Fuerteventura w Sylwestra

Miejscówki Kitesurfingowe
Concret kitr

Post01 paź 2007, 15:03

Czy ktoś kiedykolwiek pływał albo może wie od kogoś czy warto jechać na Fuerteventurę na Sylwka. Jak wtedy wieje i jak jest tam wówczas pogoda? W którym miejscu wyspy sąnajlepsze warunki do Kite?

Pytanko dodatkowe: Gdzie w okolicach Europy najlepiej wybrać się na Kite w czasie Sylwetra?

dennis
Postawił piwka: 4 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post03 paź 2007, 21:59

Concret kitr pisze:Czy ktoś kiedykolwiek pływał albo może wie od kogoś czy warto jechać na Fuerteventurę na Sylwka. Jak wtedy wieje i jak jest tam wówczas pogoda? W którym miejscu wyspy sąnajlepsze warunki do Kite?

Pytanko dodatkowe: Gdzie w okolicach Europy najlepiej wybrać się na Kite w czasie Sylwetra?

Na Fuerteventura nie byłem ale w grudniu jest chyba tak sobie - zobacz statystyki
http://www.windfinder.com/windstats/win ... avento.htm

Ja zastawiam sie nad Teneryfą i El Medano...

__kater__
Postawił piwka: 6 razy

Post04 paź 2007, 08:46

na sotavento zawsze wieje więcej jak wg prognoz a te rok temu wyglądały tak:

http://windguru.cz/pl/historie.php?id_g ... &model=gfs

Wcale w tym grudniu/styczniu tak źle nie jest

ja lecę teraz tzn 15 - 30 pazdziernik i liczę na 14 dni wiatru. Optymistyczne ale bardzo realne, wprawdzie w tym okresie przez wyspę przechodzi kalima i nie ma wiatru, trwa to około 2 tygodnie tyle, że się kończy za dwa dni ;-). Przykładowo w poprzednim sezonie ten okres bez wiatru wypadł idealnie na 15-30 październik

Awatar użytkownika
Hesus
Kontaktowanie:

Post04 paź 2007, 12:35

Elo

z jakiego biura lecisz?

Przymierza się na wylot 21-28.10.07 jeśli możesz podesłać wiecej info będe wdzięczy. W tym rejonie jeszcze nie byłem także info się przyda

__kater__

Post04 paź 2007, 13:16

Hesus pisze:Elo

z jakiego biura lecisz?

Przymierza się na wylot 21-28.10.07 jeśli możesz podesłać wiecej info będe wdzięczy. W tym rejonie jeszcze nie byłem także info się przyda

Nie latam na fuerte z biura bo szkoda kasy, chyba że trafiłeś na dobre promo (pochwal się co i jak)

Kupiłem "ryzykowne" przeloty łączone różnych tanich linii i za 2 osoby zapłaciłem w dwie strony 1200zł. Jak coś się spieprzy i ucieknie mi samolot a kupno biletu na następny dzień nie będzie opłacalne to zostanę w Barcelonie :)

Jak dolecę, na miejscu wypożyczę auto i poświęcę pół dnia na szukanie lokum, chyba ze znajomy będzie na miejscu:P Zatem w którym miejscu będę jeszcze nie wiem :)

Więcej info znajdziesz klikając Fuerteventura w szukaj.

Awatar użytkownika
Hesus
Kontaktowanie:

Post04 paź 2007, 14:25

Lecę z osobą która nie pływa także musi być kompromis z jednej strony basen i plaża a ja biorę furkę szukam fajnej miejscówki i będę katował od rana do zachodu mam nadzieje że prognozy dopiszą.
Co do ceny raczej bez rewelki od 2100 do 2500pln w zależności jaka opcja hotelu mam nadzieje że bankructwa po powrocie nie ogłoszę :D

Widzę że znasz dobrze wyspę, jest jakiś kontakt tel do Ciebie z chęcią bym przedzwonił i wysłuchał dobrych porad by nie wbić sie na minę :D

__kater__

Post05 paź 2007, 10:41

można ze mną pogadać na gg: 7015 ale nie w weekendy

Awatar użytkownika
lockin
Deska: T5
Latawiec: RRD
Dostał piwko: 2 razy

Post30 wrz 2012, 10:02

Wybieram się na Fuerteventure w pierwszym tygodniu stycznia. Czy warto brać ze sobą sprzęt ? Z tego co widzę po WG to taka ruletka z wiatrem w tym okresie. Ktoś może był w tym czasie?

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post30 wrz 2012, 12:20

Na Sotavento ciężko trafić, żeby nie "przyszkwaliło" chociaż na popedalenie low wind.
Ten okres to trochę ruletka, najbardziej opłaca się jechać na prognozę, ale my np trafiliśmy chyba 11 na 14 dni wiatru w drugiej połowie stycznia.

Sprzęt na pewno opłaca się wziąć.

Polecam Flag Beach, ale jest troszkę trudniej niż na Sotavento.
Jak nie zawieje to za jakieś 10 Jurasów można wypożyczyć deske do surfingu na cały dzień, a to dobry okres na falę, więc :thumbsup:

Awatar użytkownika
ogi
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post03 paź 2012, 22:27

Hej..
od 3 dni jestem na fuercie i zostaje tu przez najblizsze pol roku.. jakby ktos cos potrzebowal to jestem na miejscu;) ostania zime tez spedzilem na fuercie i tak jak wszyscy pisza.. ten okres to ruletka.. wiatru jest pol na pol.. byla taka tendencja w tamtym roku ze pierwsza polowa mieisaca to brak wiatru a pozniej kulo 2 tyg.. narazie od miesiaca nie wieje;p

seba76
Deska: Nobile NHP/50Fifthy
Latawiec: Cabrinha/North/Wainman
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 4 razy
Kontaktowanie:

Post22 paź 2012, 01:47

lockin pisze:Wybieram się na Fuerteventure w pierwszym tygodniu stycznia. Czy warto brać ze sobą sprzęt ? Z tego co widzę po WG to taka ruletka z wiatrem w tym okresie. Ktoś może był w tym czasie?

Zima jest na Surfing nie na Kite na Fuercie - wiedza o tym Surferzy :thumbsup:

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post22 paź 2012, 09:16

Zima jest na Surfing nie na Kite na Fuercie

nasze trzy zimowe wypady zawsze byly rewelacyjne . Moze mielismy szczescie ale zawsze dobrze poplywane . Nie mozna siedziec w jednym miejscu wiatru wtedy sie szuka :idea: .Ja bym powiedzial pol na pol surfing z kitem :wink: . Jak trafisz dobry swell i odpowiednia prognoze to plywania zycia bez tlumow na fali . Z wszystkich wypadow na fuerte w roznych oktesach czasu wlasnie zimowe byly najlepsze :wink: .
Ps;sotawente raczej omijamy szerokim lukiem

seba76
Deska: Nobile NHP/50Fifthy
Latawiec: Cabrinha/North/Wainman
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 4 razy
Kontaktowanie:

Post22 paź 2012, 11:59

okey powiedzmy inaczej Najlepsze Warunki na Kite - wiosna-LATO-jesien na surfing ZIMA - siedzenia w jednym miejscu nie polecam :wink:

Awatar użytkownika
ogi
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post02 gru 2012, 12:49

hej ktos leci z Wrocka w najblizszym czasie na Fuerte(sotavento) i zmiescil by jedna pianke do bagazu?:)

Wróć do „Spoty”