NORTH REBEL

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Awatar użytkownika
Marcin78
Kontaktowanie:

Post30 sie 2006, 15:28

Wydaje mi sie ze kazdy latawiec moze sie inwertowac gdy lezy "na plecach" ze tak powiem. Z regoly dzije sie tak gdy po skoku wpadniesz pod latawiec i latawiec laduje na wodzie a linki sa luzne to moze go podwiac i wywlec na lewa strone
Szczegolnie przy duzym wietrze
Nie wydaje mi sie mozliwe zeby w innej sytacji moogla zdarzyc sie cos takiego
JAk masz 5 linke i refleks to mozna wybrac linke i zapobiec inwertowaniu latawca ale jak nie zdarzysz to linka owinie sie wokol latawca a wtedy to moze byc roznie
Osobiscie zdrzyło mi sie takie cos tylko raz jak plywałem na morzu przy 20knotach
Latawiec bujneło na fali ,podwiało i wywleklo

Inwertowanie latawca w powietrzu narazie nie jestem wstanie sopbie wyobrazic jak miało by to wygladac,ciekawa sprawa jak ktos widział cos takiego niech opisze

Awatar użytkownika
Radek

Post30 sie 2006, 16:39

Smokie napisał właśnie, parę postów temu, że rebel inwertował w powietrzu. Tez jestem ciekaw w jakich okolicznościach

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post30 sie 2006, 17:26

wialo ok 35 kn i bardzo nierowno. szkwaly byly po ok 10 kn. nie wiem co kolo zrobil ale calkiem mozliwe ze rebel mu przepadl i wtedy sie w powietrzu zinwertowal. tak czy siak widzialem jak byl owiniety linka jeszce w powietrzu i sie niezle potargal w wodzie. minelo z 5 min albo wiecej zanim kolo jakos sie ogarnal.

Awatar użytkownika
Radek

Post31 sie 2006, 23:00

Czyli cudów nie ma

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post01 wrz 2006, 01:54

większość kajtów jakie znam w PEWNYCH :idea: warunkach ma tendencje do inwertowania

przy czym WSZYSTKIE BOWy na jakich pływalem
mają tę "tendencję" nasiloną kilkukrotnie

ma to związek z przeżaglowaniem i depowerowaniem.. :wink:

jak przemyślicie sprawę - dojdziecie o co cho..
bo to dużo pisania - a spać trza iść :wink:

Awatar użytkownika
Radek

Post01 wrz 2006, 13:32

Pewnie też odgrywa tu rolę bardziej płaski profil latawca. Ale czy dotąd zdarzyło sie komuś żeby latawce inwertowały w powietrzu?

Awatar użytkownika
mikucha
Kontaktowanie:

Post09 wrz 2006, 21:40

znane sa juz ceny REBELA? i czy jest juz w sprzedaży ? jeśli tak to gdzie?

sławuś
Kontaktowanie:

Post18 wrz 2006, 23:16

Ja wam powiem tak: Nie mam rebela ale płwałem na nim i się zakochałęm, i zbieram kaskę na swojego:) Ps. jeśli ktoś mi chce pomódz w zbieraniu to mam na sprzedaż Raven'a Naisha:) Rebel moim zdaniem jest najlepszym z bow'ów, nawet przewyższa Switchblade2 i Xbowa cabrinhy.

Uważam że jeśli ktoś już wymyślił sposób na zrobienia bowa bez "bridlesów" bloczków to był to wielki postem, i walenie w latawcach na nowy rok znowu tego gówna jest dla mnie trudny do uzasadnienia:) - Zwiększają tylko niepotrzebnie napięcei na barze jak i komplikują konstrukcję : Tu punkt dla switchblade'a który napięcie ma zbliżone do rebela, pozdro

A jescze jedno: Ten kto porównał Rebel'a do Waroo to chyba Na kicie pływał tylko na komputerze: Zupełnie inna klasa, powiedziałbym że waroo to tanie gówienko było, które łądnie wygląda. Podobnie nowe "Waroo Pro" które na mój gust niewiele się różni od zwykłego a 11m2 kosztuje z barem 7000 złotych!!! NIe wiem ktoto kupi jak za tyle jest nowy Rebel albo XBOW + nobile 555 na 2007 rok:D
Pozdro PIotrek

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post19 wrz 2006, 10:43

mocne slowa musisz wiedziec co piszesz :?

sławuś
Kontaktowanie:

Post19 wrz 2006, 18:00

Powiem tak: Wypowiadam się na temat sprzętu jedynie na którym miałem przyjemność latać: I dodam że nie jestem zawodnikiem nie mam sponsorów i absolutnie nie jestem stronniczy:

Xbow: Bloczki... bloczki... bloczki... fajny latawiec, wysoko skacze ale od bloczków trzymam się jak najdalej.
Switchblade2: Bardzo fajny przyjemny o charakterystyce zbliżonej do SB1 tyle że bardziej dopracowane i poprawione szczegóły z zeszłego mogelu.
Rebel: Prostota i jakość Northa: Bar jest super prosty a bardzo porządny (nie to co w bestach:) Do tego 0 napięcia na barze i w miarę rozsądna cena...
Waroo: Latawiec cukierek jak dla mnie - chodźby był napompowany na kamień to najczęściej się przewija, dotego jakoś pozostawia troche do rzyczenia, a bar moim zdaniem niezbyt udany...
Waroo Pro: Nie wiem nie pływałęm, jednak za 7000 zł naprawdę wybrałbym rebela + nobile 555 na 07 chodźby ten waroo był lepszy :P
Pozdro Piotr

sławuś
Kontaktowanie:

Post19 wrz 2006, 18:08

Radek pisze:Pewnie też odgrywa tu rolę bardziej płaski profil latawca. Ale czy dotąd zdarzyło sie komuś żeby latawce inwertowały w powietrzu?

Waroo ma właśnie tę paskudną tendencję...:)

Awatar użytkownika
MarioKite
Deska: Spleene Hitech, Spleene RS
Latawiec: Spleene RRD FS

Post19 wrz 2006, 20:11

i to jest opis wrazen! Dawno takiego nie czytalem.Bez podtekstow.Konkret.
Ja dodam ze swojej strony ze malo plywalem na pompowanych.Oprocz tego ze tyle przy nich roboty ,to generalnie dla mnie sa Ok.
Wolalem komorowe, ale brakowalo mi juz coraz bardziej szybkosci w nich.
Pare dni temu plywalem na FS Psycho 3 13 i po prostu szczena mi opadla po godzinie plywania.Szybki jak pompowany,plynna regulacja ciagu na barze jak chyba tylko w FS, rowna dawka mocy w roznych pozycjach latawca(czego mi brakowalo w Speedzie),skoki jeszcze nie byly tak proste wczesniej i tak wysokie i kilka innych juz mniej waznych zalet.
Dlatego postuluje
Kto bedzie mial okazje, bo ja pewnie nie,prosze o porownanie wlasnie tylko tych 2 latawcow. Psycho 3 i Rebela.
To latawce, nie typu bow,ale z depowerem jak w bowach i posiadaja zalety C-shapow.
Jestem przekonany ze graja w tej samej lidze
Ja sie zakochalem w Psycho 3 :-)

sławuś
Kontaktowanie:

Post19 wrz 2006, 20:27

Przyznam że na psycho 3 nie pływałem nigdy - wogóle z komorowców to tylko miałem w rękach North'a Husky'ego i to wersję do uczenia kursantów:) O psycho3 słyczałem jednak sporo dobrego od znajomego który na snowkite jeździ.
WYdaje mi się że trudno porównać komorowca z Dmuchanym pod względem włąściwości : są po prostu inne typy latawców:)

Awatar użytkownika
MarioKite
Deska: Spleene Hitech, Spleene RS
Latawiec: Spleene RRD FS

Post19 wrz 2006, 20:48

Mimo wszystko nalegam. Rebel i Psycho3 z opisow producentow wynika ze poszly w tym samym kierunku.
W psycho3 potwierdzilo mi sie.

charakterystyka C-shape
szybkosc C-shape
depower bowa
skocznosc i hangtime bowa

Pscyho3 namieszal bardzo w latawcach komorowych.
W Rebelu zapowiada sie podobnie.

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post19 wrz 2006, 22:21

Dodam swoje trzy grosze.Wlasciwie to bylem nastawiony na rebela ale los tak chcial ze dostalem na testy psycho 3 10mkw.Decyzja zapadla po pierwszym kiteloopie - latawca nie odeslalem po testach :wink: .

Wróć do „Recenzje & Opinie”