Light Wind Kite... tylko jaki?

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post13 sie 2011, 00:04

zawsze widać w prognozie i chyba nikt zdrowy na umyślę
:lol: zabawny jestes albo zadko bywasz nad woda .
17 dla hecy bym poplywal z czystej ciekawosci :wink: .Niestety moja edukacja z "potworami" zazkonczyla sie na 18m machu1.
Ale co kto lubi :thumbsup:
Tomek Janiak pływa na RRD addiction 16m ale czasem wyciąga z kapelusza 18m northa
race innymi prawmi sie rzadzi a moj wniosek jest inny brakuje sponsorow . Oczywiscie odbiegam od tematu ale jestem przekonany ze 9m crosbow bedzie lepiej ciagnal z dolu jak 12m c4 i co? Jaki z tego wniosek?

Pablo
Deska: Slingshot Dwarf Craft 3'6"
Latawiec: Slingshot SST 2017 6/8/10
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 62 razy
Kontaktowanie:

Post13 sie 2011, 00:53

rolnik pisze:17 dla hecy bym poplywal z czystej ciekawosci :wink: .Niestety moja edukacja z "potworami" zazkonczyla sie na 18m machu1.

Przetestuj koniecznie, latawce słabowiatrowe to zupełnie inna bajka,

ja też ostatni raz latałem na 17m2 kilka dobrych lat temu jak miałem Fuela 17m2 i wtedy to był mój podstawowy latawiec, ale teraz to zupełnie co innego :)

Pablo
Kontaktowanie:

Post13 sie 2011, 00:55

primo04 pisze:testy to i owszem :D planujesz Pablo zawitać na zatokę jeszcze w sierpniu?

Zgłoś się do Dextera na Maszoperii przez najbliższe 7 dni, wziął moją testową Turbine 17m2. 14m2 Rally ma natomiast do testów Stiv na Ch6, jak i inne sprzęty SS.

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post13 sie 2011, 05:56

rolnik pisze:
zawsze widać w prognozie i chyba nikt zdrowy na umyślę
:lol: zabawny jestes albo zadko bywasz nad woda .
17 dla hecy bym poplywal z czystej ciekawosci :wink: .Niestety moja edukacja z "potworami" zazkonczyla sie na 18m machu1.
Ale co kto lubi :thumbsup:
Tomek Janiak pływa na RRD addiction 16m ale czasem wyciąga z kapelusza 18m northa
race innymi prawmi sie rzadzi a moj wniosek jest inny brakuje sponsorow . Oczywiscie odbiegam od tematu ale jestem przekonany ze 9m crosbow bedzie lepiej ciagnal z dolu jak 12m c4 i co? Jaki z tego wniosek?

Rolnik kuchnia :pray: :arrow: przecież od początku piszę że każdy musi dobrać latawiec do tego czego go potrzebuję czy Ty w ogóle czytasz to co piszę :oops: jeden chce pływać jak słabo wieje, drugi chce pływać rejs, a trzeci woli rower a ja wole blondynki :thumb:
Co do sponsora to niedawno dołączył do jego drużyny Julien Kerneur to chyba tak źle nie jest :wink:
A widząc :shock: jakie maja ciśnienie i parcie to może być tylko lepiej :wink:
Dla mnie takie latawce nie maja sensu ale jest wielu którym mogą przynieść dużo radości i nie myślę tu o rejsie :idea: pozdrówka :wink:

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post13 sie 2011, 10:35

ja wole blondynki :thumb:
ja tez :wink: .
W pewnym sensie sam sie mieszam bo pomijajac teraz kwestie finansowe jak skompletowac quiwer dla sredniej wagi (75-90) 9,7 ,5 to podstawowe kitey bez ktorych dla mnie nie ma dobrego latania i co teraz kupowac 17 :doh:
Rolnik kuchnia :pray: :arrow: przecież od początku piszę że każdy musi dobrać latawiec do tego czego go potrzebuję

:lol: :lol: czytam czytam - to czysto teoretyczne dywagacje .Czyli jak jedziesz na boaviste zabierasz quiwerek pelny rabitow reo albo drifterow albo nie wiem co do wave z rrd a jak siedzisz nad zatoka i chcesz pooldskulowac masz pod reka drugi quiwerek z kiteami do freeride z mega winda no ale jak tu sie nie powypinac przed kolezankami to jeszcze ze dwa latawce na srednie waruny do freestyle .Do tego quiverek desek 130,140,skima,surfa i racea i jest dobrany sprzet do tego co potrzebuje :mrgreen: :wink:

Dla mnie w lw chodzi o zapelnienie dziury przy slabej termice miedzy flautom a wiatrem na 9m . Czyli kitea komfortowego do 16kt na ktorym dasz rady wrócić bez stresu jak dmuchnie 20kt do tego ktory nie bedzie jak woz z weglem bo trudno mowic o szybkosci latawca powyzej 12mkw (wyjatkiem byl zeszloroczny notus) . Ja zawsze jestem ciekawy takiej 17 bo kto wie

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post13 sie 2011, 10:58

Qłiwer mam dosyć duży nie narzekam dla Kolegów jeszcze wystarcza :wink:
rolnik pisze:
Ja zawsze jestem ciekawy takiej 17 bo kto wie

W wiesz, że ja też myślę czasem o dużym latawcu tylko pompowanym bo do „paralotni” nie mogłem się przyzwyczaić wszyscy mieli ze mnie bekę bo po pływaniu nawet bar odczepiałem a tego się ponoć nie robi :mrgreen:
Tak sobie mysle, żeby TYLKO SOBIE sprawić 16, 12 i 9 :) 7 mi nie potrzebna a jak bedzie <45 węzłow to sobie coś wyciągnę z qłiwera :wink:

Awatar użytkownika
razor

Post13 sie 2011, 16:21

a jak z ostrzeniem takiego latawca?
często mają one grube tuby (bo są duże) i nie siedzą tak bardzo na krawędzi jak te z mniejszymi, przez to gorzej się ostrzy.
jak jest tutaj ?

Awatar użytkownika
intar
Deska: SU-2, NAISH GUN
Latawiec: NAISH , ZEEKO NOTUS

Post13 sie 2011, 17:18

Nie jest tak źle, wszystko zależy jak wytrymujesz kajta, nie może być przebrany lepiej ściągnąć jeden węzełek przy linkach nośnych niż mieć za dużo. Zmniejsza się wtedy opór kajta i staje kilka stopni dalej w oknie wiatrowym. Jak to sprawdzić ? - musisz mieć wrażenie , że w zenicie przelatuje Ci nad głową ale w rzeczywistości tego nie robi tylko stoi spokojnie bez zaników siły nośnej, w przeciwnym przypadku należy odpuścić. Osobiście ze wzg. na wagę, swojego Notusa 14 LW traktuję jako podstawowy, TT 145x45, pływam na nim od 14 -25 kt jeżeli więcej to zmieniam na 9. Dzięki temu ,że od wiosny bawiłem się ustawieniami , udało mi się uzyskać to co chciałem, kąt kursowy na wiatr mam o kilka stopni lepszy , dzięki temu szybko nabieram wysokości i mogę bezkolizyjnie pływać i nie przeszkadzać uczącym się ... :thumbsup:

pozdrawiam :D

Awatar użytkownika
SWIRUS
Kontaktowanie:

Post13 sie 2011, 23:21

intar pisze:... 14 LW traktuję jako podstawowy, TT 145x45, pływam na nim od 14 -25 kt jeżeli więcej to zmieniam na 9.... :D

Rozumiem, że ważysz ze 120-130 kg w takim razie?
Albo jesteś początkujący - to przepraszam :hand:

Awatar użytkownika
primo04
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post13 sie 2011, 23:42

razor pisze:a jak z ostrzeniem takiego latawca?
często mają one grube tuby (bo są duże) i nie siedzą tak bardzo na krawędzi jak te z mniejszymi, przez to gorzej się ostrzy.
jak jest tutaj ?

ap ropo grubych tub...

phpBB [video]

bylemtam

Post13 sie 2011, 23:43

jak już szukacie latawek LW to polecam przelecenie się na flysurferze speedzie 3
sam byłem sceptyczny co do tego typu wynalazków , jednak spróbowałem i teraz nie żałuję
może nie każdemu pasuję konstrukcja i użytkowanie, ale jak wybieramy latawiec za tyle tyś to warto się przelecieć i wyrobić zdanie :thumbsup: :thumbsup:

ja już chyba rozmiarów większych niż 12 nie ruszam pompowanych ! ;P

Pablo
Kontaktowanie:

Post13 sie 2011, 23:53

razor pisze:a jak z ostrzeniem takiego latawca?
jak jest tutaj ?

Nie wiem jak inne, ale Slingshot Turbine ostrzy moim zdaniem na równi z 12m2 RPM.

Druga ważna kwestia, na którą warto zwrócić uwagę przy takich rozmiarach to wstawanie z wody :).

stiv amoralny
Deska: 50fifty/Su-2/Spleene
Latawiec: Cabrinha/SShot/Airush
Dostał piwko: 32 razy
Kontaktowanie:

Post14 sie 2011, 15:15

ja to chyba do dextera dziś pojadę na tę "turbinke" :wink: Na moje 14- tki Rally za mało dziś :roll:

pozdrawim

Stiv a

TIKKO_aloha
Deska: custom 140
Latawiec: Switchblade/nomad
Postawił piwka: 3 razy
Kontaktowanie:

Post14 sie 2011, 16:40

15m Liquid Force Envy?
mega maszyna na søaby wiatr

andrek
Deska: PocketAir/AirWave&Race/Bhoot
Latawiec: NOTUS Rev&Air
Postawił piwka: 16 razy
Dostał piwko: 12 razy
Kontaktowanie:

Post23 sie 2011, 10:10

a to trochę się wygadam ;)

Obrazek

nowe dzieło Zee (to na drugim planie ;) )" mega słabowiatrowe urządzenie " , tu przy 5 knts!!!

Wróć do „Recenzje & Opinie”