Taboo 2011 8m2 - Wasze opinie

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
jelonek

Post06 lip 2012, 11:06

Witam
Po kilku dniach spędzonych na plaży przy za dużym wietrze jak na mojego nemesisa 2009 12m2 doszedłem do wniosku ze czas zainwestować w coś mniejszego.
Mam możliwość w miarę tanio (1600zl - czy to tanio jak na ten model?) nabyć praktycznie nowy Best Taboo 2011 8m2.
jak sądzicie, będzie to dobry zakup dla początkującego ale pływającego, czy mam poszukać czegoś innego?
pzdr

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post06 lip 2012, 11:34

jelonek pisze:Witam
Po kilku dniach spędzonych na plaży przy za dużym wietrze jak na mojego nemesisa 2009 12m2 doszedłem do wniosku ze czas zainwestować w coś mniejszego.
Mam możliwość w miarę tanio (1600zl - czy to tanio jak na ten model?) nabyć praktycznie nowy Best Taboo 2011 8m2.
jak sądzicie, będzie to dobry zakup dla początkującego ale pływającego, czy mam poszukać czegoś innego?
pzdr

Taboo jest poprawną konstrukcją
głównym jego minusem jest nienajlepszy dolny zakres - który akurat w 8m2 nie jest aż tak potrzebny jak górny..
cena odpowiednia - jeśli stan faktycznie idealny - to nawet niezłą dla kupującego cena ..

peace

alien5
Deska: 50fifty/XTR
Latawiec: Kahoona/Taboo
Kontaktowanie:

Post06 lip 2012, 13:12

Taboo jest fajnym, szybkim latawcem. Super odpuszcza szkwaly (duzy depower na barze).
Ostatnio przy plywaniu przy wiaterku 20-40knts nawet go nie musialem depowerowac. Dla porownania na Kahoonie 7,5m mialem czasami sporo za duzo i ciezko bylo go utrzymac.
Taboo nie skacze zbyt wysoko przez zenit w porownaniu do innych konstrukcji, także do wysokich, długich lotów musiałbyś poszukać czegoś innego.
Dół rzeczywiście słaby, te 20-22 węzłów minimalnie przy 82kg wagi musi być, no ale chyba nie kupujesz 8m do pływania przy wietrze 17knts. Górny zakres pewnie kończy się grubo ponad 40 węzłów ;). Nigdy go nie miałem okazji przetestować.
Do nauki i progressu na silny wiatr jak najbardziej można go polecić.
Pancerna konstrukcja, zwróć uwagę jak bardzo Taboo ma wzmocniony materiał na tipach.

Wróć do „Recenzje & Opinie”