latawiec na silny wiatr - co polecacie

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post06 paź 2010, 09:39

evolutionVIII pisze:
briku pisze:Zaletą Northa będzie to, że mam już do niego bar. Teraz pytanie, czy bar z rozmiaru 12 będzie pasował do rozmiaru 7? Mam na myśli długość linek.

Bar oczywiście pasuje bez problemu - w NKB jeden obsługuje wszystkie modele i rozmiary.
Zdecydowanie do 12m lepiej byłoby dla ciebie 8m, ewentualnie 7m -Evo da radę na pewno.

Piotr ma rację - bary NORTH mają dwie możliwości ustawienia szerokości i 3 możliwości ustawienia długości sterówek. Dzięki regulowanej szerokości jeden bar pasuje do wszystkich rozmiarów latawców. Zakresy Rebela i Evo są naprawdę spore (Evo, jako delta, ma do tego wspaniały dół i zacięcie FR/FS) a dzięki 5th line masz najlepszy możliwy system bezpieczeństwa. Dodatkowo Evo może latać na barach zarówno 4 jak i 5 linkowych - wybór należy do Ciebie ;)

ALOHA!

Awatar użytkownika
max_rm
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 5 razy

Post06 paź 2010, 09:45

briku pisze:Zaletą Northa będzie to, że mam już do niego bar. Teraz pytanie, czy bar z rozmiaru 12 będzie pasował do rozmiaru 7? Mam na myśli długość linek. No i czy rozmiar 7 to będzie dobry wybór? Chciałbym uniknąć sytuacji, w której na 12 bedzie za grubo a na 7 za mało.

Wydaje mi się, że jak masz już bar, to bierz Northa. Co do długości linek, opowiem ci swoją historię. Mam komplet rrd 12m, dokupiłem do niego latawkę 7m. Podpiąłem bar. Wystartowałem latawkę przy ok. 25-30kts i.... odfrunąłem jakieś 1,5m do góry :lol: Ta 7-ka miała większą moc niż 12-ka chyba :) Ale na szczęście Pinio mi doradził dobry patent, aby dopiąć ok. 20cm linki do latawca. No to poleciałem do abc, i tam mi za friko takie dali :thumb: Teraz śmigam spokojnie w każdych warunkach od 15 do 40kts.

Awatar użytkownika
briku
Postawił piwka: 3 razy
Kontaktowanie:

Post06 paź 2010, 20:48

peg pisze:Piotr ma rację - bary NORTH mają dwie możliwości ustawienia szerokości i 3 możliwości ustawienia długości sterówek. Dzięki regulowanej szerokości jeden bar pasuje do wszystkich rozmiarów latawców.

Co do długości sterówek masz na myśli ściągnięcie osłon (tych przy samym barze) i przepięcie się na inne węzły?
Rozumiem, że w przypadku mniejszego latawca należy skrócić bar (na wewnętrzną stronę) i skrócić sterówki? A co z pozostałymi linkami? No i czy jest to konieczne - czy 8 lub 7 nie będzie poprawnie latał na barze z 12 bez żadnych modyfikacji?

evolutionVIII
Deska: nkb
Latawiec: nkb
Kontaktowanie:

Post06 paź 2010, 21:01

briku pisze:
peg pisze:Piotr ma rację - bary NORTH mają dwie możliwości ustawienia szerokości i 3 możliwości ustawienia długości sterówek. Dzięki regulowanej szerokości jeden bar pasuje do wszystkich rozmiarów latawców.

Co do długości sterówek masz na myśli ściągnięcie osłon (tych przy samym barze) i przepięcie się na inne węzły?
Rozumiem, że w przypadku mniejszego latawca należy skrócić bar (na wewnętrzną stronę) i skrócić sterówki? A co z pozostałymi linkami? No i czy jest to konieczne - czy 8 lub 7 nie będzie poprawnie latał na barze z 12 bez żadnych modyfikacji?

Latawiec będzie latał poprawnie

Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post06 paź 2010, 21:31

briku pisze:

Jeśli chodzi o rozmiar latawca to poza osobistymi preferencjami można z grubsza przyjąć zasadę, że wszystkie rozmiary poniżej 10m ustawiamy na "wąski bar" a powyżej 10m ustawiamy na bar "szeroki". Jeśli chodzi o regulację na sterówkach (ściągnięcie gąbek/pływaków) nie ma ona żadnego znaczenia jeśli chodzi o rozmiar latawca - tu chodzi jedynie o regulację długości sterówek i co za tym idzie MOCY (zakresu/sił na barze). Standardowo bar ustawiony jest na węzełek środkowy i mówiąc szczerze zmieniałem to ustawienie dosłownie kilka razy w ciągu 3 sezonów. Reasumując - jeśli masz bar NORTH to KAŻDY rozmiar latawca NORTH będzie na nim latał poprawnie - bez względu czy podepniesz latawiec 5m czy 16m. Ustawienia baru, które masz do dyspozycji spowodują zmianę szybkości reakcji latawca, szybkości w powietrzu, sił na barze, mocy etc.

ALOHA!

Awatar użytkownika
briku
Kontaktowanie:

Post06 paź 2010, 21:50

Dzięki wielkie za odpowiedzi. Są bardzo pomocne :)

Awatar użytkownika
luzszymon
Deska: NHP '11
Latawiec: C4/Catalyst
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post06 paź 2010, 21:57

max_rm pisze:
briku pisze:Co do długości linek, opowiem ci swoją historię. Mam komplet rrd 12m, dokupiłem do niego latawkę 7m. Podpiąłem bar. Wystartowałem latawkę przy ok. 25-30kts i.... odfrunąłem jakieś 1,5m do góry :lol: Ta 7-ka miała większą moc niż 12-ka chyba :) Ale na szczęście Pinio mi doradził dobry patent, aby dopiąć ok. 20cm linki do latawca. No to poleciałem do abc, i tam mi za friko takie dali :thumb: Teraz śmigam spokojnie w każdych warunkach od 15 do 40kts.

Ale gdzie te linki 20cm idą? Do sterówek? Jak tak to przecież linki mocy można przepiąć na dalszy supełek i będzie ten sam efekt.

Awatar użytkownika
cex
Deska: Nobile 50/50
Latawiec: Vapor 10, Flexifoil Atom 12 15
Kontaktowanie:

Post06 paź 2010, 23:13

luzszymon pisze:
max_rm pisze:
briku pisze:Co do długości linek, opowiem ci swoją historię. Mam komplet rrd 12m, dokupiłem do niego latawkę 7m. Podpiąłem bar. Wystartowałem latawkę przy ok. 25-30kts i.... odfrunąłem jakieś 1,5m do góry :lol: Ta 7-ka miała większą moc niż 12-ka chyba :) Ale na szczęście Pinio mi doradził dobry patent, aby dopiąć ok. 20cm linki do latawca. No to poleciałem do abc, i tam mi za friko takie dali :thumb: Teraz śmigam spokojnie w każdych warunkach od 15 do 40kts.

Ale gdzie te linki 20cm idą? Do sterówek? Jak tak to przecież linki mocy można przepiąć na dalszy supełek i będzie ten sam efekt.

To zalezy od tego o ile cm owe supelki so oddalone od siebie.
Ja mialem problem z barem od Naish ktorego chcialem uzywac do flexifoil atom musialem wydluzyc sterowki o ok 15cm a nie mailem juz mozliwosci wydluzenia linek....
Jezeli supelki nie wystarczaja a ktos chce plywac z przyjemnoscia i bez mega mcy na barze dodatkowe linki obowiazkowe ! ! !

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post07 paź 2010, 09:32

Waroo w tym rozmiarze bym odpuscil. Niestabilny i szarpiacy .Ostatnio mialem takiego w rekach- kite dla ekspertow .Fakt ze szybki i petarda w gore ale tutaj nie koniecznie o to chodzi :doh:

Awatar użytkownika
Kosek
Deska: 666
Latawiec: North Rebel
Postawił piwka: 1 raz
Kontaktowanie:

Post07 paź 2010, 10:38

Vegas 14m 8) :thumb: :wink:

Awatar użytkownika
max_rm
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 5 razy

Post07 paź 2010, 13:26

luzszymon pisze:
max_rm pisze:

Tak, do sterówek. Linki podpiąłem do szmaty. Wtedy jest taki komfort, że jak zmieniam latawkę, to nie muszę za każdym razem przepinać ten supełek na linkach mocy, co łatwe nie jest, szczególnie przy niskich temp. w rękawiczkach :doh: Druga sprawa, jak ostro szkwali, to zabraknie supełków, i tak czy inaczej wolę wydłużyć sterówki.

andrzej

Post09 paź 2010, 21:27

PRZY TWOJEJ WADZE SPOKOJNIE BIERZ 7M NKB JEŚLI TAKIE KAJTY JUŻ MASZ BAR PASUJE BĘDZIE TANIEJ

Awatar użytkownika
briku
Kontaktowanie:

Post10 paź 2010, 02:04

andrzej pisze:PRZY TWOJEJ WADZE SPOKOJNIE BIERZ 7M NKB JEŚLI TAKIE KAJTY JUŻ MASZ BAR PASUJE BĘDZIE TANIEJ

No właśnie bardziej skłaniam się ku 8m. Zresztą wielkeiej różnicy to raczej nie będzie.

immune69

Post10 paź 2010, 10:37

Pomyśl jeszcze dokładnie w jakich warunkach bedziesz najczęściej/najchętniej pływał. Tableki to jedna sprawa a życie druga.

Kupując 8 może się złożyc tak że w warunkach których przyjedzie Ci pływać bedzie miał drobine za mało na 8 (bo fala, torche prądu itd) i bedzie użwał częsciej 12 a 9 było by wtedy idelane a poprostu i odpuścisz sobie te kilka razy jak będzie za dużo na 9.

Zgoda że pewnie 12 i 8 pokryje statystycznie i płynnie największy zakres z miare płynnym przjeściem - ale warunki nie kierują się statystyką =)

Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Kontaktowanie:

Post10 paź 2010, 20:05

core gt,
ozone'a bym polecił ale 07-08 reszty w małych rozmiarach nie dotykałem bo i po co ;)
waroo jak nowe 2010 to spoko aczkolwiek ja za deltą nie przepadam a starsze były lekko nerwowe (nie każdemu pasuje)

a co do 7 czy 9. Ja mam 13c i 7 hybrydę i pływam sobie od 14 do 40(z zapasem) ale ja ważę 93kg bez pianki) i deskę mam 134x41

myślę że 7 będzie dla Ciebie fajnym rozmiarem tym bardziej, że jesteś lżejszy ode mnie o 20 kg - nie słuchaj tych co Ci polecają 9 a ważą pewnie koło 100 ;)

ja na mojej 7 po płaskim pływam od 16 od 18 spokojnie wracam na miejsce - ostatnio na fali nie dałem rady ale waliło centralnie w brzeg i 18 było za mało.

jakbym miał deskę 140x41-42 to spokojnie bym sobie ogarnął takie warunki.

Wróć do „Recenzje & Opinie”