XCEL INFINITY vs O'NEILL PYRO TECH - wybór piany na zimę

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
MartinWro
Deska: Nobile 50Fifty
Latawiec: North Dice
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post28 lut 2014, 12:59

Ja sobie chwalę moje Xcele Infinity. Mam dwa 4/3 i 6/5/4 hooded. W grubszej pływałem całą zimę w zeszłym roku i do stycznie tej zimy (teraz Filipiny i Tajlandia, więc nie trzeba ;) ) Bywało nawet, że -4 było, że jak zszedłem z wody to leash cały okuty lodem był. A w piance ciepło. Nie wiem o co chodzi z balonami koledze, ale mam parę koleżanek, które mają na prawdę dobre... ;)
Za sucharami nie przepadam. Prędzej czy później woda i tak wleci, chyba że się tylko prawo- lewo pływa.
Obrazek

KURAK
Latawiec: Fluid EGO

Post28 lut 2014, 13:14

szlagus pisze:Xcel Infinity nie polecam- po nasiąknięciu wodą tej wewnętrznej warstwy (bamboo charcoal fibers) docieplającej pianka zaczyna ważyć tonę do tego neopren bardzo miękki ( za bardzo jak na mój gust przez co słabo opina sylwetkę), cała pianka się rozlewa. Do tego obowiązkowe balony w nadgarstkach i kostkach ale te jak ktoś ma paski do związywania można łatwo wyeliminować.

Mam Oneila inny model i róznica w jakości neoprenu, wadze pianki po zmoczeniu, trzymaniu ciepła oraz generalnie odczuciu spasowania po założeniu jest miażdżąca.

Od razu napiszę , że jest to moją osobista opinia jako usera obu marek.

Z doświadczenia swojego i opinii osób które kupiły Xcela wynika że te pianki bardzo dobrze opinają sylwetkę - niektórzy po pierwszym założeniu pianki czują dziwne uciskanie pianki na rękawach i nogawkach - ale to tylko dlatego że wcześniej pływali w piankach z sztywnego neoprenu.
Moim zdaniem im neopren bardziej miękki - ELASTYCZNY - tym bardziej może się dopasować do sylwetki.
Warstwa bamboo nie nasiąka aż tak bardzo gdyż jest ona cienka i cząsteczki wody nie mają za bardzo gdzie się gromadzić .

Radziłbym Szlagusowi popływać w Xcelu a nie tylko narzekać na coś czego do końca nie wypróbował.

Co do Oniela nie mogę się wypowiadać bo w nim nie pływałem ( kolega pływał i mówił że nie warta swojej kosmicznej ceny) ale Xcela mogę polecić na zimne dni !!!

kiteandmore
Postawił piwka: 4 razy

Post28 lut 2014, 13:16

Witam,
podsylam linki do 2 testow pianek Xcel, moze pomoga ci wyborze tej wlasciwej.

Tutaj Axis + Infiniti
http://www.windsurfing.pl/post/2927,xce ... i-5-4-test

Tutaj Infiniti Hooded 5.4 i 6.5.4
http://www.windsurfing.pl/post/2963,xce ... ooded-test

Jesli masz jakies pytania, co do pianek Xcel, to pisz.

Jacek

kite24.pl
Deska: SU-2
Latawiec: Gin Cannibal
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 29 razy
Kontaktowanie:

Post28 lut 2014, 15:34

tak wyglądały pierwsze pianki :shock: 1950
Obrazek

Awatar użytkownika
wieloryb
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post28 lut 2014, 21:34

Czy między Hooded 6.5.4 ,a Hooded 5.4 jest duża różnica jeśli chodzi o komfort termiczny ?
Jak z komfortem ubierania i rozbierania takich pianek ? (wiadomo w zimę trzeba to robić szybko :D )
Miałem okazję mierzyć piankę IONa i jeśli miałbym ją ściągać w warunkach bojowych to mógłbym nie przeżyć :oops:

kiteandmore

Post01 mar 2014, 09:15

Czesc,
jesli chodzi o roznice Infiniti 6.5 do 5.4 jesli chodzi o termike to powiem tak.
Jesli potrzebujesz pianke pa pelna zime, minusowe temperatury, bar zamarza i lod na daszku to wskakuj do 6.5.4 Hooded.

Obrazek

Jesli plywasz przy 5+ w gore, czyli obecne temperatury, to wystarczy 5.4 Hooded.

Jest jeszcze jedna opcja ktora testowalem w zime, czli pianka Revolt 5.4 Hooded.
Jest moim zdaniem tak ciepla jak 6.5.4 infniti.
Technicznie jest zrobiona na innym poziomie i przez to troche drozsza.
Zupelnie wystarcza na zime tutaj.

Jesli chodzi o zakladanie i zdejmowanie, to kwestja techniki.
Trzeba sprzet z 3 x zalozyc, zeby wiedziec co i jak.

Na zimowe warunki polecam Front-zip, obojetnie na jaka pianke sie zdecydujesz.

Jacek

Awatar użytkownika
nindza
Deska: paździerz
Latawiec: pompowany
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 16 razy
Kontaktowanie:

Post02 mar 2014, 20:08

pływam całą zime w PIANKA XCEL INFINITI X-ZIP2 2013 5|4|3 super temat zip jest zajebisty zero wody w środku, trzeba przyzwyczaić się do zakładania pianeczki ale komfort rewelacja

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post03 mar 2014, 08:23

andrzejwodejszo pisze:Wiem, że to nie nowość - dlatego napisałem, że od dwóch lat jestem posiadaczem psycho 2 zen zip... Gdzie jak gdzie, ale w O'Neilu klejone szwy w połączeniu z odpowiednim neoprenem tworzą praktycznie suchą piankę ( półsuchą ? ) Nie wiem czy inne marki mimo klejonych szwów mogą pochwalić się taką szczelnością.

Andrzej w dzisiejszych czasach tylko letnie pianki i najniższe modele nie mają szczelnych szwów ;) Szczególnie w piankach wiodących firm na rynku takich jak Rip Curl czy Xcel ;)

andrzejwodejszo
Deska: SU-2, MOSES
Latawiec: komórkowe Ozony / SU-2 / Moses
Postawił piwka: 77 razy
Dostał piwko: 46 razy
Kontaktowanie:

Post03 mar 2014, 09:15

Możliwe - miałem trzy lata temu coś takiego jak Aqualung - masakra miałem wrażenie, że mniej bym zmarzł i zmókł gdybym ją całkowicie zdjął. Wcześniej miałem jeszcze inny całkowicie klejony szajs i poza tym, że woda wlewała się wiadrami, to jeszcze nie chciała z niej wylecieć - same balony.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post03 mar 2014, 12:49

Smokie pisze:
Andrzej w dzisiejszych czasach tylko letnie pianki i najniższe modele nie mają szczelnych szwów ;) Szczególnie w piankach wiodących firm na rynku takich jak Rip Curl czy Xcel ;)

..te "nowe" , goniące liderów brandy, jak np O'Neill :wink: czy niszowy, mało znany zwłaszcza w Polsce Mystic :wink: również już powoli wprowadzają szczelne szwy :thumb:

peace
Ostatnio zmieniony 04 mar 2014, 12:25 przez Ziomek., łącznie zmieniany 1 raz.

Smokie
Kontaktowanie:

Post03 mar 2014, 17:35

Wszyscy kleją .... " na ślepo " .... jak mogą ;)

Smokie
Kontaktowanie:

Post03 mar 2014, 17:36

Famay pisze:
wieloryb pisze:Powiem szczerze ,że nie miałem do czynienia z piankami RRD ,ale skoro produkuje je RIP CURL to pozytywna informacja.

Kto diluje RIP CURL w Polandii ?

Rip Curl Polska

Więcej -> viewtopic.php?f=23&t=54000

Awatar użytkownika
grychu
Deska: Nobile-T5, Flysurfer-Flydoor
Latawiec: Ozone, Cabrinha, RRD
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 12 razy

Post03 mar 2014, 19:22

Pinio pisze:A ja ze swojej strony dodam, że pianki RRD robione są przez Rip Curl i choć u nas
pianki RRD dopiero wchodzą to warto zwrócić na nie uwagę :idea: :!:

phpBB [video]

Bo są naprawdę ok :thumb: Zośka, Pont /nie trzeba ich przedstawiać/ i jeszcze kilka osób ich używa
i ............................................
.................. jest Elegancko :thumb:

hEHEHHEE dobre porównanie pianek zimowych- zima w Polsce i zima w we Włoszech - koleś pływa na fali, słońce świeci i pewnie bez butów...hehe- w Polsce by nie przeżył :mrgreen: :mrgreen:

kiteandmore

Post04 mar 2014, 21:12

zdjecie odpowiednie do pory roku :)

Rider Finn (team Xcel) w piance Revolt 5.4 Hooded.

Obrazek

KiteOffer
Deska: F-One Mitu PRO
Latawiec: F-one Bandit
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 16 razy
Kontaktowanie:

Post18 lip 2014, 13:49

Hej, pianeczki Xcela już są dostępne w nowym, stacjonarnym sklepie Kiteoffer.com we Władysławowie przy wyjeździe z Półwyspu (pomiędzy Biedronką, a Lidlem). Zapraszamy wszystkich zainteresowanych piankami z najwyższej półki :)

Wróć do „Recenzje & Opinie”