Deski w dużych rozmiarach - wady, zalety, opinie

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post17 lip 2013, 09:45

Mikolpa pisze:
Pinio pisze:Ziomek aż się popłakałam :lol:

Najprostrza deska znanej firmy z Chin czy z ...... )

Trans jest made in germany

A jesteś pewny, że tam je robią :?:
W dzisiejszych czasach zastanawiam się czy mój passat jest made in germany :wink:

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post16 cze 2014, 11:42

Na 100% TRANS jest Made in Germany :!:

mate102
Postawił piwka: 17 razy
Dostał piwko: 2 razy

Post30 cze 2014, 23:43

Pytanie do tych którzy są w posiadaniu dużych desek. Na allegro znalazłem http://allegro.pl/decha-kitesurfing-spl ... 28089.html co sądzicie na jej temat. O ile tak realnie ta deska obniży mi lowend w porównaniu do 50fifty 138cm ?

yanosik
Kontaktowanie:

Post01 lip 2014, 00:20

Nic ci nie obniży lowwind, ponieważ jest to goła decha! Sam blat :!: Jeśli przekręcisz z 50fifty (o ile się da) to będziesz miał za krótkie finy itp... Prawdopodobnie jednak będziesz musiał jeszcze dokupić całe okucie deski. Wtedy poczujesz wydajność w portfelu :(

Na pewno przyspieszy Twój progres i obniży lowwind decyzja o zakupie Session lub Prime 161 (lub 153) - zapraszam DO PRZEMYŚLENIA

Pozdr

Yano

P.S. Moja opinia może wydać się nieobiektywna, więc proszę przede wszystkim zasięgnąć opinii od osób, które już "ujeżdżają" lightwindy TRANS, m.in. "Wełniacz", "Mikolpa" Np. Tutaj....ale niestety większość nabywców nie udziela się na Kiteforum.pl lub w ogóle nie utożsamia się.

Awatar użytkownika
pawbuh
Latawiec: BEST
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 9 razy

Post01 lip 2014, 08:11

yanosik pisze:Nic ci nie obniży lowwind, ponieważ jest to goła decha! Sam blat :!: Jeśli przekręcisz z 50fifty (o ile się da) to będziesz miał za krótkie finy itp... Prawdopodobnie jednak będziesz musiał jeszcze dokupić całe okucie deski. Wtedy poczujesz wydajność w portfelu :(

Na pewno przyspieszy Twój progres i obniży lowwind decyzja o zakupie Session lub Prime 161 (lub 153) - zapraszam DO PRZEMYŚLENIA

Pozdr

Yano

P.S. Moja opinia może wydać się nieobiektywna, więc proszę przede wszystkim zasięgnąć opinii od osób, które już "ujeżdżają" lightwindy TRANS, m.in. "Wełniacz", "Mikolpa" Np. Tutaj....ale niestety większość nabywców nie udziela się na Kiteforum.pl lub w ogóle nie utożsamia się.

No to pojechałeś, facet sprzedał tych desek na pewno więcej od ciebie, znam co najmniej 10 osób które kupiły (ja też), przekręcasz okucie z czego chcesz, i pływasz, mam finy 5cm i jest git, zresztą low costowo kupujesz okucie za 300 zł i za 850 masz komplet, zawsze to 500 zł w kieszeni.

yanosik
Kontaktowanie:

Post01 lip 2014, 08:48

No w sumie pawbuch masz rację w kwestii kosztów.
Tak czy inaczej duża deska obniży dolny zakres :!:
Chętnie bym się spróbował porównawczo Spleene60 vs Trans Session60 :P Jak by wyglądało ostrzenie i ogólna zwrotność.
Wydaje mi się, że Spleene jest twardsza i bardziej płaska, co może trochę ją zmulać przy zwrotach, zmianie krawędzi i wejściu w krawędź np. przed skokiem - ale nie wiem tego, nie miałem na nogach i nie widziałem.
Na pewno za to jestem pewien co potrafią wyprawiać deski Trans (sprzedaję i pływam): super ostrzenie, łatwe zwroty, switch, bacrolle, a nawet Railey :thumbsup:

phpBB [video]

Pokaż mi filmik na którym robisz to samo na Spleene60 a uchylę czoła :notworthy:
Pozdrawiam

Yano

P.S. Żeby nie było - nie jadę po Spleene! Fajnie by było po prostu porównać, skoro już w tym temacie mówimy o dużych dechach :thumbsup:

Awatar użytkownika
Mikolpa
Deska: SU-2 Prorider 140, Trans 153
Latawiec: Rebel 10,12,14, Addiction 18
Postawił piwka: 126 razy
Dostał piwko: 142 razy

Post01 lip 2014, 09:16

pawbuh pisze:No to pojechałeś, facet sprzedał tych desek na pewno więcej od ciebie, znam co najmniej 10 osób które kupiły (ja też), przekręcasz okucie z czego chcesz, i pływasz, mam finy 5cm i jest git, zresztą low costowo kupujesz okucie za 300 zł i za 850 masz komplet, zawsze to 500 zł w kieszeni.

Trzeba jeszcze dodać że te spleene na allegro od tego sprzedawcy mają wady, zazwyczaj w laminacie, niektóre małe inne większe.

Do spleene pasuje wszystko z nobila więc tak jak piszesz nie ma problemu ze skompletowaniem sprzętu. Mi nie chciało się bawić w kompletowanie i skusiłem się na transa a przede wszystkim dlatego że mogłem go potestować przed zakupem i był nowiutki za niskie pieniądze.

yanosik pisze:Chętnie bym się spróbował porównawczo Spleene60 vs Trans Session60 :P Jak by wyglądało ostrzenie i ogólna zwrotność.
Wydaje mi się, że Spleene jest twardsza i bardziej płaska, co może trochę ją zmulać przy zwrotach, zmianie krawędzi i wejściu w krawędź np. przed skokiem - ale nie wiem tego, nie miałem na nogach i nie widziałem.
P.S. Żeby nie było - nie jadę po Spleene! Fajnie by było po prostu porównać, skoro już w tym temacie mówimy o dużych dechach :thumbsup:

Też jestem ciekaw jak by wyszło porównanie. Door jest o wiele twardszy i dużo, dużo cięższy co też ma znaczenie. Płaskie dno na pewno sprawia że potrzebuje trochę mniej żeby odpalić ale zawsze mnie zastanawia jak te deski w porównaniu do siebie ostrzą w skrajnych warunkach. Ale jak pojawia się falka to na transie też da się pływać.

mate102 pisze:Pytanie do tych którzy są w posiadaniu dużych desek. Na allegro znalazłem http://allegro.pl/decha-kitesurfing-spl ... 28089.html co sądzicie na jej temat. O ile tak realnie ta deska obniży mi lowend w porównaniu do 50fifty 138cm ?

Obniży i to o wiele, o ile??? tego raczej nikt Ci nie powie bo to zależy od wielu rzeczy, przede wszystkim od Ciebie i od latawki. Z tego co ja słyszałem to 50fifty potrzebuje trochę więcej mocy niż inne deski w podobnym rozmiarze, więc jak przesiądziesz się na coś o lepszych właściwościach słabowiatrowych to będziesz w szoku. Miałem RRD 140x41 i ta deska potrzebowała powyżej 12 żeby wogule odpalić, przesiadłem się na transa 153x44 i byłem w szoku :shock: próbowałem też kolegi spleene monster door 164x50 i jak dla mnie to była już za duża i zdecydowanie za ciężka.
Pływam już od roku i jestem zadowolony.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post01 lip 2014, 09:18

yanosik pisze:
Pokaż mi filmik na którym robisz to samo na Spleene60 a uchylę czoła :notworthy:

pawbuh - kiedy podrzucisz tego Spleena na Ekolagunę?
to w 20 minut zrobimy na nim edit z kilkunastoma trikami, każdy z nieco innej półki niż railey :thumb:

yanosik pisze: ogólna zwrotność.

..tego słowa lepiej nie używać w tym wątku :wink:

peace

yanosik
Kontaktowanie:

Post01 lip 2014, 09:59

Ziomek. pisze:
yanosik pisze: ogólna zwrotność.

..tego słowa lepiej nie używać w tym wątku :wink:

peace

No, jakąś tam zwrotność muszą w końcu mieć :lol: bo inaczej losowo (w zależności od kierunku wiatru) mógłbyś dopłynąć w różne ciekawe miejsca na świecie :mrgreen:

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post01 lip 2014, 11:58

yanosik pisze:
No, jakąś tam zwrotność muszą w końcu mieć :lol:

ET42 z pełnym składem (szczęście/nieszczęście/paczka/list x 25) również posiada "jakąś" zwrotność :thumb:

peace

gredy
Latawiec: Best
Postawił piwka: 77 razy
Dostał piwko: 31 razy

Post01 lip 2014, 22:56

Tak się składa,iż pływałem na Transie i door 159
Jeśli chodzi o ostrzenie i dolny zakres ,bije transa i to dość mocno.
O ile wieje na tyle by latawiec wyciągną cię z wody,na door odpłyniesz ostrząc.
Waga deski, wcale nie prekracza wagi transa,ale to można chyba sprawdzić.
Skoki bezproblemowe i deska je wytrzymuje bezproblemowo.
Widziany na filmie freestyle ,masz od tego inny blat 50/50
Te deski do tego się nie nadają, co nie znaczy że nie można,ale to już jest kaleczenie.:
Nie znaczy to też iż trans jest do D... ale jak dla mnie spleene jest lepsza.
Jeśli stosuje się ją zgodnie z jej przeznaczeniem.
Czytając opowieści dziwnej treści, że w porównaniu z 50/50
nie zyskasz dolnego zakresu.
To naprawdę zaczynam nabierać przekonania, iż ta osoba naprawdę tak myśli
" Kiteforum jest typowym przekrojem Polaków (to nie jest dobry i mądry naród, choć bywają i głupsze narody )" to pisząc :doh:

yanosik
Kontaktowanie:

Post01 lip 2014, 23:33

no to se popisałeś... :thumb:

yanosik
Kontaktowanie:

Post01 lip 2014, 23:42

Że się tak wyrażę - "Jesus Maria" :shock: - po chwili sobie jeszcze raz przeczytałem to co piszesz, i rozumiem jeszcze mniej :doh:
W dupie mam czy rozumujesz o Spleene czy o Trans, ale proszę pisz tylko wtedy, gdy jesteś trzeźwy, proszę, bo nie bardzo wiesieocochodzi.... :shock:
Przeczytałem jeszcze raz :shock: Ty na dodatek coś wciągasz :shock: Nie rób tego! To Cię zabije!

Gdzie Ty znalazłeś porównanie Spleene60 z Trans60 i wyszły takie druzgoczące wyniki? Chyba u Ziomka na Ekolagunie (że też oni tam jeszcze go tolerują :shock: ) - oczywiście teraz włączy się tzw Ziomek z ripostą. Jestem ciekaw, jaką? No bo, że musi być, to nie ulega wątpliwości! No to dawaj, Ziomek! Wal Ostro!

stiv amoralny
Deska: 50fifty/Su-2/Spleene
Latawiec: Cabrinha/SShot/Airush
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 32 razy
Kontaktowanie:

Post02 lip 2014, 01:39

Ten Transit jest lepszy.., bo niemiecki ! wiadomo :idea: Po co się spierać :) Też nie kumam "ogólnej manewrowości" ale mnie to nie stresuje. Używam akurat spleen'ów i zakładam do nich jak najkrótsze finy, na środek 4cm, na krawędź 1.5-3 cm, zależy jakie mam. Im krótszy, tym mniej bolesnych faceplantów na płytszej wodzie dla początkujących:idea: Deski same ostrzą, ostatnio taki naprawdę początkujący wyhalsował mi się na Rodos tak daleko po stronie wave, że zaczął wyjeżdżać za górę...., serio już się bałem czy z nim wszystko ok...

A w ogóle to PiS

yanosik
Kontaktowanie:

Post02 lip 2014, 01:48

stiv amoralny pisze:Ten Transit jest lepszy.., bo niemiecki ! wiadomo :idea: Po co się spierać :) Też nie kumam "ogólnej manewrowości" ale mnie to nie stresuje. Używam akurat spleen'ów i zakładam do nich jak najkrótsze finy, na środek 4cm, na krawędź 1.5-3 cm, zależy jakie mam. Im krótszy, tym mniej bolesnych faceplantów na płytszej wodzie dla początkujących:idea: Deski same ostrzą, ostatnio taki naprawdę początkujący wyhalsował mi się na Rodos tak daleko po stronie wave, że zaczął wyjeżdżać za górę...., serio już się bałem czy z nim wszystko ok...

A w ogóle to PiS

Tylko że w Trans nie ma już "środkowych" finów. Zgodnie z moją sugestią, zrezygnowali (Niemcy? - niemożliwe :shock: ) z wewnętrznych finów , czyli po stronie pięt 2 par finów |( tak miało również Spleene)
Kształt deski pozwala spokojnie wyostrzyć na 2 finach po piętach. 2 pozostałe są po to, byś mógł przejść w zwrot, np. na switch, choć Ziomek uważa że jego dupa ma pośladki w poziomie a reszta populacji pierdzi pionem :mrgreen:

Wróć do „Recenzje & Opinie”