie TAK - C MAJĄ słabsze doły

ALE nie wiem CZY pływałeśna Razorach? 13 stka ma dół TAKI , że Airush nie potrzebuje 14stki ani 15stki w tym modelu :hand: serio :idea:
po prostu jak nie wieje na Razora 13 - to nie wieje na nic freestylowego , ponad drzwiami od i komórek bez popa :hand:
sprawdź sobie Razora, najlepiej 13stke - choć i 11stka ma wybitny dół
górę te latawce mają "nieskończoną" ..ale to standard w C ..przynajmniej powinien być :wink:

ss7pro@gmail.com pisze:
Co do samego Varial X 2014 to zachowywala sie bardzo podobnie jak RPM 2014 :P Na gornym zakresie takiej 11m po wypieciu ciezko bylo na nich utrzymac krawedz, podczas gdy na dobrym C nie ma z tym problemu :P

.

wg mnie to KOMPLETNIE inne w charakterystyce latawce :hand:
ale faktycznie, w tej cesze, którą opisujesz podobnie marne .. :thumb:

ss7pro@gmail.com pisze:
To samo jest z loopami ktore na C wchodza od reki podczas gdy na openC przy mocniejszym wietrze trzeba miec juz dosyc dobra technike.
.

kurcze, Stiv , zastanawiam się , czy ktoś się wlogował na Twoje konto i pisze takie "dziwne rzeczy" :shock:
czy się pomyliłeś..
loopy na C wchodzą od ręki?
a na open C jest z tym problem?
przecież jest DOKŁADNIE odwrotnie :idea: :idea:

dam Ci jednego z OP C - swojego Razora, model 2014 (bo 2015 jest tu akurat ZNACZNIE lepszy - wg nie tylko mnie główna różnica od poprzedników :idea: )
9 albo 11 - żeby nie było że 13 zamula - dostaniesz więc 9 lub 11 - i jak siekniesz loopa unhook w trzech próbach - w optymalnym wietrze - dostajesz go free - psuje? :twisted:
SERIO PISZĘ :idea:
BA! - jeśli jak piszesz loopy na C "wchodzą od ręki" - JEŚLI W OGÓLE :idea: utrzymasz bar w rękach ..mi się to raczej nie udawało :?
a jakimś totalnym słabiakiem nie jestem :hand:

peace

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post25 kwie 2015, 08:43

jedi1 pisze:. Ostatnio sobie porównywałem bezpośrednio dwie 11tki Razor i GTS3 i pomimo, że tego drugiego bym nie wybrał to miał swoje zalety jak np. to że pływanie na nim nie było tak męczące jak na Razorze, lepiej szedł na wiatr, więc w czasie pływania mniej czasu i energii stracisz na halsowanie się, pop było łatwiej uzyskać już przy mniejszej prędkości, łagodniejsze i dłuższe skoki w zenicie.

..wszystko się zgadza :thumb:
mimo , że ostatnie sesje w Rewie czy też w Chałupach przypominają zjazd teamu Airusha
to serio, czasem niektórzy użytkownicy na własne życzenie blokują swój rozwój na ograniczających niektóre możliwości modelach..

peace

Wróć do „Recenzje & Opinie”