Nobile a Su

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post15 mar 2011, 00:06

a nie mówiłem hahahahahaha

ja to nie wiem w czym jest problem

jak jeżdzę mercedesem to mam nienawidzić audi i odwrotnie?
Chyba każdy ma swój rozum.
Kupuje się to co się chce mieć a nie to co chcą mieć inni.

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post15 mar 2011, 00:34

Nobile a Sudwa ja i tak wolę schab ze śliwkami który robi moja Beata :D
Zawsze będzie iskrzyć jak ktoś tak pyta taki urok tych desek :lol:
A co lepsze się nie znam :wink:

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post15 mar 2011, 19:03

maski pisze:sorki przemass ale jest więcej parametrów wpływających na możliwości skutecznej żeglugi na wiatr twintipa niż wysokość rocker'a i grubość krawędzi.
sam przebieg rockera ma bardzo istotne znaczenie, nie wspominając o (b.istotnym) outline krawędzi jej skuteczniej długości, stosunku rockera do długości dechy....flexie, jego rozkładzie, stance'
dodatkowo o czym wspomniał rolnik concave i jego rozkład... o finach nie wspomnę bo można je wymienić ale też wpływ mają
to wszystko teoria którą i tak trzeba zweryfikować w praktyce,

Jasne, zgodzisz się również że jakość użytej folii UV oraz kolor deski MAJĄ pewne znaczenie jeśli chodzi o takie właściwości deski. Ponieważ jednak pewne rzeczy mają znaczenie marginalne, postanowiłem skupić się na tych najważniejszych pomijając równocześnie podobne. Założyłem że porównujemy deski ponadprzeciętnie chodzące na wiatr czyli może trochę na wyrost NHP 2009 i jeśli chcecie coś nowego to 2HD 2011 ( zresztą NAJOSTRZEJ chodząca deska jaką znam ) do SU2. No i z tego założenia wyszło mi że nie trzeba nawet na tej desce pływać żeby wiedzieć że AŻ tak nie ostrzy - bo nie została do tego stworzona. To jest jedynie celem mojej dyskusji żeby odpuścić sobie pisanie o ponad przeciętności na KF jeśli tak nie jest ( no chyba że na tle innych SU 2 ).

OK, więc mamy z jednej strony deskę 2 HD 134 od Nobile o ponad przeciętnych możliwościach chodzenia na wiatr i mamy Su 2 Prorider 135 :

- średni rocker właśnie, ( tak dla powtórki jest najważniejszy jeśli chodzi o chodzenie deski na wiatr ) moim zdaniem mniejszy w 2 hd ale może się mylę? Na plus dla NBL
- flex - jak uważacie, ale 2 HD była jedną ze sztywniejszych i bardziej "kopiących" desek jakie miałem na nogach, nie wiem jak z Su 2?
- tipy ciut szersze w NBL?
- Tak naprawdę pozostałe rzeczy to nie jest już do końca konstrukcja deski ale skoro już je przytoczyłeś : finy do testów zakładamy te same bo nie jesteśmy upośledzeni, stance jest do zmodyfikowania więc ustawmy podobny czyli bez znaczenia, no i 1 cm mniej na długości ale tez 1 cm więcej na szerokości przy tym samym rozmiarze (134/135) co daje wiadomy efekt ...

Mam pisać dalej czy jednak porównanie na wodzie, wyjmę gdzieś z szafy starą NHP i zobaczymy która idzie ostrzej ...?

Do czego zmierzam

- nie mówię że deski chodzące OSTRO są NAJLEPSZE - bo coś kosztem czegoś i to co zaoszczędzimy na ostrzeniu poczujemy na kolanach przy lądowaniu
- nie mówię że Su 2 nie chodzi OSTRO - bo po pierwsze 2011 nie wiem, a po drugie wierzę że chodzi. Uważam że NIE MA SZANS chodzić ponadprzeciętnie - przykłady takich desek wymieniłem, a jeszcze parę by się znalazło.
- to jak ostro idzie deska na wiatr nie jest jej najważniejszą cechę
- pozostałe cechy deski jak pop, lądowanie, jakość wykonania, DESIGN i inne bardzo istotne sprawy pozostawiam ocenie użytkowników
- i w taką recenzję :

maski pisze:przedstawiłem swoją opinie oraz zacytowałem innych którzy mieli deskę pod nogami, deska jeździ bardzo skutecznie na wiatr, jest stabilna na kursie , ma dobry pop i gładko idzie przez czop

...dużo bardziej jestem skłonny uwierzyć :wink:

maski
Latawiec: sligshot FUEL, RPM
Kontaktowanie:

Post16 mar 2011, 13:44

czytać ze zrozumieniem :-)
nigdzie nie napisałem, że nowe proridery to najostrzej chodzące na wiatr dechy na świecie…. takie poszukiwania to raczej fanów rejsingu kręcą :-)
to co napisałem to spostrzeżenia z wody, moje i kilku innych osób, często przypadkowych…. a nie wnioski wyciągnięte na podstawie zdjęcia, którymi strzelasz.
na spocie, na najmniejszym latawcu, do tego c shape przy granicznych dla mnie warunkach byłem w stanie jechać znacznie ostrzej niż znakomita większość' która walczyła o utrzymanie wysokości
podobne opinie mieli inni którzy spróbowali ....i na tym oparte jest stwierdzenie "ponad przeciętnie"
jeżeli prorider „chodzi” bardziej albo mniej od wymienionych przez ciebie nobilasów to jest ponad czy poniżej przeciętny ? przemass naprawdę wymienione przez ciebie deski to wyznacznik przeciętności ?

po 69-te pytanie autora dotyczyło konkretnych desek i to porównujemy :

wrobi94 pisze:....ktora deske kupic oto propozycje 132x41 Su 2 bambus 2010 135 Su2 prorider 2011 czy nobile t5 2010 137x 42 lub 131 x 40 ...

…..a z tego zestawu zdecydowanie najlepiej mi się pływa na proriderze 2011

PS
przemass pisze:
- średni rocker właśnie, ( tak dla powtórki jest najważniejszy jeśli chodzi o chodzenie deski na wiatr )…

:-) Aż tak tego niestety uprościć się nie da.

przemass
Kontaktowanie:

Post16 mar 2011, 13:48

maski pisze:
wrobi94 pisze:....ktora deske kupic oto propozycje 132x41 Su 2 bambus 2010 135 Su2 prorider 2011 czy nobile t5 2010 137x 42 lub 131 x 40 ...

…..a z tego zestawu zdecydowanie najlepiej mi się pływa na proriderze 2011

No to ja stawiam na t5 2010 137x42 i jak zwykle pozostańmy przy swoich zdaniach, do czasu aż się przepłynę na Su2 2011. OK?

bart_dr

Post19 mar 2011, 15:05

przemass mozesz napisac co przemawia na korzysc t5 w prownaniu do nhp?

przemass
Kontaktowanie:

Post21 mar 2011, 13:29

Dla mnie,poza cena - nic. Dla poczatkujacego super latwa i przyjemna deska, komfortowe pływanie w każdych warunkach no i Twoje kolana tez bedą Ci za nią dziękować...Zdecydowanie odradzam zaczynanie przygody z kite od najmocniejszych desek ( zreszta latawcow tez ). Ta deska zostala tak zrobiona zeby ulatwiac Ci poczatki I faktycznie tak jest.

Phenomen79_PL
Kontaktowanie:

Post21 mar 2011, 16:22

wrobi94 pisze:Mam dylemat ktora deske kupic oto propozycje 132x41 Su 2 bambus 2010 135 Su2 prorider 2011 czy nobile t5 2010 137x 42 lub 131 x 40 z padami z 2011 roku model na zepy. Waze 80kg ale do wakacji troche schudne.

Prosił bym o jakies spostrzeżenia posiadaczy tych desek.

siemasz ja tez waze 80kg /wzrost 184 i tez co roku sie zastanwaim jakby tu troche zrzucic z 3 kil odo wakacji :P
Jak zaczynalem przygode z kitem to kupilem tania deske slingshota mysfita czy jakos tak i walczylem z nia dwa lata osiagajac mierne rezultaty. - kupilem zly rozmiar.
Dla ciebie najwazniejsze jest to zebys kupil dobry rozmiar deski !!! uwierz mi szczegolnei ze deski ktore wmieniasz wydaje mi sie sa podobne w klasie.
Ja osobiscie zdecydowalem sie na SU2 w zeszle wakacje i efekt byl wyzwalajacy umiejetnosc plywania - doslownie. mam rozmiar 135
Zajebiscie latwo m isie na niej startuje i plynie. Mam latawiec 11m waroo 2008 i 7 nemesisa tez 2008 i trenuje teraz sie w plywaniu upowind i powiem ci ze idzie mi srednio :) ale uwierz mi ze to nie jest wina deski hehehe :) wogole jest tak ze jak jest mniejszy wiatr to lepsza jest wieksza deska. Jako poczatkujacemu tez wieksza deska. Rowniez z doswiadczenai moge ci powiedziec ze nie ebdziesz od razu wychodzil na jakis wiekszy wiatr bo poprostu bedziesz najpierw musial sie cos nauczyl plywac i poczuc balans etc. Przy zakupie deski powiedz wiec ze jestes poczatkujacy a juz ci dobiara rozmiar wybierz poprostu cos co ci sie podoba. mi Nobilka 555 keidys do gustu nieprzypadla wydawala mi sie ciezka ale to moglo byc bardzo subiektywne odczucie. nowe denie pewnei sa inne ale tak jak ci mowie z desek o ktorych piszesz najwazniejszy jest poprostu rozmiar.

Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post21 mar 2011, 17:03

o ja o ja o ja

-a moje nobile jest lepsze niż Twoje su2!
-a nie prawda moje su2 jest lepsze niż twoje nobile!
-no ale powiedz dlaczego?
-bo tak i już!
-a nie bo to moja jest lepsza niż Twoja, a właśnie bo tak.

:doh:

nie ja się stąd wypisuję. :mrgreen:
dom wariatów.

Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post21 mar 2011, 17:18

moja Nobile jest lepsza niż Twoja Nobile! :D

Jurgen
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post21 mar 2011, 19:37

peg pisze:moja Nobile jest lepsza niż Twoja Nobile! :D

Nie bo moja :P

bart_dr pisze:przemass mozesz napisac co przemawia na korzysc t5 w prownaniu do nhp?

Tak jak pisał przemass NHP twardsze i mocniej wybija z krawędzi. T5 mięciutkie, łatwe miłe i przyjemne na start a i później posłuży :)

bart_dr

Post21 mar 2011, 23:53

Jurgen pisze:
bart_dr pisze:przemass mozesz napisac co przemawia na korzysc t5 w prownaniu do nhp?

Tak jak pisał przemass NHP twardsze i mocniej wybija z krawędzi. T5 mięciutkie, łatwe miłe i przyjemne na start a i później posłuży :)

pytanie brzmialo co przemawia na korzysc , a nie napisz po jednym prostym zdaniu ktore mozna wyczytac na stronie producenta............ ludzie spamujcie w dziale OFFTOPIC bo nie idzie tego czytac normlanie

maski
Latawiec: sligshot FUEL, RPM
Kontaktowanie:

Post22 mar 2011, 00:32

bart_dr pisze:
Jurgen pisze:

pytanie brzmialo co przemawia na korzysc , a nie napisz po jednym prostym zdaniu ktore mozna wyczytac na stronie producenta............ ludzie spamujcie w dziale OFFTOPIC bo nie idzie tego czytac normlanie

ups..
to nie jest takie proste, to co dla ciebie przemawiałoby na korzyść dla innych może i czesto jest wadą ... i odwrotnie,
określ dokładniej jakim potencjalem dysponujesz, co umiesz, na jakich akwenach i jak chcesz pływać to na pewno ktoś ci wyłoży

bart_dr

Post22 mar 2011, 00:47

pytalem przemassa i mi odpowiedzial, chociarz stweirdzenie ze nie "nic poza cena " nie przemowilo do mnie , tzreba stestowac i tyle w temacie , tylko pytanie rodzi sie kto diluje w polsce np ?

przemass
Kontaktowanie:

Post23 mar 2011, 10:43

Dobrze, pisałem w drodze (teraz zreszta tez);)wiec moze troche bardziej sie rozwine...MNIE nie przEkonuje nic poza cena bo ta deska po prostu nie jest dla mnie. Nie ma tak mocnego wybicia z krawedzi jak NHP czy inne deski,nie laduje sie na niej rowniez az tak dobrze i to jest kluczowe. Tak naprawde pop jest punktem wyjscia kazdego handle passa na powerze, bez popu po prostu robi sie to nisko i trzeba sie "podciagac" na barze zamiast wykonać trik na w miarę luznych linkach...Dlatego w skrócie jedno zdanie wystarczy - mniejszy pop i tyle.

Natomiast nie wszyscy chcą i lubią robic tego typu rzeczy,nie wszyscy rowniez mogą ze względu na spot na którym plywaja.Dlatego ocen realnie swoje możliwości - robisz railey,kiteloopy,może railey do blinda i chcesz wiecej? Bierz deske freestyle z wysokiej polki. Jeśli od czasu do czasu skaczesz w gore, robisz graby,pierwsze rotacje itd., nie plywasz specjalnie duzo -wystarczy Ci spokojnie tansza deska super jakosci, nie tylko zNobile zeszta;)
Ostatnio zmieniony 23 mar 2011, 14:37 przez przemass, łącznie zmieniany 2 razy.

Wróć do „Recenzje & Opinie”