Cabrinha 2013

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
stiv amoralny
Deska: 50fifty/Su-2/Spleene
Latawiec: Cabrinha/SShot/Airush
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 32 razy
Kontaktowanie:

Post06 maja 2013, 19:18

Ziomek. pisze:
stiv amoralny pisze:
Ziomek - ale czy ja napisałem, że 12m2 Vector ma rewelacyjny dół? Nie ma. Za to ma taki dół 12m2 Switchblade. W twojej ocenie - jest to najważniejsza cecha, a w mojej jest BARDZO WAŻNA

..to precyzyjniej:

Ziomek - żeby było precyzyjnie, to nie wycinaj części mojej wypowiedzi wpół zdania :roll: Napisałem :"że zakres dolny latawca w mojej jest BARDZO WAŻNY + ważnych jest jeszcze kilka innych czynników, które tworzą RAZEM podstawę do ocen sprzętu,..."

Ziomek. pisze:b) świetnie, że się już obaj zgadzamy, że Vector 12 nie ma rewelacyjnego dołu, ...

Lubię ogólnie się z Tobą zgadzać :wink: ...ale w tej akurat kwestii inaczej nie twierdziłem, do zmiany zdania mnie nie przekonałeś, bo go nie zmieniłem. To, że Vector 12m2, ma trochę słabszy dół np. od Cenvert 12m2, jest w mojej ocenie niczym, w porównaniu z tym ile innych zmian na plus ma obecna linia Cabrinhy. Jest latawcem na którym wreszcie mi też bardzo dobrze się pływa, chociaż jeżeli przyszedłbyś do mnie z dwoma plecakami i powiedział: Stiv mam dla Ciebie prezent(na co liczę :wink: ), wybieraj który chcesz: w jednym Cabrinha Vector, w drugim Switschblade - ja osobiście wziąłbym Switsh'a. Natomiast porównując te dwa akurat latawce w tym samym rozmiarze - poza minusem w kwestii słabszego dołu, na plus Vectora jest cena, łatwiejszy restart, lepsza góra, a dla ceniących sobie długowieczność sprzętu - dostępność wzmocnionej wersji SE. Osobiście na Vectorze z powodzeniem sam mogę uczyć się unhooked, mogę też np. na rozmiarach 12 i 14 dokręcać kiteloop'y hooked, co wszystko na Convert przyznasz sam byłoby dużo trudniejsze, no żeby nie napisać bolesne/prawie że niemożliwe w dużych rozmiarach :)

Mam jeszcze jedną uwagę, która może Ciebie zaskoczy. Póki co jest jedno rozwiązanie, które mi się w Cabrinha nie podoba niezmiennie od lat, w kwestii odległości krętlika i rozwidlenia nośnych linek(w Cabrinha obecnie już go nie ma nawet w ogóle). Patent ze Slinga uważam pod tym względem za idealny i wygodniejszy do odwinięcia linek baru spowrotem - po przewinięciu latawca, co przyznasz nie jest rzadkością. W Cabrinha, szczególnie przy silnym wietrze jest już to raczej niemożliwe/niebezpieczne do samodzielnego wykonania i trzeba zejść na brzeg, albo przepinać linki przy latawcu.

Ziomek. pisze:c) chyba nie dziwi mnie to , że nic o tej "cesze" (nazwijmy to nadal dyplomatycznie :thumb: ) nie piszesz w recenzji - bo jest ona do wychwycenia na poziomie początkującym ( a co dopiero Twoim) - choć tej grupie można powiedzieć? że .."nie wieje"? :wink: ..chyba , że po RPMach , których używałeś przyzwyczajony jesteś, że latawce nie posiadają dlnego zakresu , co również mnie nie dziwi - przyznasz? (góra i owszem - świetna :hand: )

A nie przyszło Ci nigdy do głowy, że nie każdy jest tak wyczulony jak Ty na każdą "subtelną" różnicę i w globalnej ocenie latawca jako całości, będzie to miało znaczenie marginalne? Bo nie zawsze pływa się w tak granicznych warunkach, bo są jeszcze rozmiary większe, bo KTOŚ przedkłada INNE niewątpliwe cechy tego latawca ponad sam tylko DÓŁ i jeszcze kilka innych bo bo bo...

pozdrawim

stiv a

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post06 maja 2013, 23:23

stiv amoralny pisze:A nie przyszło Ci nigdy do głowy, że nie każdy jest tak wyczulony jak Ty na każdą "subtelną" różnicę ..

przyszło, to już się nie odzywam, niech Ci nie wyczuleni piszą :hand:

peace

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post13 maja 2013, 11:42

Wczoraj w belgijskim Zeebrugge miałem okazję popływać na Drifterze 9m, Vectorze 9m i S-Quad 5'10".

Vector dół ma trochę gorszy niż Drifter ale bez jakiejś katastrofy. Wydaja mi się, że jako jedyny nabierałem wysokości na kilkunastu gości pływających na innych latawcach tego rozmiaru. Wiatr spadał do 15kts. Czy to brzmi jak dolnowiatrowa masakra? Wydaje mi się, że nie.
Drifter nie okazał się tak mega szybki jak mi opowiadano.
Restart obu latawców banalny. Wygląd atrakcyjny i łatwo się wyrózniają na spocie. Jakość 1st class. Bary banalnie proste a linki jakieś chyba jednotonowe.
Drifter zaskoczył mnie uczuciem NO POWER ON DEMAND. Nie przypominam sobie aby jakikolwiek latawiec wave w moich rękach miał taką umiejętność. Myślę, że to świetny wyznacznik dla przyszłości rozwoju latawców wave. Dzięki temu można posmakować czystego surfingu. Polecam.
Mam pierwszego S-Quada bodajże z 2008. 5-6 rozwoju deski i czuję różnice. Sztywniejsza i dużo lżejsza pod stopami. Reaguje szybciej. Pad trzyma dużo lepiej niż w mojej. Może czas pomyśleć o odświeżeniu deski wave? Natomiast z niechęcią patrzyłem na S-Killita - pływa ktoś na tym? Raz miałem pod nogami i powiedziałem nigdy więcej.

Dodam jeszcze, że Belgia a szczególnie Zeebrugge, Heist i Knokke (1/5 wybrzeża) to był bardzo trudny rynek dla Cabrinhy od samego początku. Lokalesi brzydzili się tą marką. Rozpowszechniali negatywne opinie oparte na podskórnej niechęci paru lokalnych guru. Patrzyli na mnie przez te lata jak na dziwoląga. W żadnym lokalnym sklepie nie można było kupić produktów Cab. Od 2 lat opiniotwórcy zmienili diametralnie swoje zdanie. Wczoraj, po testach, słyszałem tylko: hmm, jaki dobry latawiec... hmm, nie spodziewałem się tego... hmm, ależ super wyglądają... hmm, to będzie mój kolejny kite... itd.

PS. Był też North - nie pływałem z braku czasu ale latawki 2013 wyglądają zabójczo na żywo. Dużo lepiej niż w katalogach.

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post13 maja 2013, 15:59

Taki jeden też pływał na Cabo na Drifterze i "po cichu" piał do mojego starego ;)

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post13 maja 2013, 17:10

BraCuru pisze:.. Nie przypominam sobie aby jakikolwiek latawiec wave w moich rękach miał taką umiejętność. .

BraCuru - a na ILU latawcach stricte WAVE gwoli ścisłości pływałeś?

peace

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post13 maja 2013, 18:49

Od 2 lat opiniotwórcy zmienili diametralnie swoje zdanie. Wczoraj, po testach, słyszałem tylko: hmm, jaki dobry latawiec
no bo od trzech lat sa niezle a ostatnio naprawde pocisneli klonkurencje . Driftera w tym roku bankowo musze oplywac kto wie ...

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post13 maja 2013, 22:19

Ziomek. pisze:
BraCuru pisze:.. Nie przypominam sobie aby jakikolwiek latawiec wave w moich rękach miał taką umiejętność. .

BraCuru - a na ILU latawcach stricte WAVE gwoli ścisłości pływałeś?

peace

Strzelam, że na nieco większej ni Ty :wink:

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post14 maja 2013, 00:31

Ziomek. pisze: a na ILU latawcach stricte WAVE gwoli ścisłości pływałeś?

A co sugerujesz? :wink:

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post15 maja 2013, 14:18

Crazy Horse pisze:Strzelam, że na nieco większej ni Ty :wink:

z tym nie dyskutuję - na waweovca się nie będę robił :hand:
choć jeśli BraCuru pływał na JEDNYM stricte waveowym modelu - to mniej więcej na tylu samo co i ja :wink:
chyba, że bierzemy pod uwagę różne "Wainmany" itd ..tu znów.. dyskusja mogłaby się zacząć :wink:

Crazy Horse pisze:Taki jeden też pływał na Cabo na Drifterze i "po cichu" piał do mojego starego ;)

..a siedmiu pisało do pani Gieni z turnusu trzeciego - Koniu: CO wnosi Twoje powyższe?
jak ktoś szuka "taniego dostępu do sprzętu" - to ..pisze wszędzie :hand:
ale to że wybiera jakieś konkretne modele/firmy z gąszczu - to już znaczy, że je właśnie obrał na swój celownik, z tych czy innych powodów ..

BraCuru pisze:
Ziomek. pisze: a na ILU latawcach stricte WAVE gwoli ścisłości pływałeś?

A co sugerujesz? :wink:

NIC nie sugeruję - zadałem konkretne pytanie, bo Twoje stwierdzenie zabrzmiało , jakbyś niemal na wszystkich latawcach wave pływał,
ale Twoja nieco wymijająca odpowiedź sugeruje, że ..chyba niekoniecznie..
więc w sumie zdanie:

BraCuru pisze:.. Nie przypominam sobie aby jakikolwiek latawiec wave w moich rękach miał taką umiejętność...

niewiele przyznasz wnosi..

peace

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post15 maja 2013, 23:03

Ziomek. pisze:NIC nie sugeruję - zadałem konkretne pytanie, bo Twoje stwierdzenie zabrzmiało , jakbyś niemal na wszystkich latawcach wave pływał,
ale Twoja nieco wymijająca odpowiedź sugeruje, że ..chyba niekoniecznie..
więc w sumie zdanie:
Nie przypominam sobie aby jakikolwiek latawiec wave w moich rękach miał taką umiejętność...
niewiele przyznasz wnosi..

Twoje pytanie i powyższe wyjaśnienia zabrzmiały jakbym pływał na jednym albo co najwyżej paru latawcach wave.
Nie wiem jaki masz cel w skupianiu się na tej części mojej wypowiedzi i zaniżaniu nowej jakości w latawcach wave jaką reprezentuje Drifter 2013 co wyraźnie zaakcentowałem. Czemu nie zainteresowała Cię ta ciekawa umiejętność Driftera?
Spróbuj. Warto choćby dlatego, że będziesz miał jednego latawca wave w swoim CV :wink: i będziesz mógł wówczas zweryfikować moje słowa.
A co do ilości latawców wave, skoro nie daje Ci to spać, mogę już odważyć się użyć słowa: kilkadziesiąt.

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post16 maja 2013, 01:13

Pytał sie na ilu a ja sie zapytam na jakich bo ciekaw jestem porównania.

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post17 maja 2013, 01:51

BraCuru pisze:, mogę już odważyć się użyć słowa: kilkadziesiąt.

gratuluję :thumb:
..odwagi :hand:

peace

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post26 maja 2013, 13:05

Smokie pisze:Pytał sie na ilu a ja sie zapytam na jakich bo ciekaw jestem porównania.

Smokie jaki jest sens porównywania Driftera 2013 z Revolverem 2008? Przecież to epoka ewolucyjna a nie tylko 5 lat różnicy.
Jednym zdaniem oto mój osobisty ranking : do Driftera najlepszym latawcem był Nomad 7m (nadal w moim quiverze) a najgorszym Wainman Smoke 9m, którego nie mogłem zrozumieć ani on mnie.

Ziomek. pisze:gratuluję :thumb:
..odwagi :hand:

Wyszedłem z założenia, że rocznie mając raptem średnio 4 wave latawce w rękach wkroczyłem w ilość "kilkadziesiąt".
Nie pływamy razem więc może nie wiesz, że lubię sobie porównać inne brandy.
Ile średnio rocznie masz latawców 3style w swoich rękach?

Wczoraj jeździłem wave z Velocity 9m. Prędkościowo wyrabia ale wybaczcie - nie da się w żaden sposób odczuć czystego surfingu jak w przypadku Driftera.
Jestem ciekaw opinii innych rajderów niezwiązanych z Cab o tej niespotykanej dla mnie umiejętności latawca wave.

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post26 maja 2013, 22:45

BraCuru pisze:
Ile średnio rocznie masz latawców 3style w swoich rękach?

..staram się mieć wszystkie :idea:
..na szczęście grono jest mocno zawężone..
..o bridlach nie mówisz?

peace

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post27 maja 2013, 09:49

Ziomek. pisze:..o bridlach nie mówisz?

Chaos to też chyba freestyle, więc tak. Nie znam się na freestyle i latawcach temu dedykowanym.
Podczas ostatniej sesji założyłem deskę twintip na 4 halsy i nie potrafiłem na tym płynąć. Ale ustałem jednego wpiętego backrolla - hurra :lol:

Wróć do „Recenzje & Opinie”