ZEEKO 2010 - foto/video inside

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post02 wrz 2009, 21:14

Ostatni weekend zabawilismy troche na Wielimiu kolo Szczecinka .Kolega zakupil 14 wiec mialem okazje troche polatac.
Powiem ze jestem pod wrazeniem zakresu 14 lt i zszokowany jak latwo wstaje z wody przy prawie zerowym wietrze .Ciekawe czy sa jakies minusy systemu era .

andrek
Deska: PocketAir/AirWave&Race/Bhoot
Latawiec: NOTUS Rev&Air
Postawił piwka: 16 razy
Dostał piwko: 12 razy
Kontaktowanie:

Post03 wrz 2009, 11:59

to fakt ze ERA to nowy wymiar ponownego startu. Tak proste a tak skuteczne :wink: Dlatego zeeko zdecydowało na montowanie tego sys. We wszystkich modelach i rozmiarach na 2010 w standardzie. żadnych minusów nie stwierdzono ;)

ps : dla sprostowania. 14 to seria LW(light wind)

na ten rok oprócz klasycznego Notusa jest jeszcze seria LT skierowana do początkujących, średnio zaawansowanych i wszystkich tych którzy chcą doskonalić swoje umiejętności w pełni bezpiecznie.

Awatar użytkownika
rolnik

Post16 wrz 2009, 11:48

Czesc!
Troche czasu minelo wiec chcialem sie podzielic ze wszyskimi moimi spostrzezeniami na temat nowej marki Zeeko .To co juz pisalem podtrzymuje po przelatanym sezonie. Swietnie wykonany latawiec o nieprzecietnych osiagach nadajacy sie i do freestyle i freeride i wave z mocnym naciskiem na freestyle.
Ostatnimi czasy mialem okazje polaac sporo na nowych modelach i pelnej rozmiarowce Zeeko .Sporo nowego i same pozytywy to cieszy ze zmiany na lepsze nie sa kosztem poprzednich wlasciwosci latawca.
Po kolei jednak co zauwazylem od razu:
-wykonanie jeszcze lepsze Np osłonki onepompa juz nie materiałowe tylko z lekkiego tworzywa lżejsze i nie nasiąkają woda (z zeszłorocznym onepompem nie było żadnych problemow )i sporo innych drobnych szczegolow
-wykonczenie tub troche inne jak 09 mysle ze kazdemu sie spodoba
-wentyle obszyte dodatkowym materialem - niby w 09 nic sie nie dzialo ale teraz wyglada lepiej
-wzmocnione poszycie latawca w miejscach wentyli glownych (pompowanie spuszczanie) chyba nie bylo 09
-rozszerzona kolorystyka i wzory - w 09 malo tego bylo
-wiekszy wybor modeli
-SYSTEM ERA !!!!!!!! ja bym nazwal nowa era
Z nowych kiteow Zeeko ktore ostatnio mialem w rekach to 5.5 7 10 i 14 .Wszystkie wyposazone w system era .Jest to dodatkowa linka zupelnie nieprzeszkadzajaca bo idzie wzdluz sterujacej(przepleciona) .Startowanie kitea niezaleznie od sily wiatru jest banalne nie trzeba juz znac zadnych zasad po prostu jednym najmniejszym palcem!!! ciągnie sie za linke (nie wyciaga ja jak przy 5 tylko kilka kilkanascie centymetrow) i kite grzecznie wedruje do okna wiatrowego bez generowania jakiejkolwiek sily .Przy mega slabym wietrze mozna po prostu przy pomocy tego systemu obrocic kite do startu na "zyda" dziwne ze nikt na to wczesniej nie wpadl.Dzieki temu niezaleznie czy to jest 14 czy 5.5 startuja praktycznie tak samo latwo.
14 juz cos pisalem mega dolny zakres wiatrowy (jak to w delcie) ale i w gornym nie wymieka .Tyski latal na 14 przy 25wezlach i jescze mial zapas depowera .
Jak na ten rozmiar sily na barze sa calkiem umiarkowane .Poniewaz jest to wersja lw nie posiada onepompa i srodkowej tuby poprzecznej.Z powodzeniem mozna 14 krecic loopy hook i unhook wiec mozna powiedziec ze jest szybki .
10 przesympatyczny latawiec akuratny jako jeden kite dla mniej kasiastych mysle ze przy normalnej wadze i dobrej desce mozna na niej plywac od 12 wezlow gora ogromna bo wszystkie Zeeko maja mozliwosc skracania linek o 5m(chyba). Kolega latal na 20m linkach przy grubych 30 wezlach komfortowo!
Na 10 mozna juz trzaskac wszystko od railly po f16 i inne downy .Jest jednak nieznacznie wolniejszy od 9 09 ale to dycha w koncu za to w granicznych warunkach wiatrowych dzwiga sie z wody w odroznieniu do innych.
7 zbyt krotko latalem zeby cos powiedziec mysle ze napisza ci co maja
5.5 Male rozmiary moj konik jest w wersji bez srodkowej tuby dla poprawy dolnego zakresu (szybkosc tu nie byla decydujacym kryterium haha) i bez onepompa( cale szczescie, bo zdazalo mi sie tak wymielic mojego 5m ozonka ze gdyby byl onepomp podejrzewam ze nic by z wężyków nie zostało).
Pływanie zaczynałem od sokolo 16-18 węzłów a gora napisze jak sprawdze w tarifie bo sam jestem ciekaw jak biedzie zachowywal sie przy 40+ wezlach.
Przy 30kt byl miekki na barze jak konwert cabrhini ktory uwazalem jako jeden z lepszych malych latawcow zero szarpania bardzo mi sie podobal do tego calkiem mila winda i akuratna szybkosc jak na taki maly kite . Wciagnalem go od razu do swojego quiwera.
Podsumowujac tak trzymac
Innym razem wstawie pare fotek z nowymi Zeeko namawiam kazdego na sprobowanie.

andrek
Kontaktowanie:

Post03 paź 2009, 13:06

Pierwsze egzemplarze NOTUSÓW 2010 już od kilku tygodni "latają po naszym niebie" więc czas coś o nich skrobnąć.

Przede wszystkim kilka zmian w rozmiarówce. Pojawiły się 2 nowe rozmiary 10 i 12 zastępujące odpowiednio 11 i 13m.
I faktycznie tak jest, dolny zakres, oraz ciąg tych latawek jest niesamowity i spokojnie pokrywa się z ich poprzednikami o 1m większymi.
Dodtakowo mniejszy latawiec jest szybszy więc frajda większa!

Obrazek

Gama ZEEKO poszerzyła się, poza klasycznym NOTUSEM oraz słabo wiatrowym NOTUSEM LW w tym roku jest również seria NTOUS LT.
Różniąca się delikatnie konstrukcją, brakiem środkowej tuby oraz brakiem systemu one pump.

Rozmiarówki wyglądają następująco

NOTUS : 7,9,10,12

NOTUS LT : 5.5,7,9,10,12

oraz seria LW w rozmiarze 14m

Bar :
nie zmienił się wiele, dodano mocniejszą linkę bezpieczeństwa, inna się kolorystyka, oraz lekko zmieniono taśmę depowera. Nadal jeden bar do wszystkich rozmiarów, jego długość reguluje się w kilka chwil. Dzięki temu twój (np:2 kite'owy 7 i 12m ) quiver obsługujesz jednym barem

Latawce: Kilka zmian konstrukcyjnych którymi nie będę przymulał jak ktoś ciekawy info na www.zeeko-kites.com , oraz www.kite-planet.pl .
Generalnie w małych rozmiarach 7 i 9 niewielkie zmiany. Dwa nowe rozmiary 10 i 12 o z bardzo dobrym zakresem dolnym i niespotkaną szybkością jak na takie rozmiary.
Latawce zyskały kilka dodatkowy wzmocnień oraz nowych elementów wykończeniowych. Bardzo mocna i tak konstrukcja z 2009 roku (nie jeden to potwierdzi)
wygląda na jeszcze solidniejszą i lepiej wykończoną. Znów mamy możliwość regulacji na tipach od hybryd do c-shape.Oraz standardowo linki 20m+4m z możliwością szybkiego odpięcia przedłużek i pływania na 20m zwiększając w ten sposób górny zakres latawca.

Obrazek

System E.R.A (easy relaunching assistant) : sprawdzony system w modelu LW w tym sezonie w standardzie we wszystkich modelach i rozmiarach!
Polecam spróbować, to naprawdę działa rewe(o)lacyjnie.System jest bardzo prosty(w prostocie siła), pierwsze reakcje testujących są identyczne:
"no to jest takie oczywiste! czemu inni na to wcześniej nie wpadli?!"
Jak pomyślę o ile przyjemniejszy jest pierwszy kontakt z kite'em właśnie dzięki temu systemowi to aż zazdroszczę początkującym ;)
Dodatkowo szybki i sprawny restart to duża zaleta na wave oraz przy nauce nowych tricków gdy często napieramy latawcem o wode.

Obrazek

Torba : identyczna jak w zeszłym, sezonie. jedna z bardzie praktycznych i pojemnych toreb na kite jakie widziałem. Spokojnie wchodzą do niej 2 -3 kite - idealna do samolotu.
Dodatkowo roztwiera się ją by włożyć latawiec z napompowanymi tubami poprzecznymi. Wiele pasków dy przyczepić bar,pompkę i deskę.

Obrazek

więcej fotek http://galerie.kiteportal.pl/albums/view/1059

zapraszam do testowania! to nic nie kosztuje :wink:

Awatar użytkownika
rolnik

Post03 paź 2009, 14:16

Pływanie zaczynałem od sokolo 16-18 węzłów a gora napisze jak sprawdze w tarifie bo sam jestem ciekaw jak biedzie zachowywal sie przy 40+ wezlach.

po ostatnim czwartku na Baltyku moge potwierdzic tylko ze 5.5 jest rewelacyjne .Nie latwo jest zrobic tak malego latawca ktory na jednym barze np do 12 bedzie rownie dobrze dzialal. Dodam ze nie zmienalem wcale na wezsze ustawienie .Powiem tak : predkosc choc duza to swietne czucie na barze i to co najbardziej mi sie podobalo to plynne dzialanie depowera bez szarpania typowego dla malych latawcow ponizej 6m

kamilozo
Postawił piwka: 5 razy
Kontaktowanie:

Post03 paź 2009, 20:11

A bar dalej taki cieniutki ??(chodzi o średnice :wink: )

andrek
Kontaktowanie:

Post03 paź 2009, 20:32

kamilozo pisze:A bar dalej taki cieniutki ??(chodzi o średnice :wink: )

tak średnica bez zmian. Ja się tak przyzwyczaiłem że inne mi sie nie naturalnie grube wydają :wink:

jutro w Wierzbnie do testu. Zapraszam

andrek
Kontaktowanie:

Post12 paź 2009, 16:54

Notus na 2010 w testach Kitesurf Magazine. sprawdźcie to .....

http://kite-planet.pl/zeeko/kitemagtest10.jpg

Obrazek
Ostatnio zmieniony 10 lut 2010, 22:01 przez andrek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
rolnik

Post03 lut 2010, 09:15

andrek
Kontaktowanie:

Post03 lut 2010, 19:20

rolnik pisze:http://www.youtube.com/watch?v=pDE8luHxdhw&feature=player_embedded
ech juz by sie poplywalo

oj nie narzekaj, ładna sesyjka dziś na snow była 8)

andrek
Kontaktowanie:

Post10 lut 2010, 20:39

phpBB [video]

bardzo fajne ujęcia z kamerki na kasku :thumbsup:

w użyciu Notus 10m.
spot Le Boucanet (nagrane w zeszły piątek, teraz trochę tu zimniej się zrobiło chwilowo :wink: )

pozdrówka
Ostatnio zmieniony 22 mar 2010, 12:25 przez andrek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
rolnik

Post10 mar 2010, 21:53

Zeeko na Boavista . :twisted:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie obylo sie bez mielonych .Zeeko na falkach sprawdzaly sie genialnie mega szybkie latwy restart i bardzo duza wytrzymalosc na mielenie :thumbsup:

andrek
Kontaktowanie:

Post11 mar 2010, 19:11

masakra te zdjęcia. przestań już :wink:

pięknie ta biało-zielona wygląda na takim tle.

Awatar użytkownika
rolnik

Post16 mar 2010, 15:10

Obrazek

a ta :wink: ?

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post16 mar 2010, 15:42

rolnik pisze:a ta :wink: ?

Bilao-zielony wg mnie duzo ładniejszy. Czerń strasznie gryzie się z różowymi wstawkami - przypomina to czarnego Nomada.

PS.
Na tym zdjeciu jednak bardziej w oczy rzuca sie krzywy horyzont :twisted: :wink:

Jak oceniasz ERA'ę po tylu godzinach latania? Linki nie przecierają sie, nie plączą etc?

Wróć do „Recenzje & Opinie”