Suchy bolo Mystica

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post12 mar 2009, 00:34

ja mam 177 i M.

Awatar użytkownika
max_rm
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 5 razy

Post01 maja 2011, 10:53

Ja mam Mystica rocznik 2010 i mam ogromny problem! Jak narazie pływałem 2 razy i za każdym razem wychodziłem mokry. Pod spód zakładam spodnie + termo koszulkę + bluzę z kapturem. Po wyjściu spodnie mokre do ok 10cm nad kostką, ręce mokre prawie do łokcia, mokry kaptur bluzy i wilgotna klatka piersiowa :evil: Przed pływaniem wchodziłem do wody i spuszczałem powietrze. Rzepy zaciskałem na maxa. Rozmiar mam dobrze dopasowany.

I się zastanawiam, czy jakiś trefny model mi się trafił, czy coś robię nie tak jak trzeba?? :roll:

Awatar użytkownika
macsurf
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post01 maja 2011, 16:57

Moze spuszczasz za bardzo powietrze i zasysa wode do srodka. Ja mam tez Mystica i takich problemow nigdy nie mialem.

ahryl
Deska: SU-2
Latawiec: Naish
Kontaktowanie:

Post01 maja 2011, 19:50

moze kryzy masz pozawijane ? na nogach podciagnij kryzy za kostke, a powietrze spuszczaj kucajac i rozwieraj kryze na gdyce.

Awatar użytkownika
targetti

Post01 maja 2011, 20:17

A powiedz co to znaczy "mokry"?
Jak długo jesteś w sucharze?

Jak mokre masz nogawki, przedramiona oraz krocze i długo siedzisz sucharze, zaliczasz gleby i siedzisz w wodzie to tak już jest i tego nie zmienisz.
Niestety suchy bolek nie jest w 100% suchy :)

Awatar użytkownika
max_rm

Post01 maja 2011, 20:31

targetti pisze:A powiedz co to znaczy "mokry"?
Jak długo jesteś w sucharze?

Jak mokre masz nogawki, przedramiona oraz krocze i długo siedzisz sucharze, zaliczasz gleby i siedzisz w wodzie to tak już jest i tego nie zmienisz.
Niestety suchy bolek nie jest w 100% suchy :)

Mokry, to znaczy mokry - jakbym zanurzył kończyny na chwilkę do wody, i można wycisnąć wodę z ciuchów. Klatka piersiowa wilgotna, bo do kaptura od bluzy wsiąka woda. W sucharze pływałem ok 2-3 godzin. A robię tak:
- zakładam bolka, kucam, wypuszczam powietrze przez szyję
- wchodzę do wody - wypuszczam jeszcze raz na maxa (za pierwszym razem tego nie robiłem i też byłem mokry)
- pływam kilka minut i czuję, że do bolka dostaje się powietrze, bo już nie jestem tak "wysuszony" w środku
- jak płynę na pełnej 3,14ździe i przecinam falkę, to mi pod kostkę wsiąka woda
- jak tracę deskę po skoku i płynę po nią to natychmiast mi zalewa rękawy
- w dodatku jak mnie nakrywa falka, to woda zalewa od góry
Porażka jakaś :evil:

P.S. Krocze mam suche akurat :thumb:
P.S.2. Dobra, chyba wiem w czym jest problem. Spróbuję wyżej podciągnąć kryzy i przetestować na morzu (w łazience podziałało :lol: )

Jeszcze mam pytanie odnośnie rzep - czy w praktyce coś się stanie jeśli nie zacisnąć je na maxa, tylko luźno zostawić?

Awatar użytkownika
bronix
Postawił piwka: 1 raz

Post02 maja 2011, 11:10

jak zostawisz luźne rzepy to nawet na podciągniętych kryzach po mocnej glebie zaciągniesz wode,zauważ że kryzy są wszyte dość wysoko ,właśnie po to by nie naciągać ich na kostki i nadgarstki tylko jak najwyżej ( bez przesady) czyli im masz chudsze nogi/ręce tym wyżej podciągasz ,natomiast szyjną musisz sobie dobrze ułożyć tak by się nie podwijała nigdzie ,ot cała technika obsługi suchara .Pozdro :thumb:

seba76
Deska: Nobile NHP/50Fifthy
Latawiec: Cabrinha/North/Wainman
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 4 razy
Kontaktowanie:

Post03 maja 2011, 00:07

mam Mystica i mogę go polecić w 100% - wszystko trzyma w 100% - jeżeli dostanie się woda to są to znikome ilości i po większym upadku

Awatar użytkownika
alektyb
Deska: roznie to bywa
Latawiec: jw
Kontaktowanie:

Post04 maja 2011, 16:18

Dzisiaj doszedł do mnie suchar taki sam jak opisuje autor tego tematu.

Wszystko wydaje się być super, jedynie górna kryza mnie zbytnio uciska na szyji.
W jaki sposób mogę ją ukrócić? Zwykłymi nożyczkami da rade?

Pozdro :)

Wrogu
Deska: do pływania
Latawiec: do latania
Dostał piwko: 52 razy

Post04 maja 2011, 17:29

Mi sie woda zawsze pod suchara dostaje.... tyle, ze nie czuje kiedy.... dresy lapia wilgoc, woda sie nagrzewa i jest si. Ani razu nie mialem przecieku, takiego, ze mozna go wyraznie odczuc, wiec spokojnie moge bolka mystica polecic. A to czy nam w bolu cieplo czy zimno, to juz kwestia ubrania i tego jak kto zimno odczuwa/jaka ma cieplote ciala.

Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Deska: Czapla Kite., Moses
Latawiec: RRD, Cabrinha, Airush
Dostał piwko: 15 razy
Kontaktowanie:

Post05 maja 2011, 09:56

alektyb pisze:Dzisiaj doszedł do mnie suchar taki sam jak opisuje autor tego tematu.

Wszystko wydaje się być super, jedynie górna kryza mnie zbytnio uciska na szyji.
W jaki sposób mogę ją ukrócić? Zwykłymi nożyczkami da rade?

Pozdro :)

Ja bym tego nie ruszał. Na początku też myślałem że jest za ciasne, ale jak się przyzwyczaisz nie będziesz na to zwracał uwagi. Teraz mam wrażenie że sie guma troche wyciągneła i mam luz, albo to efekt diety bo troche schudłem :thumbsup:

Awatar użytkownika
alektyb
Deska: roznie to bywa
Latawiec: jw
Kontaktowanie:

Post05 maja 2011, 20:04

Na pewno jest za ciasno bo troszeczkę się czerwony na twarzy robię :oops:
Dziwne, że wszystko pasuje oprócz tego.

Więc są jakieś konkretne sposoby na rozciągnięcie/ukrócenie manszety ?

Pozdrawiam :)

unhooked
Dostał piwko: 23 razy

Post06 maja 2011, 07:20

alektyb pisze:Na pewno jest za ciasno bo troszeczkę się czerwony na twarzy robię :oops:
Dziwne, że wszystko pasuje oprócz tego.

Więc są jakieś konkretne sposoby na rozciągnięcie/ukrócenie manszety ?

Pozdrawiam :)

Nozyce w reke i tniesz wzdluz linii, - przyjrzyj sie, tam sa takie widoczne. Nie tnij wiecej niz kilka mm, bo pozniej bedziesz mial zbyt luzno.

Awatar użytkownika
teoysta
Deska: jest
Latawiec: też jest, +nawet bar i trapez
Kontaktowanie:

Post06 maja 2011, 10:38

Woda do kombinezonu bedzie sie dostawac jesli nie naciagniemy gum na glebiej, ponad kostki/nadgarstki. Ja na nogach gole wlosy w miejscu gdzie guma styka sie ze skórą ;) Fajnie miec wysokie buty/dlugie rekawiczki ktore mozna naciagnac na gilzy co uchroni przed woda dostajaca sie podczas upadkow/plywanai na falach. Poza tym cialo ludzkie, szczegolnie podczas wysilku poci sie! Para ma pewnie kolo 30st a material kombinezonu sporo mniej. Zachodzi zjawisko podobne jak wyciagajac butelke piwa z lodówki w upal.. Nie ma sily, kazdy, najlepszy kombinezon nie bedzie 100% suchy!

Czy nie przecieka najlatwiej sprawdzic zaklejajac otwory tasma klejaca, wkladajac wywroconego na lewa strone do wanny i nalewajac wode do srodka. Woda powinna byc ciepla, zeby material nie parowal. Widac wszystkie przesaczenia ;)

kw92
Latawiec: Ozone
Postawił piwka: 53 razy
Dostał piwko: 16 razy
Kontaktowanie:

Post01 mar 2012, 18:31

Może to wina roczników produkcji że jest inny zamek?? :)
a co do szelek to na mnie jakoś spadają z barków :( ale wystarczy założyć na krzyż i jest extra, więc też polecam :thumbsup:

Wróć do „Recenzje & Opinie”