2 tygodnie temu miałem możliwość testowania najnowszej pianki marki TRIBORD. Dokładnie mówiąc modelu Swich 900 5/4 mm. Powiem szczerze, że jeszcze 2 lata temu marka Tribord kojarzyła mi się z piankami mało zaawansowanymi technicznie. Piankami dla amatorów sportów wodnych, z dobrą opinią jeśli chodzi o jakość wykonania i oczywiście o cenę, która jest

W dniu w którym testowałem piankę temperatura powietrza wynosiła okolo 7 st Celsjusza, wiatr w porywach do 20 węzłów, woda okolo 7 st.
Pianka Tribord Switch 900 5/4 mm
Charakterystyka pianki:
- Front zip, woda nie przedostaje się przez zamek na plecach, większy komfort.
- Możliwość zamontowania kaptura lub normalnej kryzy ( oczywiście w komplecie z pianką 2 kołnierze )
- Super szczelne szwy szyte od zewnątrz, klejone od wewnątrz " ślepe szwy " super komfort od wewnątrz, ani kropelka wody nie przedostaję się z zewnątrz
- Sylikonowe wstawki przy zakończeniach nogawek i rękawów - 100 % szczelności
- Pianka z przeznaczeniem do uprawiania kitesurfingu, windsurfingu, surfa, SUPa, wake
- Materiał Pianki Tribord 900 jest naprawdę elastyczny
Moje odczucia w trakcie pływania:
- Pianka pochłania minimalną ilość wody!!! W trakcie pierwszego użycia standardowo wchodziłem do wody ostrożnie, żeby przyzwyczaić organizm do chłodnej wody, która dostaje się do pianki. Tutaj jest to praktycznie nieodczuwalne, w pewnym momencie zastanawiałem się czy nie jest to pianka sucha, nic z tych rzeczy. Do pianki dostaję się minimalna ilość wody, która równomiernie rozprowadza się między ciałem a materiałem.
- Szczelność!!! W trakcie pływania zdarzały mi się dosyć potężne gleby, ku mojemu zaskoczeniu nie było miejsca, przez które dostała by się chłodna woda. To samo odczucie miałem w trakcie halsowania się po deskę, z głową praktycznie całkowicie zanurzoną w wodzie ( używałem wtedy kaptura zintegrowanego z pianką ). Zero przedostawania się wody przez szyje, rękawy, nogawki.
- Elastyczność i komfort!!! Pianka nie daje odczucia ciężkiej i ograniczającej ruchy. Inżynierowie z Hendaye ( Francja ) testowali ją głównie jako pianki surf, co moim zdaniem wpłynęło na uzyskanie maksymalnego komfortu w trakcie ruchów.
Podczas mojej 14 letniej kariery najpierw windsurf, teraz głównie kite i początku surf miałem okazję pływać w wielu piankach. Długo zastanawiałem się też nad zakupem suchego skafandra, ponieważ mój sezon z reguły nie kończy się w listopadzie, a trwa cały rok. Gdy tylko woda jest w stanie ciekłym a temperatura z silnym wiatrem nie powodują zamarzania linek ( chociaż to już też się zdarzało

Aktualnie jestem po 2 sesjach na wodzie, korzystając z kaptura dołączonego do pianki. Przy następnych testach podeślę kilka faktycznych zdjęć z jakości wykonania pianki.
Moim zdaniem pianka jest warta swojej ceny: 999 zł. Produkt najwyższej klasy. Jeśli ktoś jest zainteresowany zachęcam do odwiedzenia strony triborda, gdzie jest znacznie więcej informacji o tej piance: http://www.tribord.pl/pianka-surfingowa ... 1459787015 lub strony Decathlon gdzie znajdziecie również filmiki przedstawiające piankę: http://www.decathlon.pl/pianka-surf-swi ... 58123.html
Pianki z tego modelu można zobaczyć w sklepach Decathlon: Warszawa Piaseczno, Rumia, Gdańsk Kartuska, Poznań Komorniki.
Jeśli macie jakieś pytania, piszcie do mnie

Niebawem wrzucę też informację dotyczące materiałów jakie zostały zastosowane w tej piance.
Pozdrawiam
I filmik jeszcze dorzucam:
http://bcove.me/cgvhdfvo