SLINGSHOT RPM

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post22 maja 2012, 09:18

Zasada skakania na każdym latawcu jest taka sama ;) Tyle ze od momentu jak wymyslili bowy to duzo osób koslawi to skakanie i bierze latawiec do zenitu z odpuszczonym barem i dopiero pozniej szarpie sie z barem i podskakuje na 0,5 metra....

Co do szkolenia na RPM to uważam nie jest on gorszy do szkolenia niż nie jedna produkcja do tego stworzona.

stiv amoralny
Deska: 50fifty/Su-2/Spleene
Latawiec: Cabrinha/SShot/Airush
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 32 razy
Kontaktowanie:

Post22 maja 2012, 18:29

Smokie pisze:Zasada skakania na każdym latawcu jest taka sama ;) Tyle ze od momentu jak wymyslili bowy to duzo osób koslawi to skakanie i bierze latawiec do zenitu z odpuszczonym barem i dopiero pozniej szarpie sie z barem i podskakuje na 0,5 metra....

Co do szkolenia na RPM to uważam nie jest on gorszy do szkolenia niż nie jedna produkcja do tego stworzona.

Właśnie na świeżo zszedłem z wody i miałem dziś dwóch kursantów którzy wczoraj zaczęli pierwsze długie halsy, co niektóre ostre. Od początku kursu byli na Cabrinha Convert lub Switshblade, raz 14m2 Rally. Chopaki ze stolycy strasznie są podjarani :wink: więc dziś dostali bonus na szlifowanie halsów w "prezencie" :wink: każdy po swoim zestawie. Jeden troszkę cięższy 10m2 switschblade, drugi lżejszy - chciał zamiast converta 9m2, spróbować właśnie 9m2 RPM. Obaj już na małych deskach; zamiennie raz na NHP 134 i Fifty/50. Obaj opanowali już bezproblemowe restarty z głębokiej wody, dopływanie do deski, bezpieczne powroty do brzegu bodydragiem z deską. Jednak Maciek na Switsch'u dużo więcej udanych halsów odjechał - w większości były już ostre i wychodziły dość skutecznie zwroty bez zamoczenia. Kuba na RPM miał natomiast znacznie trudniej, zanim oswoił się z prędkością latawca, utrzymywaniem go po właściwej stronie okna itd. Potem już było lepiej, niemniej troszkę go ta przesiadka na "sportową maszynę" w stosunku do kolegi zatrzymała. Tak zupełnie obiektywnie. Ale miałem również często przypadki, że ten właśnie latawiec(RPM) osobom uczącym się "leżał" lepiej. Inna sprawa, że jak ktoś od początku uczy się na szybkim sprzęcie i to ogarnie, to też progres do bardziej zaawansowanych zagadnień będzie na pewno szybszy. No w każdym razie nie daję tego latawca każdemu kursantowi, musi to być osoba z wyraźnie lepszym poziomem wyczucia w łapkach niż przeciętny, od samego początku:)

pozdrawiam
stiv a

unhooked
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 23 razy

Post22 maja 2012, 19:58

Czy tez dostajecie po mordzie plastikowym dzyndzelkiem na koncu knagi depowera podczas np. backrola w haku? :shock:

Awatar użytkownika
przemjas
Deska: SU-2 Prorider
Latawiec: SS RPM 10m
Postawił piwka: 22 razy
Dostał piwko: 18 razy
Kontaktowanie:

Post22 maja 2012, 21:15

niee, ja go nawet nie zaciągam ;) ale tak serio to nawet przy zaciągniętym depowerze niczym nie dostaję

stiv amoralny
Kontaktowanie:

Post22 maja 2012, 22:41

unhooked pisze:Czy tez dostajecie po mordzie plastikowym dzyndzelkiem na koncu knagi depowera podczas np. backrola w haku? :shock:

haha, no to miałeś jakiś matriksowy zbieg okoliczności chyba :shock: musiałeś dość wysoko hak mieć czy co :?: a tak przy okazji mnie też bardzo ostatnio bolała morda, ale od strzału z własnego kolana po źle zlądowanym kiteloopie, czego skutkiem był brak sprawności w przeżuwaniu na kilka dni i lekko nacięty język :twisted: Nie wiem czy taki "dzyndzek" w ogóle bym zauważył w tej sytuacji, ale pływam na tych kitach(a ściślej barak od lat 4) i mi się nie przydarzyło jeszcze. Ale wszystko przede mną:)

pozdrawim

stiv a

unhooked
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 23 razy

Post23 maja 2012, 08:38

stiv amoralny pisze:
unhooked pisze:Czy tez dostajecie po mordzie plastikowym dzyndzelkiem na koncu knagi depowera podczas np. backrola w haku? :shock:

haha, no to miałeś jakiś matriksowy zbieg okoliczności chyba :shock: musiałeś dość wysoko hak mieć czy co :?:
stiv a

Matrix sie robi jak knaga odpuszczona jest na dlugosc ok 10cm. Wtedy idealnie dostaje w zeby :-D

Moje wrazenia, jesli chodzi o bar i konstrukcje depoweru. Jest dobry do trickow unhooked, bo w razie czego mozna szybciej siegnac po depower i zaciagnac go od gory. Jesli chodzi o regulacje depowera podczas slizgu, to czasem jest ciezko. Trzeba zaciagac nie w dol, ale w bok, co jest znacznie trudniejsze przy overpowered.

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post23 maja 2012, 11:22

ani w dół ani w bok - jak dla mnie najłatwiej jest jak gdyby "do tyłu" (mi się to kojarzy jedynie z odpychaniem się kijami narciarskimi ;) ) i to wychodzi prosto i bez konieczności stawania, zwalniania czy czegokolwiek. Jedynie przy overpowered zdarza mi się nieco odpuścić krawędź. Gdy ciągnąłem w dół lub w bok to zawsze był problem i mnie ten cały system wk... a teraz jest spoko.

Awatar użytkownika
BESTIA
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 2 razy

Post23 maja 2012, 11:59

Kwestia przyzwyczajenia moim zdaniem. Na początku też miałem obawy, które się nie sprawdziły.
Trzeba się po prostu nauczyć go obsługiwać. A jak daje żonie bar z taśmami u góry do których przeważnie nie sięga,
to nie chce na nim pływać :wink: . W slingu ma wszystko pod ręką i to jest duża zaleta :idea:

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post23 maja 2012, 14:46

przestaw sobie latawiec na węzełkach jak wieje na tyle mocno ze masz miec zaciagniety depower to Ci tyle nie bedzie wisiało ;)

stiv amoralny
Kontaktowanie:

Post23 maja 2012, 18:00

Smokie pisze:

przestaw sobie latawiec na węzełkach jak wieje na tyle mocno ze masz miec zaciagniety depower to Ci tyle nie bedzie wisiało ;)

ewentualnie jak wisi za dużo to może zrobić kokardkę :mrgreen:

Awatar użytkownika
Winnie the Pooh
Deska: SU2 BIG FOOT
Latawiec: Slingshot Rally 14m
Kontaktowanie:

Post13 cze 2012, 14:45

Witam.Wiecie może gdzie mogę znaleść kombinacje ustawień RPM-a 2012?

kite24.pl
Deska: SU-2
Latawiec: Gin Cannibal
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 29 razy
Kontaktowanie:

Post13 cze 2012, 16:53

a o jakie ustawienia chodzi ?
Winnie the Pooh pisze:Witam.Wiecie może gdzie mogę znaleść kombinacje ustawień RPM-a 2012?

Awatar użytkownika
przemjas
Deska: SU-2 Prorider
Latawiec: SS RPM 10m
Postawił piwka: 22 razy
Dostał piwko: 18 razy
Kontaktowanie:

Post13 cze 2012, 18:10

Winnie the Pooh pisze:Witam.Wiecie może gdzie mogę znaleść kombinacje ustawień RPM-a 2012?

wszystko ładnie pięknie jest opisane na latawcu, wake, freestyle, i siły na barze, chyba że o inne ustawienia ci chodzi

Awatar użytkownika
przemekskowron
Deska: -SharkENERGY-
Latawiec: -SharkENERGY-
Postawił piwka: 3 razy
Kontaktowanie:

Post13 cze 2012, 19:05

Prawda - gupota rozwiązanie! może zmienić na gumową kulkę?

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post13 cze 2012, 19:17

przemekskowron pisze:

Prawda - gupota rozwiązanie! może zmienić na gumową kulkę?

Namówić Slingshota, żeby przywrócił knagę nad barem albo najlepiej zrobił taśmy :wink:

Wróć do „Recenzje & Opinie”