Jestem tu nowy i dopiero zaczynam przygodę z kitem. Może nie będzie to odpowiedź o czasie ale zawsze coś. Jestem z Jeleniej Góry, jeżdżę na nartach i pokusiło mnie dopisać parę słów.
- Co do Karpacza :
nie wiem gdzie macie to sporo miejsca ? hmmm jest bardzo ciasno i w dodatku bardzo blisko podpór wyciągu, jeżeli chodzi o górę Kopy to tam jest kawałek czarnej trasy w dodatku bardzo często oblodzonej i zamykanej ze względu na małą pokrywę śniegu. (tak nawiasem to chyba nie trzeba kite żeby zjechać czarną w dół - no chyba że extreme). Pomijam tabuny narciarzy , kolejki do wyciągu.
- Co do Szklarskiej Poręby :
faktycznie na Szrenicy jest trochę miejsca ale jest to na górce i albo bardzo mocno wieje (w porywach bardzo mocno) i wyciąg oraz trasa jest zamknięta i najczęściej oblodzona z cieniutką warstwą śniegu. Albo jest słoneczko i warunki jak na zdjęciach - tylko jest jeden problem - brak wiatru
Moim zdaniem najlepiej spróbować na trasach biegowych w Jakuszycach. Kawałek dalej w stronę granicy z Czechami. Tereny znane bo jest tam co roku Bieg Piastów oraz mistrzostwa świata psich zaprzęgów. Warunki śniegowe prawie zawsze dobre , a i trasy ciekawe.
W lecie można wybrać się z wózkiem.
Ja osobiście dopiero się uczę i jak gdzieś polatam to napiszę jak było.