Jezioro Niesłysz (lubuskie)

Miejscówki Kitesurfingowe
Awatar użytkownika
michu_wrc
Kontaktowanie:

Post02 lip 2009, 18:19

Witam,
czy ktoś próbował pływać na jeziorku o nazwie Niesłysz (miejscowośc Niesulice lub Przełazy)? Szukam informacji o warunkach kitesurfingowych w tym miejscu. Pływa tam ponoć pokaźna ilość windsurferów... Seniorzy chcą tam postawić przyczepę kempingową na cały rok i nie wiem, czy starać się ich namówić na inny rewir w województwie lubuskim czy na tym jeziorku też da radę "pokajcić" :)

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post02 lip 2009, 22:38

Znam to jeziorko dość dobrze akurat, bo zaczynałem na nim żeglować kilkanaście lat temu i przez pewien czas był to mój ulubiony ( bo jedyny ;)) spot. W każdym razie - raczej słabo z miejscem bo wiatr jest niepewny, nierówny i z różnych kierunków. Nawet jeśli znajdziesz dobrą plażę, o co nie jest łatwo ( kierunek Przełazy ), zazwyczaj od razu jest głęboko. Mietków wg mnie jest wypasem przy tym, z wyjątkiem jakości wody.

pozdro

Krzycho

Post21 lip 2009, 23:53

Pływałem w tym roku parę razy na tym jeziorze. Podobno jestem jedynym któremu na razie to się udało. Faktem jest, że wzbudzałem dużą sensację. Jezioro trudne. Pływanie mozliwe w zasadzie tylko przy kierunku płn. zach.
Start trudny, jezioro wzdłuż brzegów porośnięte lasem. Tylko z cypla przy ośrodku ELterna można odpalić wchodząc do wody ale i tak jest się między pomostami, zjeżdżalniami i trzeba uważać na ławki na brzegu i pochylone drzewa. Jezioro głębokie, dno muliste. Wiatr przy tym kierunku znośny a w zwężce jeziora na wysokości właśnie Elterny nawet bardzo przyzwoity, lokalnie wzmocniony przez ukształtowanie brzegów. Problemem jest położenie kita. Ostatnio pływałem o 1h dłużej niż miałem siłę i ochotę, była już 20 a kuło tak że samodzielne kładzenia latawca lub przy pomocy przygodnego turysty nie wchodziło w rachubę. Szczęście że znajomy się zorientował że coś długo mnie nie ma i wyratował mnie z opresji bo pływał bym tak pewnie do północy. Tak więc podsumowując miejsce nie dla początkujących, pływać się da ale trzeba dużo samozaparcia.

Wróć do „Spoty”