Irlandia -okolice SLIGO-DONEGAL-LEITRIM

Miejscówki Kitesurfingowe
Awatar użytkownika
Ko$$a
Kontaktowanie:

Post25 gru 2009, 12:30

Czy ktos z Was pływal gdzies w poblizu tych spotów. Mam rodzinke niedaleko i chetnie bym sie wybral w tamte strony poplywac lecz nie wiem jak z warunkami. Na Windguru prognozy zajebiste lecz nie wiem jak z glebokoscia wody ponieważ plywam dopiero kilka miesiecy. Pozdro

bart_dr

Post28 gru 2009, 22:58

no gleboko heh, to atlantyk a nie zatoka:) przy rosses point jest miejsce gdzie podczas przyplywu jest plytko przez 50 m, ale tam tylko przy mocnym SW, na chwile obecna wieje NE , przy tym kierunku jedynie Easky, z wielkim wavem/

mareskiusz

Post30 gru 2009, 22:00

Hej! Niedaleko Sligo jest Achill. Jest tam jeziorko z płytką, płaską wodą w sam raz do nauki, oddzielone od plaży (wave) polem golfowym. Polecam :)

dog_on_mars
Kontaktowanie:

Post25 lut 2010, 16:53

Ko$$a pisze:Czy ktos z Was pływal gdzies w poblizu tych spotów. Mam rodzinke niedaleko i chetnie bym sie wybral w tamte strony poplywac lecz nie wiem jak z warunkami. Na Windguru prognozy zajebiste lecz nie wiem jak z glebokoscia wody ponieważ plywam dopiero kilka miesiecy. Pozdro

Cześć,

jest zajebiste, płytkie miejsce ale tylko w przypływie, laguna w Streedagh http://www.lsdkiteboarding.com/beaches/streedagh obczaj sobie spoty u chłopaków na stronce. Osobiście nie pływałem na tej lagunie ale siedziałem przy niej i czekałem na przypływ..w odpływie ludzie jeżdzą po niej konno:).
Jak są warunki to zawsze można spróbować na oceanie bo z jednej strony plaży jest ocean a z drugiej wydmy i ta laguna. O spoty w Irlandii pytaj też na kitesurfing.ie tam kilkoro polaków nawet w szkole w dublinie:)
mapka spotów w Irlandii: http://kitesurfing.ie/modules.php?op=mo ... page=spots

Na Roses pływałem raz i fakt, jest płytko przez jakiś czas ale za to są skały i fale też czasem mają tam spore wymiary. Nie wiem jak dużego masz kajta i ile wagi ale bywają tam dni że 7m to za dużo:)

co do Achill z tego co wiem, to jeziorko jest płytkie ale tylko do bojek:) jak na mój gust to jest tam ciasno i ja się nie zdecydowałem:), szkółka windurfing i kajaczki. Przy północnych wiatrach jest boska plaża na pólnocy achill, Golden Strand, ale przy zachodnich mega turbulencje przez górę którą tam masz. Plaża od południa wyspy jest fajna ale surferów dużo i przy takim wietrze SW to nie ma sie gdzie rozpędzić bo robi się nagle głębiej.

W Irlandii lubi powiać, najmocniejsze wiatry wiosna i jesień, ulubiona grubość pianki to 5.3, poza wiosną i latem fajnie mieć jeszcze coś pod spodem i buty i ew kominiarke.

Ludzie na spotach bardzo fajni, w Dublinie polski rozbrzmiewa dosyć mocno, poza tym sporo francuzów, czechów, itd

miłego pływania
Bartek

Wróć do „Spoty”