Crazy Fly prezentuje - Latawce 2011

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
EASY SPORTS
Deska: Crazy Fly/Gaastra Kiteboarding
Latawiec: Crazy Fly/ Gaastra Kites
Lokalizacja: Poznań, ul Olsztyńska 2/ W sezonie - kemping "Chałupy 6"
Kontaktowanie:

Post17 lis 2010, 14:10

CRAZY FLY prezentuje kolekcję latawców 2011

SCULP
Obrazek

Sculp to konstrukcja typu Delta z trzema tubami poprzecznymi. Jest to latawiec przeznaczony dla każdego ridera - zaawansowani będą z łatwością ćwiczyć manewry un-hooked, docenią właściwości pływania na wiatr, natomiast mniej doświadczeni będą zadowoleni z przewidywalności kite-a, łatwości prowadzenia, szybkości poruszania się!

Innymi słowy Sculp to allroundowy latawiec high performance, który dzięki szerokiemu spectrum zastosowania spełni oczekiwania wielu riderów na różnym poziomie zaawansowania.

Obrazek

Cechy latawca:

- wszechstronny latawiec: freeride, freestyle, wave
- 3 tuby poprzeczne
- kształt Delta
- system One Pump
- bardzo łatwo wstaje z wody
- system 4-linkowy
- szeroki dolny i górny zakres wiatrowy

phpBB [video]

Slash

Slash to 5 linkowy C-shape z pięcioma tubami poprzecznymi dedykowany dla prawdziwych freestylowych riderów. Jest to latawiec o bardzo dużym potencjale mocy, ale również bardzo spokojnej charakterystyce - jest tam gdzie się go spodziewamy. Zachowuje się stabilnie i przewidywalnie.

Obrazek

5-linkowy system bez uprzęży sprawia, że latawiec jest bardzo reaktywny. Ciekawym rozwiązaniem są dwa ustawienia - FREESTYLE i WAKESTYLE. W pierwszym przypadku mamy nieco mniej mocy, ale większy zakres depowera, natomiast przy drugim ustawieniu jest odwrotnie.

Obrazek

Cechy latawca:

- C-Shape
- 5 tub poprzecznych
- bardzo reaktywny
- szeroki zakres wiatrowy
- każda tuba pompowana osobno

phpBB [video]

MooWii

MooWii jest latawcem dedykowanym riderom, którzy zaczynają uczyć się Kitesurfingu, a także tym starającym się opanować pierwsze skoki! Jest to konstrukcja z 3 tubami poprzecznymi, nieco wolniejsza od Sculpa, dzięki czemu wybaczająca więcej błędów - zwłaszcza tym początkującym... Latawiec posiada głęboki profil zapewniający dobrą stabilność i przewidywalność, a także gwarantuje długie wysokie skoki!

Obrazek

Ta 4-linkowa delta posiada spory potencjał mocy, bardzo dobrze dopracowany system bezpieczeństwa. Jest to latawiec, który zapewni stały progres na poziomie średnio-zaawansowanym.

Obrazek

Cechy latawca:

- typ delta
- system 4-linkowy
- duży hang time
- małe siły na barze
- system one pump

phpBB [video]

Pozdrawiamy
Easy Team :thumbsup:

Awatar użytkownika
wieloryb
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post17 lis 2010, 15:07

a ile to kosztuje :?:

Lussik | EASY Surf Center
Deska: Nobile
Latawiec: Gaastra
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 27 razy

Post09 gru 2010, 14:48

Hej

Udało się dzisiaj polatać na nowych CF'ach na śniegu :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pierwsze wrażenie bardzo miłe, wiało tak:

Obrazek

Sculp 11.0:
- dużo mocy
- średnie siły na barze
- bardzo stabilny i przewidywalny
- ładnie ciągnie przy skokach

Moo Wii 9.0
- lekki, przyjemny na barze
- dobry dół, spokojnie dało się ostro i szybko jeździć
- bardzo łatwy i stabilny, początkujący będą zadowoleni
- stabilny podczas jazdy unhooked
- jak się zachowuje podczas skoków niestety nie sprawdziliśmy, może następnym razem.

Na Sculpie polatał również OXY, może coś napisze :thumbsup:

Baardzo fajną sprawą są nowe linki w barze - wyglądają naprawdę solidnie i bardzo łatwo się je rozkłada - nie skręcają się i nie plączą. Postaram się cyknąć fotki baru niebawem.

Zapraszam do testowania podczas jazdy snowkite w okolicach Poznania - jak będzie wiało to postaramy się być na spocie :thumbsup:

Pozdrawiam
Lussik

Awatar użytkownika
oXy
Kontaktowanie:

Post02 sty 2011, 22:27

Ooo No na Sculpie fajnie się latało.

Byłem akurat po ostrej glebie, w połowie kiteloopa ....coś mi się odechciało..spadłem na ziemie jak kamień :wink:

Obolałe mięśnie klatki piersiowej , nie miałem już ochoty na siłowanie się z latawką , każde zaciągnięcie baru powodowało ból :| Lussik zaproponował test kite'a ze stajni Crazy Fly.Moja pierwsza styczność z firmą. Nie wiało za mocno, chyba ok 14knts. Rozmiar 11m.Delta shape. Zgodziłem się! O dziwno , siły na barze nie powodowały bólu nadwerężonego mięśnia , a jednocześnie czułem każde zachowanie latawca. Wrażenie bardzo pozytywne.
Często jest tak ,że po zamianie latawki ,na której latam najwięcej , mam problem ze wykonaniem skoku na tej "świeżej" . Tym razem tak nie było , a przesiadłem się z delty c-shape F-one Bandit III 10m . Zupełnie innego kite'a. Jeśli chodzi o Scupla to ma wszystko to co powinna posiadać latawka tej grupy do której ma trafić . Nie lubie przekombinowanych latawców. Bar, linki, bridle, systemy bezpieczeństwa oraz system deepower jest prosty, ale za to praktyczny, funkcjonalny i wytrzymały. Latawka Crazy Fly Sculp jest przewidywalna, gładko generuje moc , łatwo wstaje. dobrze radzi sobie na krawędzi okna wiatrowego , skoki nie są trudne. Jednak brakowało mi pazura i hangtime'u który był bardzo wyczuwalny na Bandicie :mrgreen: . Ale ogólnie na + . Niestety za krótko latałem aby móc powiedzieć coś więcej, moje odczucia mogą być mylne , ale wydaje mi się ,że bardziej moje oczekiwania spełnił by inny latawiec Crazy Fly - Slash . Tak czy siak dziękuje za możliwość potestowania szmatki , z która wcale tak szybko nie chciałem się rozstawać :wink:

Jeszcze tylko dwa halsy Lussik.....oki już oddaje jeszcze tylko skocze sobie :) Oki, no dobra, masz :( :wink:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

EASY SPORTS
Kontaktowanie:

Post03 sty 2011, 13:56

Testy latawców Crazy Fly oraz Gaastra Kites

Relacja Teamu testującego SportZone/KitePark

Obrazek

CRAZY FLY

Crazy Fly, dość młoda marka latawców i desek, która dzięki uprzejmości Lusika z EASY poleciała z nami do Brazylii na testy. W sprzęcie kitesurfingowym, zresztą jak we wszystkim pływasz na tym co ci najbardziej odpowiada. Firma Crazy Fly stworzyła produkty, które na pewno będą odpowiadać wielu osobom.

Obrazek

Deski

Deseczki starannie wykonane, solidne z bardzo fajnymi padami i strapami (rzadko, które pady posiadają zaczepienie na palce, co skutecznie uniemożliwia wypadanie nogi ze strapu, nawet przy mocnych szarpnięciach podczas trików z krawędzi). Deseczki, dobrze ostrzą, dobrze się prowadzą, mają popa i wszystko inne co dzisiejsza deska powinna posiadać. Wyróżniają je na pewno pady i strapy i bardzo przyjemna grafika, zależnie od modelu.

Obrazek

Latawce

Latawce firmy Crazy Fly są równie dobrze i mocno wykończone jak deski, staranne szwy, mocne materiały, solidność i precyzja. Co do właściwości lotnych, gdy spojrzy się na kajta w powietrzu przypomina trochę bardzo dobrą Deltę konkurencyjnej i bardzo drogiej firmy. W powietrzu kajt Crazy Fly zachowuje się właśnie jak dobra delta. Posiada dużo mocy nawet przy słabych warunkach, a wkład człowieka w wygenerowanie tej mocy jest znikomy, co czyni tego kajta łatwym do nauki i na początek kariery kitesurfera. Posiada trochę duże siły na barze co może się spodobać tym, którzy lubią ostrą jazdę, gdyż podczas trików z krawędzi ciągnie niesamowicie, dzięki czemu każdy trik wygląda stylowo i na tzw. dużym powerze. Marka Crazy Fly to udany produkt o przystępnej cenie, która może mocno wbić się w polski, kitesurfingowy rynek.

Obrazek

GAASTRA KITES

Dzięki uprzejmości Lusika, mieliśmy w Brazylii na testy również kajty Gaastry. Jak to Gaastra, mocne i trwałe, pięknie wstające z wody i łatwo prowadzące się kajty, które w szczególności przypadły do gustu naszym kursantom. Kajty te są bardzo stabilne w powietrzu, dzięki czemu pływa się bardzo przyjemnie, a w momencie lotu (duży hangtime) nie ma mowy o niespodziankach. Kajt po długim szybowaniu, powoli odkłada Ridera na wodę.

Polecamy, ekipa testująca: SportZone/KitePark-Team

MASTER KITEBOARDING fuu1
Deska: Nobile Infinity 5'7
Latawiec: Nobile T 5
Dostał piwko: 23 razy
Kontaktowanie:

Post10 sty 2011, 10:54

Czesc ,
dzieki uprzejmości Easy , miałem okazje przetestować nową latawkę Creazy Fly 11m MooWii . Spot w Szwajcarii ...Kaszubskiej :D nadawał sie do tego doskonale Kotlinka K/ Szymbarka jest tylko 40 min jazdy z Gdańska a jej mikroklimat pozwala utrzymać duże ilości śniegu do późnej wiosny . Byłem na miejscu już kilka dni gdy powiało doś konkretnie ( potem dowiedziałem sie że było w szkwałach 38 knts !!! ) i postanowiłem zapoznac sie z nowym modelem ze stajni Creazy Fly . MooWii spodobał mi sie już przy rozkładaniu ponieważ system one pump doskonale nadaje sie na minusowe temperatury . Szybka akcja i sprzet gotowy do jazdy zanim zamarzną paluszki podczas zatykania zaworów :)

Obrazek
Test Creazy Fly MooWii 11m 38 knts ...:

4 linkowy bar , więc zero kłopotów , Obejrzałem solidne systemy bezpieczeństwa i możliwości "ztuningowania " sprzetu pod własne preferowane style . Da sie :)

Obrazek
Test Creazy Fly MooWii 11m 38 knts

Kilka kontrolnych ruchów dało mi pewnośc że przy tym szkwalistym wietrze można w pełni kontrolować latawiec .

Obrazek
Test Creazy Fly MooWii 11m 38 knts .:)

no i jazda ...

Obrazek
Test Creazy Fly MooWii 11m 38 knts ...:

Nowy sprzęt o nazwie MooWii dał radę . Moim zdaniem jest to lightowy sprzęt dla każdego który prowadzi sie precyzyjnie ma swoją moc którą moża łatwo oswoić . Mogą używać Go nawet początkujący raiderzy . Bardziej zaawansowani mają możliwość tiuningu ( zmiana podpięc pod pływaczkami )po którym ten łagodny baranek moze zmienić sie w..........no to jeszcze trzeba sprawdzić na wodzie przy bardziej sprzyjających warunkach :)

Pozdrowienia i serdeczne podziękowania dla Easy , Janek " fuu1" Lisewski

all fotos by Ola Zalewska
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2011, 11:14 przez MASTER KITEBOARDING fuu1, łącznie zmieniany 1 raz.

EASY SPORTS
Kontaktowanie:

Post28 sty 2011, 14:00

phpBB [video]

team CF na kitesafari;)

EASY SPORTS
Kontaktowanie:

Post15 lut 2011, 14:50

Crazy Fly na Snowkite Masters

Team rider Crazy Fly Petr Pechi Pechacek wziął udział w zawodach Snowkite Masters, które odbywały się w przepięknej - alpejskiej - scenerii, w miejscowości Lautaret Pass we Francji

Pechi podczas zawodów używał latawca CrazyFly Moowii, który ostatnio stał się jego ulubioną zabawką do snowkite'a! Zobaczcie kilka genialnych zdjęć z akcji!

Zdjęcia: Lukas Vogeltanz

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam
Easy SurfShop
Piotrek :thumbsup:

EASY SPORTS
Kontaktowanie:

Post17 mar 2011, 17:35

Wideo prezentujące latawiec Crazy Fly Sculp 2011

Zapraszam do oglądania ;)

phpBB [video]

Pozdrawiam
Easy SurfShop
Piotr :thumbsup:

stiv amoralny
Deska: 50fifty/Su-2/Spleene
Latawiec: Cabrinha/SShot/Airush
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 32 razy
Kontaktowanie:

Post04 kwie 2011, 18:19

W tym roku trochę opóźnione, ale w końcu :thumb: otwarcie sezonu na 1/2 wyspie zacząłem od zupełnie przypadkowej 3-godzinnej sesyjki na CF Sculp 11m2. Jak dotąd marka znana mi tylko z deseczek, wyśmienitych zresztą. Tym bardziej zaraz po wjechaniu na opuszczony Ch6, ze sporą ciekawością "pobrałem" od Lussika sprzęcik by czym prędzej się zwodować - no bo warunki wczoraj były prze-wyśmienite, wiatr z południa, ciepło ... i z 17 knt. Pierwsze wrażenie jeśli chodzi o wykonanie bardzo pozytywne, starannie odszyte szwy, materiały bardzo dobrej jakości, jak również ciekawa grafika. Bar z prostym i skutecznym systemem zrywki, fajny chicken , gripp na barze idealny, d-power przy chicken'nie :thumb:
Latawiec jak najbardziej spełnił moje oczekiwania, od razu dał się "poczuć" , także bez większych oporów zacząłem po 5-10 min pływać agresywniej. Pierwsze co dało się wyczuć od razu, to, że moc jest z nami :wink: z pazurem , ale stabilna jednocześnie. Przy tych warunkach ustawiłem go na kierunkach na małą moc. Nie jestem lekki(88 na czczo:) ) ale przy takim wiaterku jak wczoraj to d-power na maks cały czas zaciągnięty i było idealnie(Reche - chudziak73, miał już momentami za dużo troszkę, co nie znaczy że nie dał rady.... po prostu dłużej leciał :lol: ).Jest też możliwość dodatkowej regulacji mocy na kierunkach przy barze, pod pływakami. Siły na barze takie średnie, dające wyczuwalny opór, ale nie męczące na pewno , mi osobiście odpowiadające bardzo. Jak ktoś myśli o wysokich i długich lotach :!: (mega dłuuugie susy można na tym sprzęcie sadzić) - to sprzęcik , który warto wziąć pod uwagę :idea: Podsumowując; jak na 11m2 spory ciąg i przy tym miękko lądowane hooked kiteloop'y i F-16, no i równie super przyjemnie do unhook :thumb: Razem z Reche'im wyrywaliśmy go sobie z rąk :wink: Fajny sprzęcik, nie wiem jak cenowo wygląda ani kwestia spraw gwarancyjno-serwisowych, ale warto się tym modelem bliżej zainteresować napewno :thumb: Najprawdopodobniej będzie możliwość testowania sprzętu CF podczas naszego wyjazdu do Hamaty w maju :wink:

pozdrawim

stiv a

EASY SPORTS
Kontaktowanie:

Post06 kwie 2011, 16:54

Cześć,

Crazy podrzuciło nowy filmik prezentujący już dokładniej ich C-Shape'a - latawiec Slash. Filmik świeży z dnia wczorajszego, polecam:)

phpBB [video]

Pozdro
Kacper

EASY SPORTS
Kontaktowanie:

Post13 kwie 2011, 17:49

kilka fot z wczorajszej sesji teamu w RSZ;)
Załączniki
IMG_8111.jpg
IMG_8111.jpg (83.57 KiB) Przejrzano 4043 razy
IMG_8177.jpg
IMG_8177.jpg (57.35 KiB) Przejrzano 4043 razy
IMG_8075.jpg
IMG_8075.jpg (67.41 KiB) Przejrzano 4043 razy

Awatar użytkownika
Miśka
Kontaktowanie:

Post14 kwie 2011, 09:31

Pewnie nie każdy zna markę Crazy Fly lub mało o niej słyszał, jednak ta niewielka rodzinna firma, słowackiego pochodzenia wydała na rynek naprawdę dobry sprzęt. Miałam możliwość przetestować wszystkie latawce i kilka desek w El Gounie, gdzie jest centrum testowe tej marki oraz gdzie przybyła cała ekipa EASY Surf Shop, która dystrybutuję Crazy Fly na Polskę.

Wykonanie latawców jest naprawdę solidne i widać że użyte materiały są wysokiej jakości.
Graficznie latawki i deski prezentują się super. Latawce mają bardzo żywe kolory a deski klasyczne kolory. Jednak oprócz dobrego wyglądu sprzęt sprawia się na wodzie po prostu świetnie.

Moo Wii – jest to latawiec przeznaczony z pewnością dla osób początkujących lub osób szukających spokojnego latawca by sobie wysoko i przyjemnie polatać. Jego konstrukcja jest na tyle sztywna, że mimo silnych uderzeń o wodę nie łamię się i nie skleja, co ułatwia szybkie wstanie z wody.
Wydaję mi się że jest to dobry kite na polskie warunki, szkwały z łatwością połyka i ma bardzo dobry dół.

Slash – Ten freestyle'owy kite może generuje dużo mocy by tricki były na power’rze. Jest dosyć agresywny. Oczywiście jest najszybszym kite'em tej kolekcji. Siły na barze są w sam raz dla latawca typu C, nie za małe nie za duże. Slash ładnie nosi do góry i jak trochę mocniej powieje to można sobie wysoko polatać. Ze wstaniem z wody również nie ma żadnych problemów.

Deski są bardzo dobre. Jest w czym wybierać i każdy znajdzie w tej kolekcji coś dla siebie. Testowałam kilka desek i mogę szczerze powiedzieć, że wszystkie mi się podobały. :]

Raptor PRO jest dosyć sztywna, dobrze wybija z krawędzi i pomimo nazwy jest przeznaczona dla bardzo szerokiej grupy odbiorców.

Wersja LTD jest bardziej miękka i ma tak zwaną double concave, czyli taka fala na spodzie deski :p
Równie dobrze wybija, jednak lądowania są bardziej łagodne, co oszczędza kolana.

Deska Pro Tour Model jest z kolei najtwardszą deską i najbardziej radykalną. Wydaję mi się że osoby zainteresowane tym modelem będą to raczej tylko osoby ukierunkowane na Freestyle.

Deska dla dziewczyn wcale nie jest taka zła jak myślałam. Grafika jest bardzo girly ale sunie bardzo fajnie i przyjemnie. Do tego ma pady i strapy, które naprawdę trzymają nogę!!! A zawsze miałam z tym problem :/

Ogólnie mogę powiedzieć że naprawdę warto zainteresować się tym sprzętem, nie tylko ze względu na jego właściwości ale i jego cenę.

Michalina
Załączniki
2.jpg
2.jpg (35.05 KiB) Przejrzano 4014 razy
11.jpg
11.jpg (54.1 KiB) Przejrzano 4014 razy

MASTER KITEBOARDING fuu1
Deska: Nobile Infinity 5'7
Latawiec: Nobile T 5
Dostał piwko: 23 razy
Kontaktowanie:

Post01 maja 2011, 23:03

hej.dzisiaj testowałem latawke CF a . 11m Moo Wii . Porównywałem z Ozonem Edge 2011 ,Corem GTS i Northem.Jak tylko wrócę z majówki podzielę się swoimi spostrzeżeniami a będą one dość ciekawe.:) pozdro. Janek

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post02 maja 2011, 01:34

czy ktoś nie związany w żaden sposób z CrazyFly, mógłby opisać swoje spostrzeżenia z testów latawców czy desek?
znów wsadzę kij w mrowisko , czego nie wypada tu robić..
na latawcach jeszcze nie pływałem
ale o deskach nie mogę napisać by były choć dobre..

twarde na maksa klocki..

pzdr

Wróć do „Recenzje & Opinie”